Broekplassen
Mijn kind blijft in zijn broek plassen, wat nu?
- Joep Smeets
- Bijgewerkt op 23 augustus 2024
Mijn kind blijft in zijn broek plassen, wat nu?
De meeste kinderen krijgen als ze een jaar of vier zijn, controle over hun blaas. Maar voor sommige kinderen is dat moeilijker. Gelukkig zijn de oorzaken van broekplassen overdag meestal onschuldig.
De meeste kinderen geven zelf aan wanneer ze eraan toe zijn om op het potje te gaan. Dat doen ze bijvoorbeeld door hun luier te scheuren of eraan te trekken als hij nat is, of door in een hoek te staan als ze plassen en aan te geven wanneer ze klaar zijn. Bij de meeste kinderen begint dit rond de leeftijd van twee of drie jaar.
Maar sommige kinderen zijn daar mogelijk nog niet aan toe en vinden een natte luier of een natte broek geen probleem. Ze vergeten soms om van het toilet gebruik te maken als ze aan het spelen zijn en plassen in hun broek.
Inhoudsopgave
Oorzaken van broekplassen overdag
Broekplassen overdag komt vaak voor op jongere leeftijd, maar wordt een probleem als het kind ouder wordt, zowel voor het kind als de ouders. Het kind kan gepest worden op school als het met andere kinderen speelt of sport. Dit kan leiden tot verminderde schoolprestaties en kan het zelfvertrouwen aantasten.
Overdag in de broek plassen kan verschillende oorzaken hebben.
- Sommige kinderen zijn onvoldoende bewust van blaassignalen, vooral als ze spelen. Dit wordt wel ‘spel-enuresis’ genoemd. Deze kinderen houden hun plas te lang op (ze legen hun blaas maar 2 à 3 keer per dag) en legen hun blaas soms ook niet volledig als ze naar het toilet gaan.
Hoewel overdag in de broek plassen vaak vanzelf over gaat, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen.
Ons adviesteam staat voor je klaar
Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.
Structuur bieden
Zodra kinderen zich realiseren dat hun ouders of hun broertjes of zusjes geen luiers dragen maar naar het toilet gaan, willen ze dat meestal zelf ook doen. Het is van belang om aan hen uit te leggen dat ze tijdig naar het toilet moeten gaan. Dit moet regelmatig herhaald worden, zodat het kind hier zelf aan begint te denken.
Het kan een goed idee zijn om voor het kind toiletbezoek te plannen op vaste tijden. En bij te houden hoe vaak het kind naar het toilet gaat, hoelang het daar blijft en hoe vaak het kind een natte luier of natte broek heeft. Soms verlaten kinderen het toilet weer snel zonder geplast te hebben of zonder de blaas volledig geleegd te hebben. Probeer dit te vermijden door bij het kind te blijven totdat het heeft geplast.
Tips en oplossingen voor natte broeken overdag
- Een kind straffen als het overdag een natte broek krijgt is zinloos. Het kan zelfs juist averechts werken, omdat het kind er onzeker van kan worden. Probeer het kind juist meer zelfvertrouwen te geven.
- Een hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt bij overdag in de broek plassen is een plaskalender met stickers om de dagelijkse toilettraining bij te houden. Een plaskalender kan helpen om een plaspatroon vast te stellen en de oorzaak van broekplassen te achterhalen. Dit is vaak de eerste vraag die de arts of zorgverlener stelt. De kalender moet de tijd waarop het kind plast aangeven plus de hoeveelheid urine. Bovendien moeten de keren dat het kind in de broek heeft geplast worden vermeld, evenals de hoeveelheid vloeistof die het kind per dag binnenkrijgt.
- Zorg dat het kind voldoende drinkt. Veel drinken verhoogt ook de hoeveelheid urine in de blaas, waardoor het kind vaker naar het toilet moet. Dit is goed voor de toilettraining.
- Moedig het kind aan om extra tijd op het toilet door te brengen, zodat het de blaas elke keer volledig leeg plast.
Wanneer de hierboven genoemde oplossingen nog geen direct effect vertonen, kan het gebruik van luiers of speciaal incontinentiemateriaal voor kinderen een praktische tijdelijke oplossing bieden. Deze producten zijn ontworpen om zowel comfort als discretie te bieden, waardoor kinderen zich kunnen blijven focussen op hun dagelijkse activiteiten zonder zich zorgen te maken over ongelukjes. Het incontinentiemateriaal en de luiers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorptieniveaus, wat er voor zorgt dat er voor elk kind een passende optie beschikbaar is. Bekijk ons assortiment hier.
Benieuwd geworden naar het incontinentiemateriaal en weet je niet precies welk product je wil bestellen? Bestel hieronder vrijblijvend een gratis proefpakket om uit te proberen wat voor jouw kind het beste werkt.
Bestel een proefpakket
Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.
Veelgestelde vragen
Wees geduldig en word niet boos. Het belangrijkste om te doen als ouder is het bieden van structuur. Het kan een goed idee zijn om voor het kind toiletbezoeken te plannen op vaste tijden. En bij te houden hoe vaak het kind naar het toilet gaat, hoelang het daar blijft en hoe vaak het kind een natte luier/broek heeft. Een plaskalender kan hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk dat het kind voldoende drinkt. Het straffen als het overdag een natte broek krijgt is zinloos. Je kind wordt daardoor onzeker en ervaart stress. Beloon liever je kind met een droge broek.
Overdag in de broek plassen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige kinderen zijn zich onvoldoende bewust van blaassignalen, vooral als ze spelen. Dit wordt ‘spel-enuresis’ genoemd. Deze kinderen houden hun plas te lang op (ze legen hun blaas maar 2 a 3 keer per dag) en legen hun blaas soms ook niet volledig als ze naar het toilet gaan. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen.
Overdag in de broek plassen is bij kinderen een veelvoorkomend probleem. Bij ongeveer 3-4% van de kinderen tussen de 3 en 12 jaar komt broekplassen regelmatig voor.
Vaak gaat het overdag in de broekplassen vanzelf over. Maar het is wel belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen.
Aanbevolen producten
-
Luierbroekjes
BAMBO Nature Pants Luierbroekjes
Vanaf: €11,59 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Luiers
BAMBO Nature luiers
Vanaf: €6,29 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina 15% korting op jouw eerste bestelling
Ja, dat wil ikSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode.
-