Het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Pleisters zijn een essentieel onderdeel van de EHBO-kit, en het correct aanbrengen ervan kan het verschil maken bij het bevorderen van een snel herstel en het voorkomen van infecties. Een van de belangrijkste aspecten van het juist aanbrengen van pleisters is ervoor zorgen dat ze goed passen op de wond. Dit betekent soms dat je pleisters moet knippen om ze op maat te maken. 

Inhoudsopgave

Het knippen van een pleister

Pleisters zijn het meest effectief wanneer ze nauwsluitend zijn aangebracht, stevig blijven zitten en het wondgebied volledig bedekken. Dit kan soms een uitdaging zijn, omdat pleisters niet altijd perfect passen. Op vlakke, onbuigzame huidoppervlakken kunnen pleisters doorgaans goed aansluiten. Echter, op gebogen delen van het lichaam of op plekken waar de huid tussen twee lichaamsdelen ligt, kan dit lastiger zijn. Ook bij lichaamsdelen met onregelmatige vormen kan het nodig zijn om pleisters op maat te knippen om een goede pasvorm te verkrijgen. 

Het op maat knippen van een pleister kan gedaan worden volgens onderstaande stapsgewijze handleiding: 

  1. Kies het juiste type pleister: Voordat je begint met knippen, is het belangrijk om het juiste type pleister te kiezen voor de wond. Er zijn verschillende soorten pleisters beschikbaar, waaronder standaardpleisters, waterdichte pleisters en pleisters speciaal ontworpen voor specifieke delen van het lichaam. Zorg ervoor dat je een pleister kiest die geschikt is voor de grootte en locatie van de wond. Bekijk hier ons assortiment pleisters. 
  2. Meet de grootte van de wond: Zorg ervoor dat je voldoende pleister hebt om de hele wond te bedekken, plus een extra marge aan alle zijden voor een goede hechting. 
  3. Markeer de pleister: Gebruik een potlood of pen om de pleister te markeren op de plaats waar je deze moet knippen. Markeer de pleister met de juiste lengte en breedte op basis van de metingen die je hebt gedaan in de voorgaande stap. 
  4. Knip langs de markering: Gebruik een scherpe, schone schaar om langs de gemarkeerde lijnen te knippen. Zorg ervoor dat je een gladde, rechte snede maakt om rafelen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de pleister goed blijft zitten. 
  5. Rond de hoeken af (optioneel): Als de wond op een gebogen of rond oppervlak zit, zoals een vinger of een teen, kun je ervoor kiezen om de hoeken van de pleister af te ronden. Dit helpt om te voorkomen dat de pleister loskomt en zorgt voor een betere pasvorm. 

Het knippen van een zwaluwstaartje

Naast het afronden van de hoeken van een pleister voor een betere aansluiting met de huid, kun je ook een pleister knippen als zwaluwstaartje. Het zwaluwstaartje kan gebruikt worden om het hechtingsproces op beweeglijke lichaamsdelen te bevorderen. Hiermee voorkom je bovendien ook dat er eventueel vuil of bacteriën in het wondje terechtkomen. 

Je kunt voor het knippen van een zwaluwstaartje het beste een hechtpleister gebruiken omdat deze specifiek gericht is op het bevorderen van het hechtingsproces. Heb je deze niet in huis? Ook geen probleem, dan gebruik je een andere pleister. 

Volg deze stappen voor het knippen van een zwaluwstaartje:

  1. Knip een stukje pleister die breed genoeg is om de lengte van het snijwondje te bedekken. 
  2. Zorg ervoor dat de beschermstroken die op de plakrandjes zitten er nog goed op zitten. 
  3. Leg de pleister horizontaal voor je neer. Met het wondkussentje in het midden en de plakrandjes aan de linker- en rechterzijde hiervan. 
  4. Knip een hapje uit het wondkussentje in de vorm van een driehoek. Zorg ervoor dat er twee hoeken van de driehoek naar beneden zijn gericht en één hoek omhoog. De punt die omhoog is gericht moet net niet het midden van het wondkussentje raken, zodat je met het knippen van het tweede driehoekje de pleister niet doormidden knipt. 
  5. Draai de pleister (180 graden) om en herhaal stap 4. 
  6. Je hebt nu als het goed is, twee tegenovergestelde driehoekjes uit het wondkussentje van de pleister geknipt. Hiermee zorg je ervoor dat je met het zwaluwstaartje zo min mogelijk van het wondje bedekt. 

Pleisterkaart

Naast het knippen van een pleister als zwaluwstaartje, zijn er nog tal van andere opties om een pleister te knippen zodat deze zo goed mogelijk aansluit. Deze opties kun je vinden op de pleisterkaart van ikEHBO.nl 

                                                                        Pleisterkaart ikEHBO.nl

Waar moet je op letten bij het plakken van een pleister?

Nu duidelijk is hoe je een pleister knipt, voor verschillende verwondingen en verschillende lichaamsdelen, is het ook van belang hoe je de pleister op het lichaam plakt. Om ervoor te zorgen dat een pleister goed afdekt, is het goed om rekening te houden met de volgende punten:

  • Maak de wond schoon met water;
  • Knip de pleister op maat en in de juiste vorm;
  • Raak het wondkussen van de pleister niet aan: Dit kun je voorkomen door eerst de ene beschermstrook van de pleister te verwijderen, het wondkussen op de wond te leggen en de plakstrip van één zijde op de huid te plakken, waarna je vervolgens de andere beschermstrook van de pleister verwijdert en de andere plakstrip op de huid plakt;
  • Plak de pleister nooit rondom een lichaamsdeel. Dit voorkomt afknellen bij te strak aanleggen of zwelling;
  • Denk er bij het plakken aan dat de zijkanten van de snee goed tegen elkaar aan worden geduwd. Dit om ervoor te zorgen dat het wondje goed kan hechten. Vooral van belang bij een snijwond;
  • Plak openstaande delen van een pleister eventueel af met een kleefpleister.

Het correct op maat knippen én aanbrengen van pleisters is essentieel voor een effectieve wondverzorging en kan helpen bij het bevorderen van een snel en probleemloos herstel. 

Bekijk ons assortiment pleisters hier

Lees ook:

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Welke kompressen zijn er en hoe gebruik je ze?

Lees meer
ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Welke zwachtels zijn er en wanneer gebruik je ze?

Lees meer
Wanneer welke pleister of verband ABENA wondverzorging

Welke pleisters zijn er en wanneer gebruik je ze?

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12