Ruim 200.000 ouderen met dementie wonen nog thuis, vaak met hulp van hun naaste(n) als mantelzorger. Dat is niet altijd gemakkelijk. Vooral niet als je te maken krijgt met incontinentie. Hoe ga je daarmee om? Hoe houd je de zorg menswaardig? Abena wil hierbij ondersteuning bieden. Omdat we vinden dat mantelzorgers en mensen met dementie recht hebben op de beste hulp.

Met advies, voorlichting over producten en concrete informatie over persoonlijke verzorging. Zodat je zo lang mogelijk thuis menswaardig kunt blijven zorgen.

abena persoonlijke verzorging bij dementie

In Nederland staan 300.000 mantelzorgers klaar voor naasten met dementie.

persoonlijke verzorging bij dementie

Mensen met dementie kunnen dagelijkse handelingen steeds minder goed uitvoeren.

dementie en incontinentie

Toiletgang bij dementie is een grote belasting voor mantelzorgers.

Abena's tips: omgaan met incontinentie

Niemand praat graag over incontinentie. Ouderen zelf verbergen het vaak en spreken over ‘ongelukjes’. Ook voor mantelzorgers en zorgprofessionals is het een lastig onderwerp.

Echter, als je het bespreekbaar maakt, is er in veel gevallen iets aan te doen. Samen kunnen we toiletgang bij dementie makkelijker maken. Bekijk de animatie en download de infographic ’10 tips bij toiletgang bij dementie’. 

10 tips

Toiletgang bij dementie

Slide abena dementie hulp Herken de symptomen
van toiletgang
abena dementie hulp Maak van het toilet een
fijne en rustige plek
abena dementie hulp Herinner of begeleid op vaste
tijden naar het toilet
abena dementie hulp abena dementie hulp abena dementie hulp Zorg voor kleding die
makkelijk aan- en uit
te trekken is
Zorg voor een duidelijke en
veilige weg naar het toilet
Wees goed voorbereid als je
de deur uit gaat
Download infographic Download
infographic

Persoonlijke hygiëne

abena dementie oplossing 1

Zorg en aandacht voor persoonlijke hygiëne gaat achteruit.

abena dementie oplossing 3

Mensen met dementie hebben steeds meer hulp nodig bij de persoonlijke verzorging.

abena dementie oplossing 2

Probeer de persoonlijke verzorging niet meteen over te nemen, maar zo goed mogelijk te begeleiden.

Voor zorgprofessionals

Samen de beste hulp bieden bij dementie. Dat is waar het om draait. Bestel de Dementie Toolbox voor zorgprofessionals. De beste hulp bij menswaardige zorg voor mantelzorgers.

Ervaringen

Goed advies

Een jaar geleden kreeg mijn man vasculaire dementie. In het begin was er weinig zichtbaar. Met 90 jaar mag je wel eens wat vergeten. Maar naar het toilet gaan werd steeds lastiger. De thuiszorg gaf aan dat incontinentieverband in zijn situatie nodig is. Maar een inlegverband, dat begrijpt hij niet. Toen ik met een wijkverpleegkundige belde gaf zij als tip dat er ook incontinentiebroekjes bestaan. Die leg ik nu op de plek van de onderbroeken. Dat was nog eens goed advies. Geen natte broeken meer en dus minder was.

Er zit meer achter dan je denkt

Begin van de week werd mijn moeder erg onrustig. Ze was ook agressiever dan normaal. Omdat het lang aanhield, heb ik toch de huisarts even gebeld. Na een paar dagen aankijken, kwamen we erachter dat het een blaasontsteking was. Schijnt veel voor te komen bij ouderen. Nu weet ik, als er sprake is van gedragsverandering dat er meer achter kan zitten. Goed om hulp in te schakelen.