Broekplassen is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Ongeveer 6 tot 10% van de kinderen van 6 jaar plast nog regelmatig in zijn of haar broek. Bij kinderen van 12 jaar is dit nog ongeveer 2%. De oorzaak van broekplassen is meestal gelukkig onschuldig, slechts in een enkel geval is er sprake van een anatomische afwijking aan de urinewegen.

Inhoud

  • Oorzaken broekplassen
  • Breng structuur aan
  • Blijf altijd positief
  • Hulpmiddelen om broekplassen te voorkomen
  • Bambo Nature trainingsbroekjes en Abri-Form Junior

De meeste kinderen geven zelf aan wanneer ze zindelijk willen worden. Ze laten zich niet dwingen door ouders, maar geven zelf tekenen als ze er klaar voor zijn. Dit doen ze door aan hun luier te gaan frunniken en pulken als deze nat is, of door in een hoekje te gaan staan als ze moeten plassen en zeggen ze het als ze geplast hebben of aan het plassen zijn. Bij de meeste kinderen gebeurt dit rond de 2 of 3 jaar. Het kan echter ook zijn dat een kind er nog niet klaar voor is en broekplassen niet als een probleem ziet. Ze vergeten om te gaan plassen als ze druk bezig zijn met spelen of op school en plassen in hun broek.

Oorzaken broekplassen

Broekplassen is heel normaal op jonge leeftijd, maar begint vervelend te worden zodra het kind ouder wordt. Zowel voor het kind als de ouders. Het kind kan ermee gepest worden op school, als het gaat spelen bij een vriendje of vriendinnetje en bij de sportvereniging. Broekplassen kan verschillende oorzaken hebben. Veel kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de signalen van de blaas, met name als ze druk aan het spelen zijn. Dit wordt ook wel ‘spel-enuresis’ genoemd. Ook kan het zijn dat het kind broekplassen niet als een probleem ziet. Hoewel broekplassen in de meeste gevallen vanzelf overgaat, is het belangrijk om op tijd hulp te schakelen. Soms kan broekplassen namelijk ook duiden op obstipatie (verstopping van de darmen) of een urineweginfectie. In een enkel geval kan sprake zijn van een anatomische afwijking aan de urinewegen.

Artikel-hoe-wordt-mijn-kind-zindelijk

Breng structuur aan

Zodra kinderen zien dat ouders en eventuele oudere broers en zussen geen luier meer dragen, maar naar het toilet gaan om te plassen en te poepen wil een kind dit vaak ook. Het is daarbij belangrijk om goed uit leggen dat het belangrijk is om op tijd naar een toilet te gaan. Blijf dit regelmatig herhalen zodat het kind dit kan onthouden. Plan vaste momenten in om het kind te laten plassen, probeer bij te houden hoe vaak het kind naar het toilet gaat, hoe lang het daar blijft zitten en wanneer het kind toch nat is. Soms lopen kinderen na een seconde op het toilet alweer weg, zonder goed geplast te hebben. Probeer dit te voorkomen en ga mee naar de wc. Wacht hier tot het kind klaar is met plassen.

Blijf altijd positief

Straf geven voor broekplassen heeft geen enkele zin. Het kind wordt hier alleen maar onzeker van. Probeer juist het zelfvertrouwen van het kind te vergroten. Geef complimentjes en beloningen voor de juiste inzet en stappen in de goede richting. Werk hiervoor eventueel met een plaskalender, stickers of een ander beloningsysteem. Blijf positief als het kind een terugval heeft. Leren gaat immers altijd met vallen en opstaan. Bespreek de routines eventueel ook met opa’s en oma’s, de oppas of kinderopvang, zodat zij de zindelijkheidstraining kunnen overnemen. Wanneer de plastraining wordt onderbroken, kan dit voor verwarring zorgen bij het kind en is al het werk voor niets geweest.

Hulpmiddelen om broekpassen te voorkomen

Een plasdagboek kan helpen om een plaspatroon te ontdekken en de oorzaak van het broekplassen te achterhalen. Daarom is dit vaak ook het eerste wat een huisarts zal vragen bij een bezoek. In het plasdagboek of mictielijst dient te worden bijgehouden wanneer het kind plast en hoeveel milliliter urine er wordt geplast. Dit kan bijvoorbeeld door het kind in een maatbeker te laten plassen. Daarnaast wordt in het plasdagboek ook opgeschreven wanneer het kind in zijn of haar broek plast en de hoeveelheid water of andere dranken een kind per dag drinkt. Meestal is het voldoende om het plasdagboek 2 of 3 dagen in te vullen.

Bambo Nature trainingsbroekjes en Abri-Form Junior

Abena heeft verschillende producten die kunnen helpen om broekplassen tegen te gaan. De Bambo Nature training pants kunnen gemakkelijk uit en aan worden gedaan, waardoor een kind gemakkelijk zelf naar het toilet kan gaan om te plassen. Hierdoor komt niemand te weten wanneer het kind in zijn of haar broek plast. Voor iets oudere kinderen is er de Abri-Form Junior, een speciale luier voor kinderen die te groot zijn voor babyluiers en te klein voor volwassen incontinentieproducten. Het tussenmaatje van Abena is vooral bedoeld voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking die langer nodig hebben om zindelijk te worden of zelfs altijd incontinent blijven.

abena-producten-incontinentie-onderleggers-bambo-nature-luiers

Abena is dé specialist op het gebied van basiszorg

Zie onze online winkel voor incontinentiematerialen en huidverzorgingsproducten.