Een gezonde babyhuid - alles wat je moet weten

Een gezonde babyhuid - alles wat je moet weten

Onze huid verandert ons hele leven. Baby’s beginnen hun leven drijvend in vruchtwater in de baarmoeder van hun moeder en als ze worden geboren, moet hun huid zich plotseling aanpassen aan een nieuwe en drogere omgeving. We hebben een paar van de belangrijkste feiten verzamelend over de huid van je baby, zodat jij precies weet waar je op moet letten bij het verzorgen ervan.

Sommige belangrijke huidfuncties, zoals het ontwikkelen van een natuurlijke barrière, gebeurt pas als de baby enkele maanden oud is. Dit is de reden dat de huid van een nieuwe baby extra vatbaar kan zijn voor aandoeningen zoals luieruitslag of andere soorten huidinfecties. Naarmate je baby ouder wordt, kun je ook andere soorten huidaandoeningen tegenkomen. In deze blog bespreken we de meest voorkomende huidaandoeningen bij baby’s en wat je kan doen om je baby goed te verzorgen.

Inhoudsopgave

Droge huid

De eerste dagen nadat je baby is geboren, kan de huid gaan schilferen of vervellen. Het vervellen is normaal en maakt deel uit van de natuurlijke huidaanpassing, omdat de huid negen maanden in vloeistof heeft geleefd.

Het vervellen gebeurt vaak op de handen, polsen, voetzolen, voetjes en enkels. Het gaat over het algemeen vanzelf over en vereist meestal geen extra zorg. Je kunt eventueel een beetje babyolie op de aangetaste stukjes huid aanbrengen om het zachter te maken en het vervellen te verminderen.

Als de droogheid niet binnen een paar weken vanzelf verdwijnt, kan de huid van je baby gevoelig zijn voor iets en extra zorg nodig hebben. Houd de huid gehydrateerd en gebruik alleen zachte babyproducten, die zijn ontworpen voor de gevoelige babyhuid (zonder parfum of andere irriterende stoffen). Neem bij twijfel, of als de toestand van de huid van je baby verslechtert, altijd contact op met je huisarts. Zo weet je zeker dat je baby geen last heeft van eczeem of een andere huidaandoening die een medische behandeling nodig heeft.

Een droge babyhuid kan ook ontstaan als het kindje wat later geboren wordt. Een baby heeft tijdens de zwangerschap een witte vettige substantie op de huid, het vernix caseosa. Het vernix caseosa is een natuurlijke beschermlaag van de huid, die er onder andere voor zorgt dat de huid niet uitdroogt. Ook wanneer de baby geboren is, vormt deze laag nog bescherming voor de huid. Maar rond de 40 weken van de zwangerschap begint deze beschermlaag op te lossen in het vruchtwater. Dat betekent dat huid van kindjes die na de 40 weken geboren worden die natuurlijke beschermlaag (groten)deels verloren zijn. Hierdoor zijn kindjes die later geboren worden minder beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Verwijder het vernix caseosa dus ook niet na de geboorte. Je kunt het gewoon laten zitten en eventueel uitsmeren over de huid als het is opgehoopt tussen de huidplooien.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. Kenmerkend aan eczeem is een rode en soms jeukende huid die in erge gevallen zelfs kan ontsteken. Het meest voorkomende soort eczeem bij kinderen is atopische dermatitis, een chronische huidaandoening zonder eenduidige oplossing. Gelukkig ontgroeien veel kinderen deze aandoening in de loop der tijd.

Als je baby eczeem heeft, zijn er verschillende behandelingen die de huid kunnen helpen kalmeren en de symptomen kunnen verlichten. Volgens www.thuisarts.nl is het belangrijk je te richten op een aantal zaken om het eczeem zoveel mogelijk te verminderen.

  1. Zorg dat de huid niet uitdroogt

Badder je baby niet te vaak (2 tot 3 keer per week). Zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 37 ° C (te warm water kan de huid uitdrogen). Hydrateer de huid vervolgens om vocht vast te houden en het te beschermen, bijvoorbeeld met een bodylotion of badolie.

  1. Voorkom krabben

Als je baby eczeem heeft, probeer dan te voorkomen dat je baby gaat krabben. Krabben verergert het eczeem en de jeuk. Probeer het krabben en huidbeschadigingen te voorkomen door:

  • De nagels van je baby zo kort mogelijk te houden
  • Wanten of sokken om de handen te doen
  • Je baby af te leiden met een boekje of een spelletje
  1. Kies voor ademende en luchtige kleding

Vermijd wollen kleding. Wol is fantastisch om de lichaamstemperatuur van baby’s te reguleren en ze warm te houden. Maar het kan de huid ook irriteren, en jeuk en andere symptomen van eczeem veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan katoenen kleding.

