Omgaan met incontinentie bij bewoners van zorginstellingen is een van de grootste uitdagingen binnen de zorgsector. Het verwisselen van incontinentieproducten kost veel tijd en vraagt ook lichamelijk veel van zorgverleners. Bij de bewoners kunnen de lichamelijke ongemakken van incontinentie een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven.

De Abena Nova maakt continentiezorg op maat mogelijk, verbetert de kwaliteit van leven van mensen in zorginstellingen en vermindert de werkdruk van zorgmedewerkers. Dankzij de innovatieve sensorentechnologie van MediSens Wireless kan de vochtinhoud in het slimme incontinentiemateriaal van Abena nauwkeurig worden gemeten, waardoor onnodige (nacht) verschoningen en lekkages kunnen worden voorkomen.

abena nova slim inco materiaal
evean en philadelphia eindverslag abena nova

Slim incontinentiemateriaal in de praktijk

In mei 2018 zijn we gestart met de implementatie van de slimme inco op twee psychogeriatrische afdelingen bij Evean Oostergouw. Met de slimme inco kunnen zorgmedewerkers op een mobiele telefoon zien in welke mate het incontinentiemateriaal van een bewoner verzadigd is en vervangen moet worden. Stichting Philadelphia Zorg werkte al met deze technologische innovatie en fungeerde als inspirerend voorbeeld gedurende deze challenge. 12 bewoners hebben gedurende de gehele looptijd van de challenge meegedaan en zijn zowel in de 0-meting en de eindmeting meegenomen.

Download het rapport en lees alles over over de implementatie en de resultaten van het slim incontinentiemateriaal bij Evean.

“Slimme innovaties zoals de Abena Nova kunnen de kwaliteit van leven, vrijheidsbeleving en zelfredzaamheid van mensen met een verstandelijke beperking vergroten“

Greet Prins, Voorzitter Raad van Bestuur, Philadelphia Zorg

Grote impact op incontinentiezorg

Uit de praktijk blijkt dat de zorginstellingen die met de Abena Nova werken een daling laten zien in het aantal natte bedden en verschoningen. Medewerkers zijn in staat om het incontinentiemateriaal van bewoners op het juiste moment te verschonen. Door deze gepersonaliseerde zorg ervaren bewoners meer rust en minder gevoelens van angst en schaamte. Tegelijkertijd leidt het tot een aanzienlijke verlaging van de werkdruk voor medewerkers.

In de video hiernaast zijn de belangrijkste resultaten uit de praktijk samengevat.

werking van abena nova slim incontinentiemateriaal luiers

Hoe werkt het

De unieke sensorentechnologie  van de Abena Nova registreert veranderingen in de vochtinhoud van het slimme incontinentiemateriaal. De informatie is real-time beschikbaar voor zorgmedewerkers via de speciale Abena Nova App en stelt hen in staat verschoningen en toilettijden te plannen op de momenten dat cliënten ze nodig hebben.

  1. Nauwkeurige geïntegreerde sensoren: Cliënten dragen een Abena Nova product met sensor en een kleine bevestigingsclip.
  2. Draadloze verbinding: Via de draadloze clip aan het incontinentiemateriaal worden de gegevens naar de cloud gestuurd.
  3. Realtime informatie: Zorgverleners krijgen de informatie op de Abena Nova App en kunnen de zorg plannen.

Klik op de afbeelding om in te zoomen

Abena Nova updates

Meer weten over de ontwikkelingen omtrent Abena Nova?

Schijf je in voor de nieuwsbrief met hierin de laatste ontwikkelingen over het systeem en ontvang als eerste kennisdocumenten over de praktijk.

In de media

Verschillende media hebben over de Abena Nova bericht. Onder andere het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws besteedden aandacht aan de introductie van het eerste slimme incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik. Daarnaast verschenen er onder andere berichten in vakmedia zoals Zorgvisie en Zorg voor beter.

Evean en Philadelphia winnen challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ Betere zorgkwaliteit en lagere werkdruk dankzij slim incontinentiemateriaal

Zorgorganisaties Evean en Philadelphia zijn als ‘Zorgvernieuwer 2019’ uitgeroepen tot winnaar van de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’. Dit maakte secretaris-generaal Erik Gerritsen van het Ministerie van VWS vandaag bekend tijdens het congres Zorg & E-Health in Den Haag. Lees meer

innovatieprijs abena nova
abena wint zrg innovatieprijs met abena nova

Abena wint Nationale Zorginnovatieprijs met slim incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik

Slim incontinentiemateriaal zorgt voor revolutie bij Nederlandse zorginstellingen

Boxmeer, 16 maart 2018 – Abena Healthcare heeft gistermiddag de Nationale Zorginnovatieprijs in ontvangst mogen nemen voor haar slimme e-health incontinentiemateriaal: Abena Nova. Abena werd door het publiek uitgeroepen tot winnaar omdat Nova zorgverleners de mogelijkheid biedt om de verschoning van incontinentiemateriaal op het juiste moment te plannen, iets wat tot nu toe niet mogelijk was. Dit leidt tot zowel verhoging van kwaliteit van leven van cliënten, als tijdvoordeel voor zorgverleners en financiële voordelen voor zorginstellingen. Lees meer

OuderenzorgTECH – Mobile Healthcare Event | Stand 4 | Break-out sessie zaal 2 om 12:00 uur

Abena nam op donderdag 8 november 2018 deel aan het OuderzorgTech, onderdeel van het Mobile Healthcare Event in de Jaarbeurs te Utrecht. Kom en laat je inspireren over hoe digitale innovaties en mobiele technologie in jouw voordeel kunnen werken. Je vindt Abena op standnummer 4. Voel daar onze productspecialisten aan de tand of woon de break-out sessie ‘Winnaar Zorginnovatieprijs 2018: Hoe koude technologie leidt tot warme incontinentiezorg’ bij. Onze specialisten geven je graag een volledige heads-up over de Abena Nova. Lees meer

mobile-healthcare-home
interview-abena-nova

De eerste ontmoeting

De Abena Nova won afgelopen voorjaar de Nationale Zorginnovatie Publieksprijs. Dit slimme incontinentiemateriaal is voorzien van unieke sensoren die de veranderingen in het vochtniveau van de inco continu registreren. Deze informatie is real-time inzichtelijk voor zorgverleners via de Abena Nova App. Op deze manier worden zorgverleners in staat gesteld om continentiezorg op maat te leveren. Lees meer

Downloads