Mondneusmaskers

Alles wat je moet weten over mondkapjes

Alles wat je moet weten over mondkapjes

Het dragen van een mondkapje – of eigenlijk een mondneusmasker – hoe zit dat nu precies? Naar school, in het OV, bij de kapper, of je nu consument of professional bent. Je wilt jezelf en anderen beschermen. Een mondkapje bij een kledingzaak kopen of een medisch mondneusmasker aanschaffen. Wat zijn nu precies de verschillen en waarom zou je voor een medisch mondneusmasker kiezen? Op deze pagina lees je meer over écht veilige mondneusmaskers voor onderweg , op het werk en in de zorg.

Inhoudsopgave

Soorten mondneusmaskers & de bescherming

In de volksmond spreekt men vaak van een mondkapje. Echter, de juiste benaming is een mondneusmasker. En dat is niet voor niets. Het is namelijk belangrijk dat je het masker te allen tijden draagt over zowel je mond als je neus. Alleen dan biedt het mondneusmasker de juiste bescherming. Dat geldt voor zowel professionals als consumenten.

Er bestaan verschillende mondneusmaskers: medische mondneusmaskers en niet-medische mondneusmaskers.

Niet-medisch masker: voldoet niet aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Je beschermt door het dragen van zo’n maskers niet jezelf, maar je omgeving. Het is een aanvulling op de bestaande hygiënemaatregelen.

Medisch masker: voldoet aan de daarvoor geldende Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Je beschermt jezelf (met een type IIR en FFP ademhalingsbeschermingsmaskers) en anderen. 

gezicht masker uitleg gebruik handleiding

Echt veilige mondneusmaskers voor onderweg, op het werk en in de zorg

Hoe verspreidt een virus zich?

Het COVID-19 virus wordt vooral overgedragen via neusvocht, speeksel en druppels die door niezen, praten of hoesten zich kunnen verspreiden. Via deze druppels wordt het virus door de lucht verspreid en kunnen op de slijmvliezen (mond, neus en ogen) van anderen terecht komen en hen zo besmetten. Ook kunnen deze druppels op oppervlakken komen die door mensen aangeraakt worden met de handen. Je hoeft dan alleen in je ogen, mond of neus te wrijven om het virus binnen te krijgen. Over het algemeen komen deze druppels niet verder dan 1,5 meter. 

Sommige virussen verspreiden zich via aerosolen. Aerosolen zijn hele kleine vochtdeeltjes in de lucht. Als een virus zich verspreidt via aerosolen wordt het virus ook wel airborne genoemd. Dat wil zeggen dat het virus zich verspreidt via de lucht. Bij een nieuw virus moet wetenschappelijk onderzoek uitwijzen of het virus zich via de lucht verspreidt. 

Mondneusmaskers: bescherming of schijnveiligheid?

Er wordt veel gesproken over of mondneusmaskers bescherming bieden of leiden tot schijnveiligheid. Zelfgemaakte of niet-medische mondneusmaskers bieden in beperkte mate bescherming. Dat betekent: wat er van buitenaf op het mondmasker komt, kan er gewoon doorheen dringen. Je draagt deze dus om je omgeving voor een deel te beschermen, maar je bent zelf niet beschermt. De meeste mensen zijn zich hiervan niet bewust en denken dat ze door het dragen van een niet-medisch masker toch beschermd zijn. 

Persoonlijke hygiëne blijft van belang. Het dragen van een medisch mondneusmasker is enkel nuttig als je regelmatig je handen wast en hand- en gezichtscontact vermijdt. Ook zijn de mondneusmaskers niet bedoeld om op en af te doen. Voorkom dat de binnenkant van een mondneusmasker in aanraking komt met ongewassen handen of niet schone voorwerpen en draag een mondneusmasker niet langer dan 3 uur. Als je een mondneusmasker afgezet hebt, dan direct weggooien en niet hergebruiken.

