Huidroutine voor baby's

Huidroutine voor baby's

De babyhuid is kwetsbaarder en gevoeliger dan die van volwassenen. Zo droogt de huid sneller uit of verweekt de huid juist eerder. Met de juiste huidroutine minimaliseer je de kans op huidirritaties en houd je de huid zacht en gezond.

Bij het wassen en verzorgen van je kindje raden wij altijd 2 stappen aan: Mild reinigen en hydrateren & beschermen.

Inhoudsopgave

Huidroutine stap 1: Mild reinigen

Het doel van reinigen is om de huid schoon te maken, bijvoorbeeld in bad of tijdens het verschonen. Maar wat betekent ‘mild’ dan precies? Een milde reiniging wil zeggen dat het product de huid niet uitdroogt en de natuurlijke barrière van de huid niet aantast. Daar spelen drie factoren een grote rol in.

  • pH-waarde (zuurtegraad): de pH-waarde van het product moet afgestemd zijn op de huid van een kind. Dat is erg belangrijk om de huid te beschermen tegen bacteriën. Verderop in dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
  • Schuim en bubbels: Het product mag niet te veel schuimen. Producten die erg schuimen verwijderen te veel huidvet, waardoor de huid uitdroogt. Lees hier meer over in het artikel: Babyhuidverzorging – waar let je op?’.
  • Reinigende ingrediënten: Uiteraard moet een wasgel reinigen, maar de hoeveelheid reinigende ingrediënten in een wasgel mag niet te veel zijn. Dat droogt de huid uit. Producten met te veel reinigende ingrediënten schuimen doorgaans heftig. Hierdoor kan je ze ook makkelijk herkennen. Lees hier meer over in het artikel: ‘Babyhuidverzorging – waar let je op?
  • Wrijving: Wrijving wil je het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Gebruik daarom altijd een zachte handdoek na het badderen en probeer je kindje droog te deppen in plaats van te wrijven. Zeker wanneer de huid geïrriteerd is kan wrijving de huid verder beschadigen.

De 2-in-1 Wasgel en de billendoekjes van Bambo Nature zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid en perfect voor een milde reiniging. Heeft je kindje een erg droge huid? Mix dan een paar druppels badolie met de 2-in-1 Wasgel. Dit zorgt voor extra hydratatie en verzorging.

Huidroutine stap 2: Hydrateren en beschermen

Met het hydrateren van de huid verbeter je de vochtbalans en ondersteun je het herstel van de huid. Zo bescherm je de huid tegen uitdroging. Waar de huid in aanraking komt met ontlasting of kou, heeft de huid wat extra bescherming nodig. Dit doe je met een product dat de barrièrefunctie van de babyhuid ondersteunt.

Een bodylotion, badolie en beschermende crème hydrateren alle drie de huid. Maar wanneer gebruik je nou welk product?

  • Beschermende crème: Dit product bestaat voor 38% uit vetten en gebruik je als de huid wat extra bescherming nodig heeft, bijvoorbeeld bij blootstelling aan vocht, urine of kou. De Beschermende Crème hydrateert en vormt een laagje op de huid, wat de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf. De Crème is ook geschikt voor gebruik in de buurt van de mond of bij intieme gedeelte. Gezien de hydraterende werking is het niet nodig om dit product te gebruiken in combinatie met Bodylotion.
  • Bodylotion: Een bodylotion hydrateert de huid, maar bevat minder lipiden (vetten) dan de Beschermende Crème. Hierdoor smeert de bodylotion makkelijker. Gebruik de Bodylotion voor dagelijkse hydratatie van het hele lichaam.
  • Badolie: De werking van olie komt overeen met de werking van bodylotion. Je kan het product in bad gebruiken maar ook direct op de huid aanbrengen tijdens een babymassage. De plantaardige oliën in de badolie lijken op de eigen huidvetten. Hierdoor trekt de olie goed in en maakt hij de huid soepel en zacht. Let wel op, want een olie kan de huid en het bad ook glibberig maken.

Waarom is de pH-waarde belangrijk?

Voor een milde reiniging moet de pH-waarde overeenkomen met die van de huid. Maar hoe zit dat precies? En wat is pH eigenlijk? We leggen het uit.

De pH-waarde is een cijfer tussen de 1 en de 14 dat de zuurgraad beschrijft. De babyhuid bevat een licht zure laag met een pH-waarde tussen de 4 en 6. Dat is erg handig, want bij een pH-waarde van lager dan 6 wordt de groei van bacteriën geremd. De zure laag op de babyhuid is dus een soort natuurlijk afweermechanisme tegen bacteriën.

Een verzorgingsproduct met een pH-waarde hoger dan 6 verstoort de zuurmantel van de huid en bevordert de groei van bacteriën. Dat wil je uiteraard niet. Daarom is het belangrijk om bij verzorgingsproducten voor je kindje te checken of de pH-waarde van het product tussen de 4 en de 6 ligt.

De Bambo Nature Bodylotion en 2-in-1 Wasgel hebben een pH-waarde van 5-5,5.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Zo beoordeel je een ingrediëntenlijst

Een goede huidroutine heeft geen invloed als je producten gebruikt met schadelijke ingrediënten. Een veilig huidverzorgingsproduct voor baby’s bevat geen ingrediënten die schadelijk, agressief of irriterend zijn voor de huid zijn. Met name producten met veel kleurstof en parfum kunnen huidirritatie veroorzaken. Daarom is het altijd goed om kritisch naar de ingrediëntenlijst te kijken. Lees hier meer over in het artikel: Babyhuidverzorging – Waar let je op?.

Bonustip: Ademende materialen

Vocht, en met name urine of zweet, kan de huid flink irriteren. Daarom is het belangrijk om ‘ademende’ luiers te gebruiken. Niet-ademende materialen gaan broeien, waardoor je kindje gaat zweten. Door het zweten verweekt de huid en kan luieruitslag of smetten in de huidplooitjes ontstaan. Daarom zijn de luiertjes van Bambo Nature maximaal ademend, zodat de huid van jouw kindje droog en gezond blijft. 

Bambo Nature en huidvriendelijkheid

Bij Bambo Nature staat huidvriendelijkheid, samen met het milieu en kwaliteit, hoog in het vaandel. Daarom delen we graag zoveel mogelijk informatie over de juiste babyverzorging. Met de informatie in artikelen als deze, willen we laten zien hoe wij nadenken over de producten die we maken en waarom wij het echt belangrijk vinden om kritisch te zijn op de producten die je voor je baby kiest. Wij maken onze producten met aandacht en liefde voor jouw kindje en de natuur. En om jou als ouder daarvan te kunnen verzekeren, zijn we graag transparant over onze producten.

De huidcheck

Hoe huidvriendelijk een product ook is, er is altijd een kleine kans op huidirritatie. We raden daarom aan om een product, ongeacht welk merk, altijd eerst te testen op een klein stukje huid. Zo voorkom je vervelende situaties.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

gezonde babyhuid

Een gezonde babyhuid – alles wat je moet weten

Lees meer
babyhuidverzorging waar let je op

Babyhuidverzorging: waar let je op?

Lees meer

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen