Urineverlies na een bevalling

De meeste ouders rekenen de geboorte van hun kinderen tot de mooiste momenten uit het leven. Veel jonge moeders leven in de eerste weken na de bevalling dan ook op een roze wolk. Er na de bevalling achter komen dat je last hebt van ongewild urineverlies of ontlastingsverlies is dan ook een flinke tegenvaller.

Urineverlies na een bevalling

Druppeltjes of scheutjes urine verliezen na een bevalling is heel normaal. De schatting is dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen ermee te maken heeft. Bovendien komt het ook voor dat ongewild verlies van urine al optreedt tijdens de zwangerschap. Gelukkig gaat dat meestal binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf weer over. Maar ook wanneer de klachten na enkele maanden blijven bestaan, zijn er verschillende manieren om urineverlies te verhelpen of te verminderen.

Inhoudsopgave

Oorzaken urineverlies na een bevalling

Bij ongewild urineverlies na een bevalling is meestal sprake van stressincontinentie, vaak ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Bij stressincontinentie treedt urineverlies op tijdens hoestbuien,  niezen, lachen, sporten en andere lichamelijke inspanningen zoals je kindje optillen door toegenomen druk op de blaas. Het heeft dus niets te maken met psychologische stress. Na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren verzwakt of beschadigd zijn, waardoor deze niet goed in staat zijn de druk op de blaas voldoende te vangen.

Hormonen en kunstverlossingen

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol in het ophouden van urine en ontlasting. Goed werkende bekkenbodemspieren zorgen voor ondersteuning van de organen in de buik en helpen onze blaas en darmen afsluiten. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, langdurig persen tijdens de bevalling of een kunstverlossing – al dan niet met een tangverlossing – kan ongewild urineverlies ontstaan.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Inscheuring of totaalruptuur

Het niet kunnen ophouden van je urine (of ontlasting) kan ook het gevolg zijn van een (totaal)ruptuur. Tijdens de bevalling kan de huid en het onderliggende weefsel rondom de vagina en de kringspier inscheuren. Deze scheurtjes worden ook wel een ruptuur genoemd. Meestal is er sprake van kleine scheurtjes (subtotaalruptuur), soms komt echter ook een totaalruptuur voor. Bij een totaalruptuur is het weefsel van de vagina en de kringspier van de anus volledig doorgescheurd. Een ruptuur kan ontstaan bij een afwijkende houding van het kindje bij de geboorte, de grootte en het gewicht van de baby of de al eerder genoemde kunstverlossing. Ook is de kans op een inscheuring groter bij de eerste bevalling omdat het weefsel minder makkelijk rekt dan bij de bevalling van een volgend kindje.

Urineverlies na een bevalling is heel normaal. Ongeveer een op de drie vrouwen krijgt ermee te maken

Oplossingen voor verlies van urine na een bevalling

Hoewel verlies van urine en ontlasting heel vervelend is, hoeft het niet het einde van de wereld te betekenen. In de meeste gevallen verdwijnen zowel urine- als ontlastingsverlies enkele maanden na de bevallingen vanzelf weer. In combinatie met bekkenbodemoefeningen soms zelfs nog sneller. Maar zelfs als dit niet het geval is en de klachten langer blijven aanhouden, zijn er verschillende oplossingen om het urineverlies te verminderen of verhelpen.

Na een bevalling kan behalve ongewild urineverlies ook verlies van ontlasting optreden. Ongeveer een derde van alle vrouwen met een totaalruptuur heeft hierna (tijdelijk) last van ontlastingsincontinentie door het inscheuren van de kringspier van de anus. Dit kunnen windjes zijn, maar ook verlies van (dunne) ontlasting. Ondanks het hechten van de ruptuur blijven de klachten meestal ongeveer vier tot zes maanden aanhouden. Speciaal incontinentiemateriaal biedt in deze periode uitkomst.

Behandelingen urineverlies na een bevalling

Urineverlies na een bevalling

Verlies van (enkele druppeltjes of scheutjes) urine na een bevalling is heel normaal. Ga naar een (huis)arts of bekkenbodemtherapeut om het probleem te bespreken. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die het herstel kunnen versnellen.

Bekkenbodemoefeningen

In veel gevallen wordt je doorverwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Door middel van bekkenbodemoefeningen krijg je de controle over de bekkenbodemspieren en de sluitspier na verloop van tijd weer terug. 

Operatie of medicijnen

Afhankelijk van de ernst en soort incontinentie kan worden besloten om het verlies van urine of ontlasting te behandelen met een operatie of medicijnen. Bij zowel ontlastingsverlies als urineverlies is het bovendien belangrijk om goed te eten en te drinken. Voldoende drinken (1,5 tot 2 liter) per dag helpt irritatie van de blaas te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om alcohol, cafeïne houdende dranken en pittig eten een tijdlang te laten staan.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Incontinentiemateriaal voor urine- en ontlastingsverlies

Door betrouwbaar incontinentiemateriaal te dragen kan het ongemak van urine- en ontlastingsincontinentie tot een minimum worden beperkt. Bovendien geldt incontinentiemateriaal in de meeste gevallen als een (tijdelijke) oplossing. Let bij het bestellen van incontinentiemateriaal goed op de juiste maat en manier van aanleggen. Hiermee kunnen lekkages en huidirritatie worden voorkomen. Voor ontlastingsverlies zijn er speciale producten verkrijgbaar. Om zeker te weten dat het incontinentiemateriaal goed bij iemand past, is het mogelijk om de meeste producten van Abena eerst te proberen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena oorzaken en oplossingen zwangerschapsincontinentie

Urineverlies tijdens de zwangerschap

Lees meer
Abena urineverlies tijdens zwangerschap

Zwangerschapsincontinentie

Lees meer
Abena stressincontinentie inspanningsincontinentie

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen