Je kent het wel: koude rillingen, koorts, hoesten, spierpijn, moe en een zere keel. Een ‘onschuldig’ griepje. Niks om je druk over te maken, als je gezond bent. Maar kwetsbare mensen kunnen er goed ziek van worden. Doodziek, zelfs. Gelukkig is er een vaccin: de griepprik die de kans op griep aanzienlijk verkleint. Een uitkomst voor kwetsbare groepen én voor zorgprofessionals die iedere dag met ze werken. Twijfel je? Dat is nergens voor nodig. De prik geeft nauwelijks bijwerkingen en biedt veel voordelen.

Wat is de griep?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door het influenzavirus. Het wordt overgedragen via praten, hoesten en niezen, soms zelfs al via het vastpakken van een deurknop, kraan of bosje sleutels. Bij gezonde personen duurt de griep 3 tot 5 dagen, met volledig herstel binnen 3 weken. Overigens verwarren we het griepvirus soms onterecht met het buikgriepvirus: een ontsteking die vaak veroorzaakt wordt door het Norovirus. Dit norovirus beperkt zich meestal tot de darmen. De ‘gewone’ griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Griepprik influenza vaccin griep

Kwetsbare groepen

Niet iedereen is na griep weer snel op de been. Sommige mensen hebben een verhoogd risico om er ernstig ziek van te worden. De Gezondheidsraad adviseert onder andere mensen met longziekten, hartziekten en diabetes om de griepprik te halen. Ditzelfde geldt voor nierpatiënten, mensen met weinig weerstand door andere ziekten of behandeling, mensen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen, verpleeghuisbewoners en mensen van 60 jaar en ouder. Bij deze mensen is de kans groter dat de besmetting met het griepvirus leidt tot ernstige klachten als benauwdheid en longontsteking. Ook kunnen chronische klachten verergeren onder invloed van besmetting met influenza.

Help griep voorkomen

Voor die mensen is er de griepprik, een vaccin tegen de griep. Het werkt als volgt: je krijgt (virale) eiwitten ingespoten. In reactie bouwt je immuunsysteem een schild van antistoffen op waar het virus aanzienlijk moeilijker doorheen kan komen. Grofweg gezegd: hoe meer mensen de prik nemen, hoe minder mensen de griep krijgen. De kans op besmetting neemt immers ook af. Ook kan het vaccin steeds beter worden toegepast via data uit zorgvuldige monitoring van het griepvirus.

Zeker als je in de zorg werkt

Zorgprofessionals die direct of indirect werken met kwetsbare groepen, adviseren wij de griepprik te nemen. Wat zijn de voordelen hiervan?

  • De kans dat je griep krijgt, is aanzienlijk kleiner.
  • De kwetsbare mensen waar je voor zorgt worden niet via jou besmet. Je beschermt dus een kwetsbare groep.
  • Je helpt voorkomen dat er in het algemeen meer mensen overlijden aan de griep, dankzij scherpe monitoring en steeds beter toegepaste vaccins.

Bekijk de video voor een compleet overzicht.

Twijfel je nog? Niet nodig

Er wordt gedacht dat je ziek kunt worden van de griepprik. Maar van de prik zelf kan dat niet – het virus dat ingespoten wordt, leeft namelijk niet meer. Het vaccin is compleet veilig bevonden. Wel kun je je na de prik een paar dagen wat minder lekker voelen. Vooral kinderen die het virus nooit eerder hebben gehad, kunnen lusteloos zijn, met lichte hoofdpijn en verhoging. Maar behalve een wat beurse rode plek op de plaats van de prik, zijn de bijwerkingen voor volwassenen te verwaarlozen. Geen reden dus om je niet te laten vaccineren!

Let op: niet iedereen mag een griepprik krijgen

Wie mogen er geen griepprik krijgen?

  • Kinderen jonger dan 6 maanden
  • Bij koorts. Is dit het geval, dan mag je pas gevaccineerd worden als de koorts verdwenen is.
  • Mensen die een prednisonkuur hebben gekregen. Overleg in dit geval met je huisarts.
  • Mensen die binnen 48 uur na de vaccinatie geopereerd worden.
  • Mensen die een allergie hebben voor de bestanddelen van de griepprik. Denk aan kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine. Overleg met je huisarts of je de griepprik kunt krijgen.

Wat te doen bij een uitbraak?

Mocht er toch een griepuitbraak zijn binnen jouw zorginstelling? Zorg dan dat je voorbereid bent en de juiste beschermende kleding draagt. Het influenza virus wordt via de luchtwegen verspreid. Wat daarom niet mag ontbreken is een ademhalingsmasker. Gebruik bij een noro- of influenzauitbraak een FFP1 masker. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden.

Advies op locatie?

Maak nu een afspraak voor

een gratis infectiepreventiescan

cta intramurale team

Norovirus

Wees goed voorbereid op een noro-uitbraak

Het norovirus is een heel besmettelijk virus dat een ontsteking in de darmen kan veroorzaken. Per jaar worden 500.000 mensen besmet met het norovirus.

MRSA/BRMO

Antibioticaresistentie

mrsa bacterie

Wat is antibioticaresistentie, waarom is het een probleem en wat betekent het voor jou als zorgprofessional?

Voorkom infectieziekten

Zorg voor een goede basishygiëne