Huidbescherming bij incontinentie

Soms heeft het lichaam behoefte aan extra bescherming. Dat is bijvoorbeeld het geval bij pijnlijke spieren, maar ook bij ongewild verlies van urine en ontlasting. Urine en ontlasting kunnen de huid aantasten en zorgen voor incontinentie geassocieerde huidproblemen (IAD). Zinkzalf en barrière crèmes beschermen de huid hiertegen.

De barrièrecrèmes en zinkzalven van Abena zorgen voor herstel en bescherming van de droge, gevoelige of beschadigde huid. De crèmes en sprays laten een beschermlaag op de huid achter dat de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. De huid krijgt hierdoor de kans om van binnenuit herstellen. De huidbeschermingsproducten van Abena zijn uitstekend geschikt voor mensen met incontinentie omdat ze vocht tegenhouden, maar zorgen dat de huid kan blijven ademen.

Zinkzalf vs. barrièrecrèmes

De barrièrecrème kan bovendien worden gebruikt bij eczeem of andere huidproblemen, omdat deze geen zink bevat. Doordat het product zachter is voor de huid dan de huidbeschermingsproducten op zinkbasis, is de barrièrecrème ook uitermate geschikt voor kinderen. Naast verschillende zinkzalven, -sprays en barrièrecrèmes heeft Abena ook een speciale activ gel in het assortiment huidbeschermingsproducten, die verkoelend werkt en de bloedcirculatie bevordert. Daarmee is de activ gel een goede oplossing voor pijnlijke spieren.

Het verschil tussen barrièrecrème en zinkzalf

Zinkzalf en barrièrecème worden allebei gebruik bij luieruitslag en andere huidproblemen als gevolg van incontinentie. Door de huid af te sluiten voor de negatieve invloeden van urine en ontlasting geven beide crèmes de geïrriteerde huid de kans om te herstellen. Er zijn echter ook verschillen tussen de producten.

Het nadeel van zinkzalf (zoals Sudocrème) is dat dit een witte laag achterlaat op de huid. Hierdoor kun je niet zien hoe de huidconditie is. Daarnaast moet je deze laag verwijderen alvorens je een nieuwe laag kunt aanbrengen. Dus extra wrijfkracht op de huid. De huid van mensen met incontinentie is vaak al gevoeliger en in een slechte conditie. Het is dus belangrijk om wrijving zoveel mogelijk te voorkomen. Door wrijven kan vochtletsel ontstaan zoals IAD. Zink sluit de huid ook af waardoor deze niet meer kan ademen en het kan het incontinentiemateriaal verstoppen waardoor de absorptie vermindert.

De barrièrecrème van Abena bevat dimethicone. Dimethicone herstelt de barrièrefunctie van de huid zodat er geen vocht uit kan verdampen en schadelijke stoffen en bacteriën geen kans krijgen om binnen te dringen. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Belangrijk is dat dimethicone de huid niet afsluit en laat ademen. De huid blijft dus in goede conditie. De crème verstopt het incontinentiemateriaal ook niet en heeft geen invloed op het absorberende vermogen van het materiaal.

onze producten

Zalven en beschermende crèmes

Abena heeft een mooi assortiment zalven en crèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor optimale bescherming van de huid.

 • barierecreme-abena-75ml

  Barrièrecrème

  Hydraterende crème voor de verzorging en bescherming van de huid bij incontinentie en eczeem. Laat een dun beschermend laagje achter op de huid.

  Opties selecteren
 • Activ-gel-abena

  Activ Gel – Menthol Gel

  Huidvriendelijke gel zonder geur-en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Bevordert bloedcirulatie en werkt verkoelend.

  Verlicht jeuk die veroorzaakt wordt door o.a. de eikenprocessierups en muggenbeten.

  In winkelmand
 • Zinkzalf-abena

  Zinkzalf

  Zalf met zinkoxide. Sluit de huid af en laat geen vocht door. Ideaal voor geïrriteerde babybilletjes en geïrriteerde huid bij incontinentie.

  Opties selecteren
 • 10-zinkspray-abena

  Zinkspray

  Bevat 4% of 10% zink voor bescherming van de geïrriteerde huid. Zink legt een barrière laag op de huid zonder de huid af te sluiten.

  Opties selecteren