Handen bevatten veel bacteriën en zijn daarmee al snel een bron als het gaat om de verspreiding van ziekteverwekkers. De kans op het overdragen van ziekteverwekkers wordt kleiner bij het goed toepassen van handhygiëne op jouw werkplek. Op deze pagina vertellen we je meer over de vijf momenten van handhygiëne en kun je onder andere infographics downloaden die je met collega’s kunt delen.

Logo infectiepreventie

8 weetjes over handen wassen

Feit of Fabel?

Als je vaak je handen wast word je minder snel ziek.

Feit

Je moet er wel het goede moment voor kiezen. Voor contact met de slijmvliezen (mond, neus, ogen), voor het eten en het bereiden ervan en nadat de handen vies zijn geworden, bijvoorbeeld door een bezoek aan de wc. Een andere indicatie is na het hoesten en niezen, wat vooral ter bescherming van anderen is

Feit of Fabel?

Handen wassen zonder zeep is even effectief als met zeep.

Fabel

Gewone zeep heeft uit zichzelf geen effect op micro-organismen. Zeep helpt wel om stoffen makkelijker van de huid te lossen. Het fysieke effect van zeep kan worden versterkt door de wrijving te verhogen door bijv. toevoegen van zand. In een studie over Clostridium difficile was schoon zand het meest effectief, maar niet het meest praktisch.

Feit of Fabel?

Gebruik van de blazer in een toilet om je handen te drogen is onhygiënisch.

Feit en Fabel

Micro-organismen op de handen en het apparaat worden ook in de directe omgeving geblazen. Als anderen met vieze handen aan de binnenkant van de blazer komen, kunnen schone handen weer besmet raken. Hoewel het theoretisch mogelijk is, hoeft het niet altijd het geval te zijn en is het zeker beter dan het gebruik van een handdoek.

Feit of Fabel?

Je moet minstens een halve minuut je handen wassen.

Feit en Fabel

In de genormeerde testmethodes worden vaste tijden gebruikt, echter in de praktijk wrijven mensen hun handen maar rond de 10 seconden. Ook korter je handen wassen heeft een effect, alleen is dit dan minder hoog.

Feit of Fabel?

Afdrogen is net zo belangrijk als het wassen zelf.

Fabel

Hoewel een papieren handdoek een fysiek effect kan hebben, komt het grootste effect toch door het wrijven van je handen met water en zeep en het afspoelen. Gebruik bij voorkeur een papieren handdoek. Dit is hygiënischer dan een katoenen handdoek.

Feit of Fabel?

Een zeepblok werkt beter dan een zeepdispenser.

Fabel

Vloeibare zeep uit een dispenser werkt net zo goed als een blok zeep en heeft bovendien nog het voordeel niet gecontamineerd te zijn met micro-organismen die door anderen erop zijn achtergelaten. Op en in zeep kunnen micro-organismen overleven.

Feit of Fabel?

Op een gemiddeld toetsenbord zitten meer bacteriën dan op een toiletbril.

Feit en Fabel

Hoewel er veel studies zijn gedaan, hebben ze weinig betekenis. Er wordt vaak niet gekeken naar het soort micro-organisme en het moment van de kweek, zoals net na het schoonmaken van de wc-bril of net hiervoor. Al deze vergelijken, zijn weinig relevant. Alles in onze omgeving bevat micro-organismen en de mens draagt er zelfs meer in en op zich dan dat hij of zij humane cellen heeft

Feit of Fabel?

De steunpalen in de trein of metro kun je beter vermijden om bacteriën te voorkomen.

Feit

Er plakt zeker van alles aan en soms ook micro-organismen die ons ziek kunnen maken, mits wij met de vieze handen aan onze slijmvliezen komen. Denk bijv. aan griep en verkoudheid, die niet alleen via niezen en hoesten, maar ook via contact met de druppeltjes en aansluitend contact met de slijmvliezen, kunnen ontstaan.
Maak gewoon gebruik van de steunpaal en was later je handen.

Handen: een bron van bacteriën

De meest voorkomende manier van verspreiding van ziekteverwekkers is via de handen. Op de handen komen drie keer zoveel bacteriën voor dan bijvoorbeeld op de onderarm of elleboog. Er zijn maar liefst meer dan 150 verschillende bacteriën en 30 soorten schimmels. Vrouwenhanden bevatten meer bacteriën dan mannenhanden. Dat wil niet zeggen dat vrouwen minder schoon zijn dan mannen. De huid van vrouwen is volgens onderzoekers minder zuur dan de huid van mannen. Hierdoor kunnen de bacteriestammen beter overleven. Bovendien verschillen mannen en vrouwen ook in de hoeveelheid zweet, talg en het gebruik van huidverzorgingsproducten.

Het is niet schadelijk om zoveel bacteriën op je handen te hebben. Slechts een klein gedeelte veroorzaakt een ziekte. De meeste soorten helpen juist om je huid gezond te houden.

Handig!

Infographic handhygiëne

Deel de beste hulp bij infectiepreventie

met de gratis infectiepreventie toolbox

toolbox download abena

Vijf momenten van handhygiëne

 • handhygiëne infectiepreventie

  Vóór en na contact met de cliënt

 • null

  Na contact met de omgeving van de cliënt

 • null

  Na contact met lichaamsvloeistoffen

 • handschoen

  Voor schone of steriele handelingen

Besteed extra aandacht aan handhygiëne

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Direct als je handen zichtbaar vuil zijn

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Na niezen of het snuiten van de neus

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Na toiletbezoek

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Voor en na het bereiden, serveren of toedienen van eten

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Na het uittrekken van handschoenen / schort en andere persoonlijke beschermingsmiddelen

 • abena infectiepreventie handleidingen

  Voor en na het verzorgen van je cliënt

Wassen met zeep of desinfecteren?

Was je handen altijd met water en vloeibare zeep als je handen zichtbaar vuil zijn en plakkerig aanvoelen. In alle overige gevallen mag je kiezen: wassen met water en vloeibare zeep óf desinfecteren. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te maken heeft Abena een infographic ontwikkeld waarop deze richtlijnen in één oogopslag duidelijk worden. Tevens is deze infographic voorzien van een wasinstructie. Je kunt hem hier downloaden.

handen wassen met water zeep en handdesinfectie

Knuffelen of aanraken?

Na het lezen van zoveel informatie over hygiëne en ziekteverwekkers vraag je je misschien af of je nog wel gewoon iemand een knuffel kunt geven. Dat kan zeker! Als je de hygiëneregels in acht neemt, is er niets aan de hand.

Wil je meer weten over handhygiëne bij jou op de werkvloer? Onze productspecialisten vertellen je er graag meer over tijdens de gratis infectiepreventiescan.

productspecialisten team abena

Uitgelichte producten

Ook zorgen voor een beschermde werkplek voor collega’s en cliënten? Deze producten gaan je helpen om te zorgen voor een goede handhygiëne.