Antimicrobiële handschoenen

Dé nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen

Lees meer
Ervaringsdeskundige Lennie Stappers

“Incontinentie overkomt niet alleen oudere mensen”

Lees haar verhaal
over Abena

De beste hulp bij incontinentie, specialist in basiszorg

Het Deense familiebedrijf Abena is sinds 1953 een toonaangevende producent van incontinentiemateriaal en andere verzorgingsproducten. Abena heeft verschillende soorten incontinentiemateriaal, milieuvriendelijke babyluiers en andere producten voor de zorg in instellingen en mensen thuis. De producten van Abena onderscheiden zich door innovatie, kwaliteit en duurzaamheid.

 • Meer dan 60 jaar ervaring
 • Innovatieve oplossingen
 • Eigen productie
 • Milieuvriendelijk
ons verhaal

Abena, een gezond Deens familiebedrijf

Abena incontinentiemateriaal deens familiebedrijf Afspelen

Bekijk alle video’s

deskundig advies

Hulp bij incontinentie

Abena heeft als doel om mensen de beste hulp bij incontinentie te geven. Dit doen we met behulp van ons innovatief incontinentiemateriaal, medewerkers met een achtergrond in de zorg en deskundige adviezen.

onze producten

Incontinentiemateriaal

Abena heeft als doel om mensen de beste hulp bij incontinentie te geven. Dit doen we met behulp van ons innovatief incontinentiemateriaal, medewerkers met een achtergrond in de zorg en deskundige adviezen.

FAQ

Veel gestelde vragen

 • Wat is incontinentie?

  Incontinentie is het ongewild verlies van urine of ontlasting. Ook is het mogelijk dat mensen met incontinentie zowel urine als ontlasting verliezen. In dat geval is sprake van dubbele incontinentie. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben en er zijn diverse vormen van incontinentie.

  Het is normaal dat kinderen tot een bepaalde leeftijd in hun broek en in bed plassen. Dat is anders als het gebeurt bij oudere kinderen of volwassenen. Toch hebben ruim één miljoen Nederlanders hier vrijwel dagelijks mee te maken. Men spreekt van incontinentie als iemand minimaal twee keer per maand ongewild urine verliest. Door lichamelijke of cognitieve stoornissen werkt hun blaas of sluitspier van de anus niet naar behoren en ontstaat ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Dit probleem wordt ook wel incontinentie genoemd. Naast het onderscheid tussen fecale incontinentie en urine-incontinentie zijn er verschillende soorten incontinentie. Wat de verschillende vormen van incontinentie met elkaar gemeen hebben, is dat er in de meeste gevallen iets aan kan worden gedaan. Op tijd een arts raadplegen is daarbij heel belangrijk.

  Lees meer

 • Ik heb last van incontinentie, is dat normaal?

  Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van incontinentie. Hoewel incontinentie vooral voorkomt bij vrouwen en oudere mensen, zijn geslacht en ouderdom geen directe oorzaak van incontinentie. Vaak is ongewild urineverlies de oorzaak van onderliggende problemen van lichamelijke of cognitieve aandoeningen. Hierbij valt onder meer te denken aan een verzwakking of beschadiging van de bekkenbodemspieren of de ziekte van Parkinson. De mate van urineverlies is verschillend per persoon en varieert van enkele druppels tot de complete blaasinhoud. Het incontinentiemateriaal van Abena kan de oplossing voor uw probleem zijn.

 • Hoe zit het met de vergoeding en verkrijgbaarheid van incontinentiemateriaal?

  Wij hebben alle veelgestelde vragen omtrent vergoeding en verkrijgbaarheid hier samengevat.

 • Welke vormen en soorten van incontinentie zijn er?

  Er zijn verschillende soorten en oorzaken van incontinentie. Allereerst is er een onderscheid te maken tussen urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie, terwijl het ook voorkomt dat mensen zowel urine als ontlasting verliezen. Dit wordt ook wel dubbele incontinentie genoemd. Urine-incontinentie is er daarnaast in verschillende vormen, die allemaal uiteenlopende oorzaken hebben.

  De verschillende soorten incontinentie kunnen worden opgedeeld op basis van de oorzaak van de klachten. Urineverlies met verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren als oorzaak wordt ook wel inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd, prostaatproblemen en afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken duiden op overloopincontinentie of aandrangincontinentie en zenuwaandoeningen kunnen zorgen voor neurogene incontinentie ofwel reflexincontinentie. In alle bovengenoemde gevallen is sprake van problemen met de werking van de blaas. Bij functionele incontinentie is dit niet het geval. Functionele incontinentie is een vorm van urineverlies waarbij de blaas normaal werkt, maar lichamelijke of psychische beperkingen zoals een handicap of oogprobleem het moeilijk maakt voor mensen om op tijd het toilet te bereiken.

  Lees meer

 • Welke soort incontinentiemateriaal moet ik kiezen?

  Veel mensen vinden het moeilijk kiezen tussen de verschillende soorten incontinentiemateriaal. Ze twijfelen tussen een inlegger en een broekje of weten niet welk absorptievermogen ze nodig hebben. Welk incontinentiemateriaal iemand nodig heeft, is daarnaast onder andere afhankelijk van geslacht en het type incontinentie.

  Lees meer over welk incontinentiemateriaal het beste bij uw situatie past, of bekijk alle incontinentiemateriaal van Abena.

 • Kan ik een proefpakket aanvragen?

  Incontinentiemateriaal is er speciaal voor volwassenen met ongewild urineverlies. Er zijn incontinentiematerialen beschikbaar voor verschillende vormen van incontinentie en mate van urineverlies. Om zeker te weten welk incontinentiemateriaal geschikt is, is het mogelijk om gratis proefpakketten van incontinentieproducten te bestellen.

  Vraag een proefpakket aan