De meeste ouders rekenen de geboorte van hun kinderen tot de mooiste momenten uit het leven. Veel jonge moeders leven in de eerste weken na de bevalling dan ook op een roze wolk. Er na de bevalling achter komen dat je last hebt van ongewild urineverlies of ontlastingsverlies is dan ook een flinke tegenvaller.

Urineverlies na een bevalling

Incontinentie na een bevalling is heel normaal. De schatting is dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen ermee te maken heeft. Bovendien komt het ook voor dat ongewild urineverlies al optreedt tijdens de zwangerschap. Gelukkig gaat incontinentie meestal binnen enkele maanden na de bevalling vanzelf weer over. Maar ook wanneer de klachten na enkele maanden blijven bestaan, zijn er verschillende manieren om urineverlies te verhelpen of te verminderen.

moeder met kind incontinentie na bevalling
na zwangerschap incontinent

Oorzaken urineverlies na een bevalling

Bij ongewild urineverlies na een bevalling is meestal sprake van stressincontinentie, vaak ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Bij stressincontinentie treedt urineverlies op tijdens hoestbuien, sporten en andere lichamelijke inspanningen door toegenomen druk op de blaas. Het heeft dus niets te maken met psychologische stress. Na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren verzwakt of beschadigd zijn, waardoor deze niet goed in staat zijn de druk op de blaas voldoende te vangen.

Hormonen en kunstverlossingen

De bekkenbodem speelt een belangrijke rol in het ophouden van urine en ontlasting. Goed werkende bekkenbodemspieren zorgen voor ondersteuning van de organen in de buik en helpen onze blaas en darmen afsluiten. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, langdurig persen tijdens de bevalling of een kunstverlossing – al dan niet met een tangverlossing – kan ongewild urineverlies ontstaan.

bekenbodemspieren na bevalling zwangerschap

Inscheuring of totaalruptuur

Incontinentie kan ook het gevolg zijn van een (totaal)ruptuur. Tijdens de bevalling scheurt de huid en het onderliggende weefsel rondom de vagina en de kringspier door. Deze scheurtjes worden ook wel een ruptuur genoemd. Meestal is slechts sprake van kleine scheurtjes (subtotaalruptuur), soms komt echter ook een totaalruptuur voor. Bij een totaalruptuur is het weefsel van de vagina en de kringspier volledig doorgescheurd. Een ruptuur kan ontstaan bij een afwijkende houding van het kindje bij de geboorte, de grootte en het gewicht van de baby of de al eerder genoemde kunstverlossing. Ook is de kans op een inscheuring of totaalruptuur groter bij de eerste bevalling omdat het weefsel minder makkelijk rekt dan bij de bevalling van een tweede of derde kind.

Incontinentie na een bevalling is heel normaal. Ongeveer een op de drie vrouwen krijgt ermee te maken

Aandrangincontinentie

Een inscheuring of totaalruptuur kan naast stressincontinentie ook andere plasproblemen tot gevolg hebben. Veel vrouwen hebben door de aanwezige scheurtjes last van een branderig gevoel tijdens het plassen. Door een verminderd gevoel in het onderlichaam kan daarnaast ook aandrangincontinentie of gemengde incontinentie optreden. Van aandrangincontinentie is sprake bij een overactieve blaas die zich regelmatig en sponstaan samentrekt zonder dat de blaas volledig gevuld is. Een bezoek aan een toilet komt hierdoor vaak te laat. Wanneer er sprake van zowel stressincontinentie als aandrangincontinentie wordt dit ook wel gemengde incontinentie genoemd.

naar toiletgaan zwanger vrouwen na bevalling incontinentie

Aanbevolen producten van Abena

 • Intimate-care-abena-fles

  Intimate Care, Intiemverzorging

  Milde vloeibare zeep, speciaal ontwikkeld voor de verzorging van de intieme delen, ook zeer geschikt voor het wassen van de gevoelige huid.

