Hoe zorg je voor een droog bed?

Een droog bed houden kan een uitdaging zijn, zowel voor kinderen tijdens zindelijkheidstraining als voor volwassenen die last hebben van urineverlies. Gelukkig zijn er verschillende ondersteunende middelen en hulpmiddelen die je kunnen helpen. Lees al onze tips en adviezen voor meer kans op een droge nacht.

Inhoudsopgave

Urineverlies bij volwassenen

Urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, komt voor bij zowel mannen als vrouwen en kan op elke leeftijd optreden. Ongewenst verlies van urine komt niet alleen overdag voor. Juist ‘s nachts gebeuren er nogal eens ongelukjes, met een nat bed of kleding tot gevolg. 

 

Oorzaken van nachtelijk urineverlies

Er zijn verschillende mogelijke redenen die bedplassen veroorzaken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken: 

 • Blaasproblemen. Dit kan een overactieve blaas zijn, maar ook een blaasontsteking of een verminderde blaascapaciteit veroorzaken bedplassen.
 • Slechte hormoonbalans. Wist je dat hormonen van invloed zijn op urineproductie en urinecontrole bij volwassenen? Dit is bijvoorbeeld  één bekende oorzaak bij vrouwen tijdens de menopauze.
 • Zenuwaandoeningen. In gevallen van een beschadigd zenuwstelsel, als gevolg van een beroerte, ruggenmergletsel of een zenuwaandoening is er een verminderde blaas controle.
 • Medicatiegebruik kan als bijwerking bedplassen bij volwassenen veroorzaken.
 • Psychologische en emotionele factoren: Stress, angst, depressie en andere psychologische problemen kunnen bedplassen veroorzaken of verergeren.

Wat kun je doen?

 1. Regelmatig toiletbezoek: Zorg ervoor dat je regelmatig naar het toilet gaat, ook in de nacht. Stel een schema op waarbij je elke paar uur opstaat om naar het toilet te gaan. Dit kan helpen om de druk op je blaas te verminderen en nachtelijk bedplassen te voorkomen.
 2. Beperk de vochtinname voor het slapen gaan: Probeer de inname van vloeistoffen te verminderen in de uren voor het slapengaan. Vermijd met name cafeïnehoudende en alcoholische dranken, omdat deze de blaas kunnen irriteren.
 3. Bekkenbodemoefeningen: Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om de spieren rondom de blaas te versterken. Dit kan zowel voor mannen als voor vrouwen nuttig zijn om de controle over de blaas en de bekkenbodemspieren te verbeteren.

Advies: bescherm je matras

Een nat bed, betekent vaak een nachtelijke verschoning van het bed. Dat kan vervelend zijn! Daarom is onze eerste tip: bescherm het matras. Daarvoor kan je kiezen om hulpmiddelen te gebruiken, zo houd je het matras schoon en fris. 

 1. Gebruik van absorberende producten: Er zijn diverse absorberende producten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om urine en/of ontlasting op te vangen. Denk aan incontinentiemateriaal en bedbeschermers. Kies voor producten die comfortabel zitten en voldoende absorptiecapaciteit hebben, passend bij jouw situatie.
 2. Beschermende matrashoezen: Een waterdichte matrashoes is essentieel om je matras te beschermen tegen vocht. Deze hoezen zijn vaak gemaakt van ademende materialen die toch waterdicht zijn, waardoor ze comfortabel blijven om op te slapen.
 
 

Voordelen van het gebruik van onderleggers

Naast de specifieke situaties waarin onderleggers nuttig zijn, bieden ze enkele algemene voordelen:

 • Comfort: Moderne onderleggers zijn ontworpen om comfortabel aan te voelen en niet te verschuiven, wat een goede nachtrust bevordert. 
 • Wasbaar en herbruikbaar: Veel onderleggers zijn wasbaar en herbruikbaar, wat ze een duurzame keuze maakt. 
 • Kostenbesparend: Door je matras te beschermen tegen schade, kunnen onderleggers helpen om kosten te besparen op de lange termijn. 

Onderleggers zijn veelzijdige hulpmiddelen die in veel verschillende situaties van pas kunnen komen. Of het nu gaat om urineverlies, zindelijkheidstraining, ziekte, menstruatie, herstel van een bevalling, ouderenzorg of huisdieren: onderleggers bieden een praktische en hygiënische oplossing om je bed en matras te beschermen. Door onderleggers te gebruiken kun je zorgen voor een schonere, drogere en comfortabelere slaapomgeving, wat bijdraagt aan een betere nachtrust en algehele gemoedsrust. 

ABENA voor de bescherming van het bed

Niets is zo vervelend als een nat bed. Vlekken in de matras, en nare geuren die in de matras gaan zitten. ABENA heeft diverse onderleggers en matrasbeschermers voor verschillende doeleinden. We helpen je op weg.

Abena Abri-Soft wegwerponderlegger met instopstroken, extra breed

Wegwerponderleggers

Wegwerponderleggers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en absorpties. Voor de bescherming van de matras bij incontinentie, maar ook voor een wasbeurt of verzorging op bed.
De onderleggers van ABENA zijn niet alleen vriendelijk voor de huid, maar ook vriendelijk voor het milieu. Met Nordic Swan Ecolabel en FSC milieukeurmerk.

Wasbare onderleggers

Wasbare onderleggers zijn een duurzaam alternatief voor wegwerponderleggers. 

Wasbare onderleggers worden vaak ingezet bij mensen die langdurig zorg nodig hebben. De onderleggers beschermen matras en (rol)stoel tegen verlies van urine en/of ontlasting, maar bieden ook bescherming bij verschoning in bed, wondzorg of bij stomazorg.

Meer weten? Bekijk het Kenniscentrum

Wil je meer weten over urineverlies en wat je eraan kan doen? Bekijk het Kenniscentrum over incontinentie. 

Heb je vragen over onze producten? Neem contact op met onze Zorgadviseurs, bel naar 0485 581150.

Aanbevolen producten voor een droog bed

Professionele producten voor bescherming van het bed. 100% Discreet thuisbezorgd.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen