Door hygiënisch te werken kun je voorkomen dat ziekteverwekkers die infecties veroorzaken worden overgedragen. Het is belangrijk dat iedereen goed weet hoe infectieziekten worden overgebracht en wat je hiertegen kunt doen. De kans op het overdragen van ziekteverwekkers wordt kleiner bij het goed toepassen van hygiëne op jouw werkplek. Een veilige werkplek begint bij de juiste basishygiëne. Hieronder vallen een goede handhygiëne en een goede persoonlijke hygiëne. We vertellen je graag meer over.

Logo infectiepreventie

Abena's

4 gouden regels

infectiepreventie abena goudenregels

Samen zorgen voor een schone en beschermende werkplek

 • Abena infectiepreventie gouden regel 1

  Vuil versus schoon

  Breng iets vuils NOOIT in contact met iets schoons en andersom.

 • Abena infectiepreventie gouden regel

  Schoonmaken of weggooien

  Wat vuil is moet je OF schoonmaken OF weggooien.

 • Abena infectiepreventie gouden regel

  Basishygiëne op orde

  Zorg voor een GOEDE persoonlijke hygiëne en handhygiëne.

 • Abena infectiepreventie gouden regel

  Bescherm jezelf

  Gebruik de JUISTE beschermende kleding en de JUISTE handschoenen.

Deel de beste hulp bij infectiepreventie

met de gratis infectiepreventie toolbox

toolbox download abena

Handhygiëne

De meest voorkomende manier van verspreiding van ziekteverwekkers is via de handen. Op de handen komen drie keer zoveel bacteriën voor dan bijvoorbeeld op de onderarm of elleboog. Er zijn maar liefst meer dan 150 verschillende bacteriën en 30 soorten schimmels. Vrouwenhanden bevatten meer bacteriën dan mannenhanden. Dat wil niet zeggen dat vrouwen minder schoon zijn dan mannen. De huid van vrouwen is volgens onderzoekers minder zuur dan de huid van mannen. Hierdoor kunnen de bacteriestammen beter overleven. Bovendien verschillen mannen en vrouwen ook in de hoeveelheid zweet, talg en het gebruik van huidverzorgingsproducten.

Het is niet schadelijk om zoveel bacteriën op je handen te hebben. Slechts een klein gedeelte veroorzaakt een ziekte. De meeste soorten helpen juist om je huid gezond te houden.

Handig!

Poster handhygiëne en juiste hoest- en niestechniek

Momenten van handhygiëne

 • handhygiëne infectiepreventie

  Vóór en na contact met de cliënt

 • null

  Na contact met de omgeving van de cliënt

 • null

  Na contact met lichaamsvloeistoffen

 • handschoen

  Voor schone of steriele handelingen

Besteed extra aandacht aan handhygiëne

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Direct als je handen zichtbaar vuil zijn

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Na niezen of het snuiten van de neus

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Na toiletbezoek

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Voor en na het bereiden, serveren of toedienen van eten

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Na het uittrekken van handschoenen / schort en andere persoonlijke beschermingsmiddelen

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Voor en na het verzorgen van je cliënt

Wassen met zeep of desinfecteren?

Was je handen altijd met water en vloeibare zeep als je handen zichtbaar vuil zijn en plakkerig aanvoelen. In alle overige gevallen mag je kiezen: wassen met water en vloeibare zeep óf desinfecteren. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te maken heeft Abena een infographic ontwikkeld waarop deze richtlijnen in één oogopslag duidelijk worden. Tevens is deze infographic voorzien van een wasinstructie. Je kunt hem hier downloaden.

handen wassen met water zeep en handdesinfectie
ffp gezichtsmasker bescherming coronavirus mondkapjes leverancier nederland ziekenhuis

Abena Gezichtsschermen

 

Door de uitbraak van Corona / Covid-19 wereldwijd is er een groot tekort aan medische hulpmiddelen. Zo is er ook een tekort aan beschermingsbrillen of gezichtsschermen ter bescherming van de ogen. Om de zorg te helpen, levert Abena disposable gezichtsschermen die zorgverleners beschermen tegen spatten.

Gezichtsschermen kunnen ingezet worden als persoonlijk beschermingsmiddel ter vervanging van een beschermbril. Abena gezichtsschermen zijn gemaakt van helder PET-materiaal met een stevige, 4 cm dikke band van polyester foam. De gezichtsschermen zijn meerdere keren te gebruiken, mits ze regelmatig gereinigd worden.

infectiepreventie virus bacterien op smartphones telefoons

Smartphones en tablets

Het gebruik van smartphones en tablets op de werkvloer is de laatste jaren erg toegenomen. Uit een poll van Zorg voor Beter blijkt dat 77 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen vanuit de werkgever verplicht is om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken.

Mobiele telefoons en tablets zijn een bron van bacteriën. Mobiele telefoons bevatten wel 18 maal zoveel levende bacteriën dan een spoelknop in een herentoilet. Daarnaast worden mobiele telefoons warm. Zo creëer je, in combinatie met de warmte van je (broek)zak, de juiste omgeving voor bacteriën om te groeien. Eén bacterie kan in een halve dag uitgroeien tot miljarden bacteriën.

Zorg voor Beter heeft 10 praktische tips opgesteld voor het hygiënisch gebruik van smartphones en tablets. Download tips.

Knuffelen of aanraken?

Na het lezen van zoveel informatie over hygiëne en ziekteverwekkers vraag je je misschien af of je nog wel gewoon iemand een knuffel kunt geven. Dat kan zeker! Als je de hygiëneregels in acht neemt, is er niets aan de hand.

Wil je meer weten over basishygiëne bij jou op de werkvloer? Onze productspecialisten vertellen je er graag meer over tijdens de gratis infectiepreventiescan.

productspecialisten team abena

Uitgelichte producten

Ook zorgen voor een beschermde werkplek voor collega’s en cliënten? Deze producten gaan je helpen om te zorgen voor een goede basishygiëne.