Als je vermoedt dat je baby eczeem heeft (dit kan lastig te bepalen zijn), raadpleeg dan altijd je arts. Een arts kan de aandoening diagnosticeren en advies geven over mogelijke een behandeling en de verzorging.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Schimmelinfecties

Baby’s en peuters kunnen verschillende vormen van schimmelinfecties in de huidplooien krijgen. Het kan voorkomen in oksels, de nek en het luiergebied. Het is te herkennen aan rode gebieden met schilfering en kleine ‘noppen’ met pus rond de randen. Het kan erg vervelend zijn voor je kind.

Een natte luier is een perfecte voedingsbodem voor een schimmelinfectie. Gebruik daarom een babyluier met een top-dry laag en een goed en snel absorptievermogen, en verschoon de luier van je baby op tijd. Een schimmelinfectie in het luiergebied wordt snel aangezien voor luieruitslag, maar sommige indicaties vertellen je of je baby lijdt aan luieruitslag of een schimmelinfectie:

  • Als een luieruitslag langer dan drie dagen aanhoudt, is het waarschijnlijk een schimmelinfectie.
  • Luieruitslag ziet eruit als platte, rode plekken/vlekken.
  • Een schimmelinfectie ziet eruit als meerdere rode noppen die in elkaar overgaan.

Een schimmelinfectie gaat niet vanzelf over. Het wordt meestal behandeld met een antischimmelzalf die direct op het geïnfecteerde gebied wordt aangebracht. De infectie verdwijnt vaak binnen twee weken.

De beruchte luieruitslag

Luieruitslag lijkt op een schimmelinfectie, maar is het gevolg van een te vochtige en warme omgeving bij de luier van je baby. Luieruitslag treedt op wanneer de gevoelige huid van je baby te lang in contact is geweest met urine en ontlasting. Het kan erg pijnlijk worden en daarom kun je het beste proberen om luieruitslag te voorkomen – of om het meteen te behandelen zodra je het ontdekt. Bescherm de huid tegen luieruitslag met een Beschermende Crème.

Berg

Een van de ‘vreemdere’ huidaandoeningen die je bij je pasgeborene kunt tegenkomen, is berg. Berg is een gele, olieachtige uitslag. Berg tref je vooral aan op delen van het lichaam waar je veel olieproducerende klieren vindt, zoals de hoofdhuid van je baby. Berg kan ook voorkomen in de haarlijn, op de neus of zelfs op de rug.

De aandoening is onschadelijk, maar als het niet wordt behandeld, kan het zich verspreiden naar de wenkbrauwen en het gezicht. Dit kan gaan irriteren. Hoe doe je dat?

Deze tips kunnen helpen om Berg te behandelen:

  1. Breng voor het slapen gaan een zachte babyolie zoals Bambo Nature Badolie aan op de delen van de hoofdhuid waar je baby berg heeft. Masseer de olie in het haar en laat het in de nacht intrekken.
  2. Gebruik de volgende ochtend een zachte babyborstel en poets voorzichtig de hoofdhuid van je baby. Hierdoor komen de bergvlokken los.
  3. Zorg ervoor dat je niet te hard borstelt. De hoofdhuid van je baby is gevoelig en kan snel rood worden of irriteren.
  4. Geef je baby tot slot een lekker warm bad van ongeveer 37°C en was het haar met een zachte babyshampoo zoals de Bambo Nature 2-in-1 Wasgel. Hiermee verwijder je de olie en schilfers uit het haar.

Let op: Test een verzorgingsproduct voor je baby altijd eerst op een klein deel van de huid, voordat je het op grotere delen voor langere tijd laat zitten. Ondanks dat onze producten een minimale kans op huidirritatie hebben, kan het nooit voor 100% gegarandeerd worden dat jouw kindje goed op een product reageert.

Warmte uitslag

Warmte-uitslag is een uitslag die optreedt wanneer de huid van je baby te warm wordt en de baby gaat zweten. Het komt vaak voor op gebieden waar wrijving plaatsvindt; op de buik of rug waar kleding tegen de huid schuurt. Ook zie je warmte-uitslag huidplooien zoals de nekplooi, ellenboog, knieplooien, oksels en de binnenkant van de dijen.

