Huidverzorging bij dementie

Huidverzorging bij dementie

Ruim 200.000 ouderen met dementie wonen nog thuis, vaak met hulp van hun naaste(n) als mantelzorger. Dat is niet altijd gemakkelijk. Vooral niet als je te maken krijgt met incontinentie. Hoe verzorg je je naaste? Hoe zorg je dat de huid gezond blijft? In dit kenniscentrum delen wij onze kennis over huidverzorging bij mensen met dementie. Liever persoonlijk advies? Bel het Adviesteam, 0485 343444.

Inhoudsopgave

Oorzaken van huidproblemen bij dementie

Oudere mensen hebben een drogere huid. Dat komt doordat hun huid minder talg en vocht produceert. Bovendien wordt de huid steeds dunner. Daardoor is de natuurlijke beschermlaag tegen bacteriën en schimmels verminderd. Een droge en dunne huid maakt extra gevoelig voor huidproblemen, helemaal als deze ook nog eens langdurig wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels de kans om onder de huid te kruipen. Mensen die hier geen aandacht aan besteden, kunnen daarom huidproblemen zoals huiduitslag, infecties en wonden krijgen. Deze huidproblemen geven vaak pijn en ernstige jeuk en het tast de kwaliteit van leven behoorlijk aan. Vooral mensen die bedlegerig zijn hebben hier last van.

De meest voorkomende huidproblemen bij dementie en incontinentie zijn smetten, doorligwonden en huidaandoeningen die gerelateerd zijn aan incontinentie (Incontinentie geassocieerde dermatitis, IAD). 

dementie goede hygiene voldoende beweging 2 150x150

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

dementie goede hygiene voldoende beweging 1 150x150

Zorg voor goede hygiëne en huidverzorging

dementie goede hygiene voldoende beweging 3 150x150

Zorg voor een goede houding en voldoende beweging

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor huidaandoeningen zoals doorliggen (decubitus) en IAD. Vooral bij mensen met incontinentie is goede hygiëne van groot belang. Daarnaast helpen een juiste lig- en zithouding en voldoende beweging (mobilisatie) om huidaandoeningen te voorkomen. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken en dit op tijd te vervangen is het mogelijk om dit soort huidproblemen te voorkomen of verminderen.

Tips voor het voorkomen en genezen van huidaandoeningen

Huidproblemen kun je voorkomen door incontinentiemateriaal op tijd te vervangen én de huid goed te verzorgen

Huidverzorgingsproducten oudere en kwetsbare huid

Om de oudere en kwetsbare huid te beschermen tegen huidaandoeningen bij incontinentie is goede huidverzorging heel belangrijk. Zeep- en parfumvrije producten, hydraterende (vochtinbrengende) crèmes en als het nodig is ook barrièrecrème zijn onderdeel van een goede huidverzorging. Goede huidverzorging betekent overigens niet vaker in bad of douchen dan normaal. Daardoor droogt de huid alleen maar uit en verdwijnt de natuurlijke beschermlaag van de huid. Ook is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken: geen zeep, maar speciale (parfumvrije) en pH-huidneutrale crèmes en sprays. Voor sommige ouderen is het beter om zachte reiniging aan te bieden met verzorgend wassen of speciale incontinentiewashandjes.

Infographic

Infographic 'persoonlijke verzorging bij dementie'
persoonlijke verzorging bij dementie

Gebruik geen zeep, maar speciale (parfumvrije) en pH-huidneutrale crèmes en sprays

Het juiste incontinentiemateriaal

Wil je een rode huid voorkomen, is het belangrijk om incontinentiemateriaal op tijd te verwisselen. Maar ook de keuze voor het juiste, meest passende product kan een belangrijk verschil maken. Wat het beste past, is afhankelijk van de mate van incontinentie.

Daarnaast heb je een product nodig dat de huid maximaal laat ademen. Dit voorkomt een rode huid en een broeierig gevoel. De kans op huidaandoeningen worden hiermee tot een minimum beperkt.

Last van een rode huid bij het dragen van incontinentiemateriaal? In veel gevallen is er sprake van een verkeerd product. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Zo houd je een optimale huidconditie

stappenplan huidreiniging bij dementie

Incontinentiemateriaal proberen

Incontinentiemateriaal kan het verschil maken bij ongewenst urine- en/of ontlastingsverlies. Het materiaal bestaat er in vele vormen en maten. Neem contact voor de beste hulp bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal of bestel een proefpakket.

Hulp & advies

Neem contact op met het Abena Adviesteam: 0485 58 11 50
Of stuur een e-mail naar info@abena.nl

abena home care extramuraal team advies nederland

Huidverzorgingsproducten

Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare of oudere huid. Deze zijn met name zeer geschikt voor mensen met dementie en incontinentie en erfelijke huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en allergieën. Al onze producten zijn uitgebreid dermatologisch getest. Bovendien dragen veel crèmes, shampoos en sprays het Deense astma en allergie label. Dit betekent dat deze producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet-functionele ingrediënten bevatten.

abena huidverzorgingsproducten

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer
wassen van een kwetsbare huid

Het wassen van een kwetsbare huid

Lees meer
Abena huidverzorging belang van een gezonde huid

Een gezonde huid

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen