Werken conform WIP richtlijnen

In verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten zijn voorbeelden bekend van uitbraken van infecties die veroorzaakt zijn door bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich verspreiden via urine en ontlasting of komen voor in de omgeving van de cliënt. Uitbraken met Clostridium difficile (darmbacteriën) en norovirus zijn daarvan bekende voorbeelden.
Daarnaast hebben we steeds meer te maken met Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO) waarbij de bacterie ongevoelig is voor een of meerdere veelgebruikte antibiotica en de behandeling niet altijd aanslaat.

Om verspreiding van infectieziekten in de zorg zoveel mogelijk te voorkomen zijn er WIP-richtlijnen opgesteld. Abena heeft een aantal infographics gemaakt waarin deze richtlijnen eenvoudig en in één oogopslag woden afgebeeld. Zoals een infographic over infectiepreventiemaatregelen bij urinelozing en stoelgang. Hiernaast vind je de handige infographic die je meer vertelt over deze specifieke WIP-richtlijnen.

Daarnaast heeft Abena een product ontwikkeld waarmee je makkelijker conform deze WIP richtlijnen kunt werken: de Abri-Bag beschermzak met absorberende inlegger voor postoel en bedpan.

Wanneer is er kans op overdracht van bacteriën?

  • Bij (hulp bij) plassen en stoelgang
  • Bij de afvoer van urine en/of ontlasting
  • Via de (afvoer van) hulpmiddelen
  • Bij de afvoer van urine door aerosolvorming (gasvorming)

Makkelijker en hygiënischer werken

met de Abri-Bag beschermzak

Deel de beste hulp bij infectiepreventie

met de gratis infectiepreventie toolbox

toolbox download abena

Producten voor urinelozing en stoelgang

Deze producten helpen om hygiënisch te werken conform WIP richtlijnen Urinelozing en Stoelgang.