  In winkelmand
 • Abena-light-mini-1

  Abena Light

  Anatomisch gevormde inlegger, geschikt voor licht tot matig urineverlies. Discreet en hygiënisch verpakt.

  Opties selecteren
 • Abena Kraamverband

  Het kraamverband van Abena biedt optimale bescherming in de eerste dagen na de bevalling.

  Opties selecteren
 • Aanbieding! Bambo-nature-1

  OUD Bambo Nature Babyluiers

  Milieuvriendelijke en dermatologisch geteste babyluiers vanaf 1kg. Ultradun maar met hoog absorptievermogen.

  Opties selecteren
incontinent ne bevalling urineverlies ontlastingverlies

Ontlastingsverlies bij een totaalruptuur

Incontinentie na een bevalling kan behalve ongewild urineverlies ook ontlastingsverlies inhouden. Ongeveer een derde van alle vrouwen met een totaalruptuur heeft hierna (tijdelijk) last van ontlastingsincontinentie door het inscheuren van de kringspier en de anus. Het kan gaan om windjes maar ook om het verlies van (dunne) ontlasting. Ondanks het hechten van de ruptuur blijven de klachten meestal ongeveer vier tot zes maanden aanhouden. Speciaal incontinentiemateriaal biedt in deze periode uitkomst.

Oplossingen incontinentie na een bevalling

Hoewel incontinentie van urine en ontlasting natuurlijk heel vervelend is, hoeft het niet het einde van de wereld te betekenen. In de meeste gevallen verdwijnen zowel urine- als ontlastingsincontinentie enkele maanden na de bevallingen vanzelf weer. In combinatie met bekkenbodemoefeningen soms zelfs nog sneller. Maar zelfs als dit niet het geval is en de klachten langer blijven aanhouden, zijn er verschillende oplossingen om incontinentie te verminderen of verhelpen.

bekenbodem spier training incontinentie vrouwen

Behandelingen incontinentie na een bevalling

Incontinentie bij bevalling

Incontinentie na een bevalling is heel normaal. Ga naar een (huis)arts of bekkenbodemtherapeut om het probleem te bespreken. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die het herstel kunnen versnellen.

Bekkenbodemoefeningen

Vaak zal er worden gestart met bekkenbodemoefeningen. Door regelmatig oefeningen te doen keert de controle over de bekkenbodemspieren en de sluitspier na verloop van tijd vanzelf terug. Hulp van een (bekkenbodem)fysiotherapeut of arts bij de bekkenbodemoefeningen kan helpen om het herstel te versnellen.

Operatie of medicijnen

Afhankelijk van de ernst en soort incontinentie kan worden besloten om incontinentie te behandelen met een operatie of medicijnen. Bij zowel ontlastingsverlies als urineverlies is het bovendien belangrijk om goed te eten en te drinken. Voldoende drinken (1,5 tot 2 liter) per dag helpt irritatie van de blaas te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om alcohol, cafeïne houdende dranken en pittig eten een tijdlang te laten staan.

incontinentie na bevalling vrouwen met kinderen

Incontinentiemateriaal voor urine- en ontlastingsverlies

Door betrouwbaar incontinentiemateriaal te dragen kan het ongemak van urine- en ontlastingsincontinentie tot een minimum worden beperkt. Bovendien geldt incontinentiemateriaal in de meeste gevallen als een (tijdelijke) oplossing. Let bij het bestellen van incontinentiemateriaal goed op de juiste maat en manier van aanleggen. Hiermee kunnen lekkages en huidirritatie worden voorkomen. Voor ontlastingsverlies zijn er speciale producten verkrijgbaar. Om zeker te weten dat het incontinentiemateriaal goed bij iemand past, is het mogelijk om de meeste producten van Abena gratis te proberen.

abena-producten-incontinentie-onderleggers-bambo-nature-luiers

Abena is dé specialist op het gebied van basiszorg

Zie onze online winkel voor incontinentiematerialen en huidverzorgingsproducten.