Incontinentie is een van de grootste uitdagingen binnen de zorgsector. Het verwisselen van incontinentieproducten kost veel tijd. En vraagt lichamelijk veel van zorgverleners. Bij de bewoners kan incontinentie zorgen voor lichamelijke ongemakken en een verminderde kwaliteit van leven.

Dankzij de innovatieve sensorentechnologie van Medisens Wireless geeft de Abena Nova inzicht in het ideale moment van verschonen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven van mensen in zorginstellingen en vermindert de werkdruk van zorgmedewerkers.

Weten hoe het werkt? Bekijk de animatie.

Grote impact op continentiezorg
76% minder natte bedden; 30% minder verschoningen

In mei 2018 zijn we gestart met de implementatie van de slimme inco op twee psychogeriatrische afdelingen bij Evean Oostergouw. Beide  afdelingen hebben een significante daling laten zien in het aantal natte bedden en verschoningen. Medewerkers zijn in staat om het incontinentiemateriaal van bewoners op het juiste moment te verschonen.

Door deze gepersonaliseerde zorg ervaren bewoners meer rust en minder gevoelens van angst en schaamte. Tegelijkertijd leidt het tot een aanzienlijke verlaging van de werkdruk voor medewerkers.

Bekijk de video of download het rapport en lees alles over over de implementatie en de resultaten van het slim incontinentiemateriaal bij Evean.

“Slimme innovaties zoals de Abena Nova kunnen de kwaliteit van leven, vrijheidsbeleving en zelfredzaamheid van mensen met een verstandelijke beperking vergroten“

Greet Prins, Voorzitter Raad van Bestuur, Philadelphia Zorg

Slim incontinentiemateriaal in de praktijk

Stichting Philadelphia is Abena Nova partner vanaf het eerste uur. In 2015 startte een eerste kleine proef met het slimme incontinentiemateriaal bij Philadelphia in Leusden. In tegenstelling tot de ietwat sceptische verwachtingen vooraf, sloeg de Abena Nova vanaf dag één aan. En dus volgde in 2016 een grootschalige pilot. Anno 2021 wordt het slimme incontinentiemateriaal op zestien verschillende Philadelphia locaties gebruikt met de ambitie om verder op te schalen.

Dit partnerschap heeft een grote bijdrage geleverd aan het huidige succes van Abena Nova. Het slimme incontinentiemateriaal is continu verbeterd op basis van inzichten tijdens het verplegen en verzorgen van cliënten. Abena Nova sluit daardoor goed aan bij de praktijk. Dé sleutel tot succes.  Abena Nova heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. In 2018 beloond met de zorginnovatieprijs en in 2019 met de Kate Granger Award. Daarnaast heeft het Ministerie van VWS, Stichting Philadelphia Zorg en Evean uitgeroepen tot ‘Zorgvernieuwer 2019’ door de inzet van het slimme incontinentiemateriaal.

Deze video geeft de impact van Abena Nova in de praktijk weer.

werking van abena nova slim incontinentiemateriaal luiers

Hoe werkt het

De unieke sensorentechnologie  van de Abena Nova registreert veranderingen in de vochtinhoud van het slimme incontinentiemateriaal. De informatie is real-time beschikbaar voor zorgmedewerkers via de speciale Abena Nova App en stelt hen in staat verschoningen en toilettijden te plannen op de momenten dat cliënten ze nodig hebben.

  1. Nauwkeurige geïntegreerde sensoren: Cliënten dragen een Abena Nova product met sensor en een kleine bevestigingsclip.
  2. Draadloze verbinding: Via de draadloze clip aan het incontinentiemateriaal worden de gegevens naar de cloud gestuurd.
  3. Realtime informatie: Zorgverleners krijgen de informatie op de Abena Nova App en kunnen de zorg plannen.

Klik op de afbeelding om in te zoomen

Abena Nova updates

Meer weten over de ontwikkelingen omtrent Abena Nova?

Schijf je in voor de nieuwsbrief met hierin de laatste ontwikkelingen over het systeem en ontvang als eerste kennisdocumenten over de praktijk.

In de media

Verschillende media hebben over de Abena Nova bericht. Onder andere het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws besteedden aandacht aan de introductie van het eerste slimme incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik. Daarnaast verschenen er onder andere berichten in vakmedia zoals Zorgvisie en Zorg voor beter

Minder verschoningen, meer tijd voor aandacht

“Met Abena Nova winnen we tijd, die we nu bijvoorbeeld kunnen besteden aan een praatje, wandeling of spelletje” Het zijn de tevreden woorden van Saskia Timmermans, beleidsmedewerker bij Zorggroep Tangenborgh, na implementatie van het eerste slimme incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik. Wat zijn de ervaringen van verzorgden en verpleegkundigen en belangrijker nog: wat levert dit nieuwe incontinentiemateriaal de bewoners op?

Lees hier het volledige interview met Saskia en ontdek hoe Abena Nova op locatie De Bleerinck zorgt voor meer tijd, betere nachtrust en meer kwaliteit van leven.’ Lees meer

kate granger award 2019 uitreiking

Abena Nova wint Europese zorgprijs: Dr. Kate Granger Award

Abena Nederland heeft de ‘Kate Granger Award voor Compassionate Care’ gewonnen.

Boxmeer, 12 juni 2019 – De Kate Granger Awards zijn vernoemd naar de Engelse arts Dr. Kate Granger, die zich jarenlang inzette voor meer compassie en patiëntgerichtheid in de zorg, nadat zij zelf met kanker was gediagnostiseerd. Abena won de prijs in de categorie ‘team/organisation’. Lees meer

Evean en Philadelphia winnen challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ Betere zorgkwaliteit en lagere werkdruk dankzij slim incontinentiemateriaal

Zorgorganisaties Evean en Philadelphia zijn als ‘Zorgvernieuwer 2019’ uitgeroepen tot winnaar van de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’. Dit maakte secretaris-generaal Erik Gerritsen van het Ministerie van VWS vandaag bekend tijdens het congres Zorg & E-Health in Den Haag. Lees meer

Abena wint Nationale Zorginnovatieprijs met slim incontinentiemateriaal voor dagelijks gebruik

Slim incontinentiemateriaal zorgt voor revolutie bij Nederlandse zorginstellingen

Boxmeer, 16 maart 2018 – Abena Healthcare heeft gistermiddag de Nationale Zorginnovatieprijs in ontvangst mogen nemen voor haar slimme e-health incontinentiemateriaal: Abena Nova. Abena werd door het publiek uitgeroepen tot winnaar omdat Nova zorgverleners de mogelijkheid biedt om de verschoning van incontinentiemateriaal op het juiste moment te plannen, iets wat tot nu toe niet mogelijk was. Dit leidt tot zowel verhoging van kwaliteit van leven van cliënten, als tijdvoordeel voor zorgverleners en financiële voordelen voor zorginstellingen. Lees meer

De eerste ontmoeting

De Abena Nova won afgelopen voorjaar de Nationale Zorginnovatie Publieksprijs. Dit slimme incontinentiemateriaal is voorzien van unieke sensoren die de veranderingen in het vochtniveau van de inco continu registreren. Deze informatie is real-time inzichtelijk voor zorgverleners via de Abena Nova App. Op deze manier worden zorgverleners in staat gesteld om continentiezorg op maat te leveren. Lees meer

Benieuwd wat de Abena Nova voor jouw organisatie kan betekenen?
Neem contact met ons op, we helpen je graag.