Wanneer je een medisch mondneusmasker juist gebruikt biedt het absoluut bescherming en leidt het niet tot schijnveiligheid.

mondmasker uitleg

Wanneer draag je een mondneusmasker

Een mondneusmasker kan extra bescherming bieden als anderhalve meter afstand houden niet lukt. In sommige gevallen, zoals bij de kapper of in een drukke trein, is het lastig om op anderhalve meter afstand van een ander te blijven. Als je in dit geval niet alleen je omgeving, maar ook jezelf wilt beschermen, dan kun je een  type IIR of FFP2 mondneusmasker te dragen. Deze mondneusmaskers bieden de hoogste mate van bescherming in situaties waarin afstand houden niet mogelijk is. Een type IIR geeft voor de meeste mensen voldoende bescherming, mits juist gebruikt. Voor mensen met een grotere gezondheidsrisico kan het een overweging zijn om een FFP2 masker te dragen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Het juist gebruiken van een mondneusmasker

In dit filmpje zie je hoe je op de juiste manier een mondneusmasker op doet.
  • Pas altijd handhygiëne toe voordat je het mondneusmasker omdoet.
  • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op het masker komen. Plaats de elastieken achter je oren en druk de beugel op je neus vast. Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en onder de kin.
  • Gebruik het mondneusmasker niet langer dan 3 uur.

 

Zo zet je mondneusmasker af:

  • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op je handen komen.
  • Pas altijd handhygiëne toe als je het mondneusmasker af hebt gedaan.

Juist vs onjuist gebruik van een mondneusmasker

Mondneusmasker Goed 01 300x157
Mondneusmasker Goed 02 300x157
Mondneusmasker Goed 03 300x157
Mondneusmasker Fout 04 300x157
Mondneusmasker Fout 01 300x157
Mondneusmasker Fout 04 300x157
Mondneusmasker Fout 03 300x157
Mondneusmasker Fout 02 300x157
Mondneusmasker Fout 05 300x157

Overige maatregelen om jezelf te beschermen

Zoals eerder beschreven betekent het dragen van een mondneusmasker niet dat andere maatregelen niet meer nodig zijn. Een mondneusmasker biedt enkel bescherming als je je ook houdt aan de overige maatregelen:

  • Handhygiëne: Was je handen regelmatig met vloeibare zeep gedurende 20 seconden of desinfecteer 30 seconden je handen met een handdesinfectans.
  • 1,5 meter afstand: Houd waar mogelijk anderhalve meter afstand, ook met een mondneusmasker op.
  • Vermijd hand-gezicht-oog contact: zo voorkom je dat het virus in de buurt komt bij je oog-, neus- en mondslijmvliezen

Veelgestelde vragen

Een uitademventiel geeft een opening in het mondneusmasker waardoor er juist spatten en druppels het masker binnen kunnen komen en omgekeerd. Een masker met uitademventiel biedt dus minder bescherming dan een masker zonder uitademventiel.

Ja, het dragen van een mondmasker is verplicht bij contactberoepen zoals de kapper of nagelstudio. Als klant en als dienstverlener. In de supermarkt is het dragen van een mondkapje ook verplicht.

Nee, het dragen van een mondmasker is niet verplicht bij de contactberoepen, zoals de kapper. Wil je zelf toch een mondmasker dragen, zul je daar zelf voor moeten zorgen.

 

Het advies is om een mondneusmasker niet langer dan drie uur na elkaar te dragen en bij voorkeur het masker na gebruik direct weg te gooien.

 

Wij adviseren een mondneusmasker na gebruik weg te gooien. Echter, je kunt een medisch mondneusmasker drie dagen in een afgesloten envelop bewaren, zodat de eventueel aanwezige virussen niet meer actief zijn.

 

Zie hiervoor het instructiefilmpje op deze webpagina.

 

Maskers moeten bij voorkeur van katoen gemaakt worden en bij voorkeur meerdere lagen over elkaar.

 

Wanneer je niest, gaan de vochtspetters door een zelfgemaakt masker heen. Deze bieden dus onvoldoende bescherming. De lagen van een zelfgemaakt masker sluiten niet voldoende aan waardoor de bacteriën en virussen zich alsnog door de gaten in de stof heen kunnen verspreiden.

 

Abena mondneusmaskers voldoen aan de Europese normen EN 14683 (type IIR) en EN 149 (type FFP2).

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

gezichtsmasker abena

Gezichtsmasker Face Shield

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties coronavirus

Coronavirus

Lees meer
Persoonlijke bescherming oplossingen voor infecties handschoenen Abena

Handschoenen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12