Vormen van incontinentie

Soorten en vormen van incontinentie

De verschillende soorten incontinentie kunnen worden opgedeeld op basis van de oorzaak van de klachten. Urineverlies met verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren als oorzaak wordt ook wel inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd, prostaatproblemen en afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken duiden op overloopincontinentie of aandrangincontinentie en zenuwaandoeningen kunnen zorgen voor neurogene incontinentie ofwel reflexincontinentie. In alle bovengenoemde gevallen is sprake van problemen met de werking van de blaas. Bij functionele incontinentie is dit niet het geval. Functionele incontinentie is een vorm van ongewild urineverlies waarbij de blaas normaal werkt, maar lichamelijke of psychische beperkingen zoals een handicap of oogprobleem het moeilijk maakt voor mensen om op tijd het toilet te bereiken.

Vaak voorkomende soorten van incontinentie

Overloopincontinentie of nadruppelen ontstaat doordat er urine achterblijft in de blaas of plasbuis na het plassen. Het gevolg is dat de blaas letterlijk overstroomt. Blaastraining, bekkenbodemoefeningen of medicijnen kunnen helpen overloopincontinentie te verhelpen. In sommige gevallen kan een operatie uitkomst bieden.

Mensen met aandrangincontinentie of urge-incontinentie hebben moeite om hun plas op te houden. Vaak is dit het gevolg van een verstoord plaspatroon of van zenuwaandoeningen zoals Multiple Sclerose (MS). In het eerste geval kan blaastraining een oplossing bieden, in het laatste geval is het dragen van incontinentiemateriaal onvermijdelijk.

Stressincontinentie is ongewild urineverlies als gevolg van verzwakte of beschadigde bekkenbodemspieren. Bij inspanning bestaat de kans op druppels of scheutjes urineverlies. Bekkenbodemoefeningen of bekkenbodemfysiotherapie kunnen de problemen verhelpen.

Fecale incontinentie of ontlastingsincontinentie is het ongewild verlies van ontlasting. De mate van ontlastingsincontinentie varieert van het ongewild laten van winden tot de complete ontlasting. Aanpassingen in het dieet, bekkenbodemoefeningen en medicijnen kunnen de klachten verminderen. Ook is er speciaal incontinentiemateriaal voor ontlastingsverlies.

Reflexincontinentie ofwel neurogene incontinentie is de verzamelnaam van ongewild urineverlies veroorzaakt door problemen in het zenuwstelsel. Omdat urineverlies wordt veroorzaakt door onderliggende problemen die meestal chronisch van aard zijn, zijn mensen met reflexincontinentie aangewezen op incontinentiemateriaal.

Bij functionele incontinentie werkt de blaas naar behoren, maar zorgen andere lichamelijke of psychische beperkingen ervoor dat het moeilijk is om op tijd het toilet te bereiken. Denk hierbij aan mensen die in een rolstoel zitten of blind zijn. Door obstakels weg te nemen en regelmatig te helpen bij een toiletbezoek kan functionele incontinentie worden aangepakt.

Hormonale veranderingen met een verzwakking van de bekkenbodem in combinatie met druk van de baarmoeder op de blaas kan stressincontinentie veroorzaken. Daarom wordt deze vorm van urineverlies ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd.

Incontinentie is ongewild verlies van urine of ontlasting

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van incontinentie ofwel het ongewenst verlies van urine en/of ontlasting. Incontinentie komt het vaakst voor bij vrouwen en oudere mensen. Echter, geslacht en leeftijd zijn geen directe oorzaak van incontinentie. Vaak is ongewild urineverlies de oorzaak van onderliggende problemen van lichamelijke of cognitieve aandoeningen. Hierbij valt onder meer te denken aan een verzwakking of beschadiging van de bekkenbodemspieren of ziektes die incontinentie bevorderen, zoals dementie of MS. De mate van urineverlies is verschillend per persoon en varieert van enkele druppels tot de complete blaasinhoud.

Tijdelijke oorzaken van urine incontinentie

Permanente oorzaken van urine incontinentie

Aanbevolen producten

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Uit ons kenniscentrum

Abena vormen van incontinentie

Urineverlies

Lees meer
Abena functionele incontinentie

Functionele incontinentie

Lees meer
Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
overloopincontinentie

Overloopincontinentie

Lees meer
Abena fecale incontinentie of ontlastingsverlies oplossingen

Fecale incontinentie of ontlastingsverlies

Lees meer
Abena oorzaken en soorten incontinentie

Oorzaken en soorten incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen