Vergeten te douchen, verzwijgen van ‘ongelukjes’ bij de toiletgang en verschoning maar laten zitten. Als je zorgt voor iemand met dementie weet je maar al te goed dat persoonlijke verzorging steeds meer moeite kan kosten. Hoe kun je hiermee het beste omgaan?

huidverzorging-dementie

Niet álles overnemen

Niets is zo intiem als jezelf wassen en verzorgen. Van jongs af aan leer je dit zelf te doen. Maar voor iemand met dementie is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Hem of haar hierbij helpen is dan noodzakelijk. Maar dat is niet eenvoudig. Vooral niet omdat het voor jou en de persoon voor wie je zorgt ongemakkelijk kan aanvoelen om erbij aanwezig te zijn. Hoe pak je dit  het beste aan? Om te beginnen hoef je echt niet meteen álle persoonlijke verzorging over te nemen. Het gaat erom jouw naaste te helpen om zoveel mogelijk zelf te doen. Op een manier die voor jou en hem of haar het meest prettig is.

Aansluiten bij vroeger

Heeft je naaste angst voor douchen of wassen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De douchestralen voelen misschien te hard aan. Of hij schrikt als hij zijn eigen spiegelbeeld in de spiegel ziet. Probeer altijd na te gaan waar problemen vandaan komen. Bedenk daarbij dat mensen met dementie weliswaar herinneringen kwijt raken, maar ervaringen van heel vroeger vaak langer onthouden.

De persoon voor wie je zorgt is misschien van jongs af aan gewend om maar eens per week te douchen. En zich voor de rest van de week aan de wastafel met een washandje te wassen. Dan is het begrijpelijk dat hij niet elke dag onder de douche wil en kunt u misschien beter aansluiten bij gewoontes uit het verleden. Als je naaste zich niet meer zo goed zelfstandig kan wassen met een washandje, kun je hem helpen door met hem mee te wassen. Samen op zoek naar oplossingen om het douchen en wassen gemakkelijker te maken.

TIP! Houd vaste dagen en rituelen voor het douchen en wassen aan

Vaste rituelen aanhouden kan ook helpen. Denk aan douchen op een vaste dag. Of tijdens het douchen of wassen een muziekje draaien waar hij of zij graag naar luistert  Een andere mogelijkheid is om lekker ruikende plantaardige oliën te gebruiken waarmee je jouw naaste voorzichtig masseert. Dat kan een rustgevend effect hebben. Zo trek je het douchen en wassen in de sfeer van een prettige belevenis.

Handig!

Alles over persoonlijke verzorging in een infographic

infographic-persoonlijke-verzorging-dementie-hulp-tips

Verzorgend wassen

Wassen op de traditionele manier met water en zeep werkt niet altijd het beste. Elk lichaamsdeel inzepen, afspoelen en afdrogen met een handdoek: het zijn veel aanrakingen en handelingen die heel belastend kunnen zijn of niet fijn aanvoelen. Als alternatief is verzorgend wassen zonder water en zeep dan het proberen waard.

Verzorgend wassen washandjes zijn washandjes met een speciale ongeparfumeerde en huidvriendelijke lotion. Deze zijn precies vochtig genoeg om een lichaamsdeel in één handeling te wassen en te verzorgen. De huid droogt na het wassen snel aan de lucht. Doe de verzorgend wassen washandjes altijd eerst even in de magnetron. Dan zijn ze lekker warm en voelen ze prettig aan. Veel ouderen met dementie ervaren deze manier van wassen als minder pijnlijk en inspannend. Ze houden na het verzorgend wassen meer energie over voor andere activiteiten. En omdat jij als mantelzorger minder hoeft te tillen en draaien, spaar je ook je rug. Zo maak je het wassen voor iedereen prettiger.

Verzorgend wassen is vaak minder belastend dan een volledige douche of bad

verzorgend-wassen-dementie-huid

Beter voor de huid

Verzorgend wassen is ook hygiënisch en goed voor de huid. Is de persoon voor wie je zorgt ook incontinent? Dan adviseren wij om incontinentiewashandjes te gebruiken. Deze bevatten een speciale lotion waarmee je de huid goed kunt reinigen, verzorgen en beschermen. Heel belangrijk, want urine en of ontlasting maken de oudere, toch al kwetsbare huid extra gevoelig voor huidproblemen. Door op deze manier te werken, houd je iemands huid zo goed mogelijk in conditie en verklein je de kans op huidirritaties- en infecties.

Abena's probeerpakket voor mantelzorgers

Een voordelig pakket vol met handige verzorgingsproducten. Producten die je helpen bij het bieden van menswaardige zorg. Voor betere hygiëne en minder belasting bij persoonlijke verzorging. Inclusief stoelbeschermer, Verzorgend Wassen en incontinentie washandjes, shampoocaps en beschermende crèmes.

Nu om te proberen. Zes handige producten voor slechts €9,99.
Bestel snel in onze webshop.

dementie-probeerpakket-hulp-mantelzorger-zorg-thuis

Matrasonderleggers voor thuis

Soms verliezen ouderen met dementie ook ‘s nachts urine waardoor er kans is op een nat bed. Dat kan ook gebeuren als zij incontinentiemateriaal dragen. Bijvoorbeeld omdat zij in hun slaap hieraan plukken en trekken. Hierdoor verschuift het materiaal of het gaat kapot en neemt de kans op lekkages toe.

Natuurlijk wil je niet dat je naaste ‘s nachts op nat beddengoed ligt. Dat is onhygiënisch en oncomfortabel. Maar om hem elke nacht wakker te maken om naar het toilet te gaan, vind je ook geen goede oplossing. Overweeg dan om gebruik te maken van speciale ademende matrasbeschermers en -onderleggers (wasbaar of wegwerp). Deze producten beschermen de matras tegen urineverlies en hebben een sterk absorberend vermogen. Zo blijven  matras en beddengoed droog. Veel prettiger en het scheelt je ook nog eens veel wasgoed!

De juiste onderlegger

Alles over het kiezen van onderleggers in een handige infographic

infographic-hulp-onderleggers-incontintie

Aanbevolen producten

 • abena-wet-wash-gloves

  Verzorgend Wassen

  Ongeparfumeerde kant-en-klare wegwerp washandjes met lichaamsreinigende en verzorgende lotion.

  Opties selecteren
 • Abri-soft-classic-60-60

  Abri-Soft Classic

  Zachte wegwerponderlegger van uitstekende kwaliteit ter bescherming van het matras, met diamantpatroon voor snelle absorptie.

  Opties selecteren
 • Abri-bag-postoel

  Abri-Bag beschermzak voor postoel

  Abri-Bag voor postoel De hygiënische en makkelijk toepasbare oplossing bij het gebruik van een postoel wanneer een cliënt (tijdelijk) functioneel…

  Opties selecteren