Huidverzorging bij dementie
Ruim 200.000 ouderen met dementie wonen nog thuis, vaak met hulp van hun naaste(n) als mantelzorger. Dat is niet altijd gemakkelijk. Vooral niet als je te maken krijgt met incontinentie. Hoe verzorg je je naaste? Hoe zorg je dat de huid gezond blijft? In dit kenniscentrum delen wij onze kennis over huidverzorging bij mensen met dementie. Liever persoonlijk advies? Bel het Adviesteam, 0485 581150.
Inhoudsopgave
Oorzaken van huidproblemen bij dementie
Oudere mensen hebben een drogere huid. Dat komt doordat hun huid minder talg en vocht produceert. Bovendien wordt de huid steeds dunner. Daardoor is de natuurlijke beschermlaag tegen bacteriën en schimmels verminderd. Een droge en dunne huid maakt extra gevoelig voor huidproblemen, helemaal als deze ook nog eens langdurig wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels de kans om onder de huid te kruipen. Mensen die hier geen aandacht aan besteden, kunnen daarom huidproblemen zoals huiduitslag, infecties en wonden krijgen. Deze huidproblemen geven vaak pijn en ernstige jeuk en het tast de kwaliteit van leven behoorlijk aan. Vooral mensen die bedlegerig zijn hebben hier last van.
De meest voorkomende huidproblemen bij dementie en incontinentie zijn smetten, doorligwonden en huidaandoeningen die gerelateerd zijn aan incontinentie (Incontinentie geassocieerde dermatitis, IAD).
Gebruik het juiste incontinentiemateriaal
Zorg voor goede hygiëne en huidverzorging
Zorg voor een goede houding en voldoende beweging
Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor huidaandoeningen zoals doorliggen (decubitus) en IAD. Vooral bij mensen met incontinentie is goede hygiëne van groot belang. Daarnaast helpen een juiste lig- en zithouding en voldoende beweging (mobilisatie) om huidaandoeningen te voorkomen. Door het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken en dit op tijd te vervangen is het mogelijk om dit soort huidproblemen te voorkomen of verminderen.
Tips voor het voorkomen en genezen van huidaandoeningen
Eet en drink gezond. Vooral alcohol heeft een negatieve werking. Bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken drogen de huid uit en verminderen de productie van collageen, een eiwit dat de huid steviger maakt. Zorg daarnaast voor voldoende vitamines en antioxidanten door fruit en groentes te eten.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Door regelmatig van houding te wisselen en mobiliteitsoefeningen te doen kun je decubitus (doorligwonden) en andere huidaandoeningen voorkomen. Eventueel kan een fysiotherapeut of ergotherapeut hierbij helpen.
Deppen in plaats van wrijven. Als je iemands huid droogwrijft met een handdoek, kun je de toch al kwetsbare huid van een oudere beschadigen. Dep daarom iemands huid en smeer deze eventueel direct na het baden of douchen in met een vette zalf. De huid hoeft hiervoor niet helemaal droog te zijn. Zo voorkom je uitdroging van de huis.
Raadpleeg op tijd een specialist. Bij huidaandoeningen is het belangrijk om op tijd een wondverpleegkundige, arts of dermatoloog om hulp te vragen. Vooral als er sprake is van necrose(celdood) of een infectie. Samen kan je een behandelplan opstellen om een huidaandoening te laten genezen en herhaling te voorkomen.
De ene huid is de andere niet. Daarom is het goed om zowel bij de preventie als de behandeling rekening te houden met het huidtype (droge of vettige huid). Daarnaast gelden voor bedlegerige mensen andere maatregelen dan voor gezonde, vitale mensen.
Huidproblemen kun je voorkomen door incontinentiemateriaal op tijd te vervangen én de huid goed te verzorgen
Huidverzorgingsproducten oudere en kwetsbare huid
Om de oudere en kwetsbare huid te beschermen tegen huidaandoeningen bij incontinentie is goede huidverzorging heel belangrijk. Zeep- en parfumvrije producten, hydraterende (vochtinbrengende) crèmes en als het nodig is ook barrièrecrème zijn onderdeel van een goede huidverzorging. Goede huidverzorging betekent overigens niet vaker in bad of douchen dan normaal. Daardoor droogt de huid alleen maar uit en verdwijnt de natuurlijke beschermlaag van de huid. Ook is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken: geen zeep, maar speciale (parfumvrije) en pH-huidneutrale crèmes en sprays. Voor sommige ouderen is het beter om zachte reiniging aan te bieden met verzorgend wassen of speciale incontinentiewashandjes.
Gebruik geen zeep, maar speciale (parfumvrije) en pH-huidneutrale crèmes en sprays
Het juiste incontinentiemateriaal
Wil je een rode huid voorkomen, is het belangrijk om incontinentiemateriaal op tijd te verwisselen. Maar ook de keuze voor het juiste, meest passende product kan een belangrijk verschil maken. Wat het beste past, is afhankelijk van de mate van incontinentie.
Daarnaast heb je een product nodig dat de huid maximaal laat ademen. Dit voorkomt een rode huid en een broeierig gevoel. De kans op huidaandoeningen worden hiermee tot een minimum beperkt.
Last van een rode huid bij het dragen van incontinentiemateriaal? In veel gevallen is er sprake van een verkeerd product. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
Zo houd je een optimale huidconditie
Incontinentiemateriaal proberen
Incontinentiemateriaal kan het verschil maken bij ongewenst urine- en/of ontlastingsverlies. Het materiaal bestaat er in vele vormen en maten. Raadpleeg onze keuzehulp of neem contact op voor de beste hulp bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal of bestel een proefpakket.
Hulp & advies
Neem contact op met het ABENA Adviesteam: 0485 58 11 50
Of stuur een e-mail naar support@abena.nl
Huidverzorgingsproducten
ABENA heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare of oudere huid. Deze zijn met name zeer geschikt voor mensen met dementie en incontinentie en erfelijke huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en allergieën. Al onze producten zijn uitgebreid dermatologisch getest. Bovendien dragen veel crèmes, shampoos en sprays het Deense astma en allergie label. Dit betekent dat deze producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet-functionele ingrediënten bevatten.
Aanbevolen producten
-
Wassen zonder water
ABENA Verzorgend Wassen ongeparfumeerd
Vanaf: €1,59 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
15% korting op jouw eerste bestelling
Ja, dat wil ikSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode.
-
-