Om warmte-uitslag te voorkomen, let je op de kleding van je baby. Kleed je baby niet te warm, zorg ervoor dat de kleding niet te strak zit en vermijd zware kleding die de huid niet laat ademen. Kies liever voor lichte, zachte en op katoen gebaseerde stoffen. Als je baby ‘een warm kind’ is (sommige baby’s zijn warmer dan anderen), zorg er dan voor dat de kamer waarin je baby slaapt koel is. Dit is fijn voor je baby en vermindert het risico op warmte-uitslag.

De beste huidbehandeling voor warmte-uitslag is de huid voorzichtig wassen met milde producten en de huid vervolgens te hydrateren en beschermen met een huidvriendelijke bodylotion – zonder parfum of kleurstoffen. Warmte-uitslag verdwijnt vaak vanzelf, maar raadpleeg een arts als de uitslag niet verdwijnt, of als je baby zich niet lekker voelt of koorts heeft.

Extra advies voor een gezonde babyhuid

Als je kennis hebt van de verschillende soorten huiduitslag en huidaandoeningen, kun je  de huid van je baby verzorgen en het de best mogelijke omstandigheden bieden.

Dit zijn onze beste tips voor een gezonde babyhuid

  1. Gebruik een ademende en huidvriendelijke luier die snel urine opneemt.

Een luier met de juiste specificaties is ook erg belangrijk om luieruitslag te voorkomen. Gebruik altijd luiers met een ademend vermogen. Wanneer er teveel plastic in een luier zit, gaat de luier door de warmte van urine en de lichaamswarmte broeien. Dit vergroot de kans op luieruitslag. Daarom zijn de luiers van Bambo Nature voorzien van optimaal ademende folie.

  1. Verschoon op tijd

Ook door regelmatig te verschonen voorkom je huiduitslag. Met een dunne laag beschermende zalf bescherm je de babybillen tegen de invloeden van urine. Maar er is geen enkele zalf die de huid kan beschermen tegen langdurige blootstelling aan vocht en de bacteriën in poep of urine. De huid drooghouden is een ander essentiële factor om luieruitslag te voorkomen.

  1. Wees kritisch op huidverzorging

Huidverzorgingsproducten met overbodige ingrediënten zoals parfum of kleurstoffen kunnen de huid verder irriteren. Kijk daarom altijd kritisch naar de ingrediënten in de huidverzorging van je baby. Lees hier meer over in de blog ‘babyhuidverzorging: waar let je op. Zoek naar natuurlijke en gecertificeerde producten zonder parfum en kleurstoffen, die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige babyhuid. Is je kindje erg gevoelig? Check altijd hoe je kindje reageert op een product door eerst een kleine hoeveelheid op de huid aan te brengen. Dan kun je zien hoe de huid op het product reageert.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Huidverzorgingsmomenten voor een gezonde babyhuid

Dit zijn de huidverzorgingsmomenten waarop je even wat extra aandacht kan besteden aan het gezond houden van de babyhuid.

De luier verschonen

  1. Verschoon de luier regelmatig – kies een luier met een vochtigheidsindicator die je laat weten wanneer het tijd is voor een nieuwe luier.
  2. Vervang de luier van je baby meteen als deze erg nat is of als je baby heeft gepoept.
  3. Maak de huid van je baby voorzichtig schoon. Gebruik zachte washandjes of babydoekjes. Als je zeep gebruikt, kies dan voor een milde, huidvriendelijke zeep met de juiste pH-waarde, en zonder parfum of kleurstoffen. Zorg ervoor dat je de zeep goed afspoelt.
  4. Gebruik regelmatig een beschermende crème die de natuurlijke barrière van de huid ondersteunt. Zo bescherm je de huid tegen urine en ontlasting.
  5. Gebruik zachte, huidvriendelijke en ademende babyluiers.
  6. Doe de luier correct aan – niet te strak en niet te los.
  7. Doe de luier een paar keer per dag uit en laat de billetjes van je baby aan de lucht drogen. Dit is een natuurlijke en zachte manier om de huid van je baby te laten drogen. Om ongelukken te voorkomen, leg je je baby op een zachte handdoek, of op een absorberend aankleedkussen of bedonderleggers voor eenmalig gebruik.


Baddertijd

Tenzij je baby vies is, hoef je baby niet elke dag in bad. Dit kan de huid uitdrogen en irriteren. Bij kinderen met eczeem kan een dagelijks bad, gevolgd door een vochtinbrengende lotion, wel een positief effect hebben.

Voor pasgeborenen en kleinere kinderen is een verzorgende badolie een zachte manier om de huid te hydrateren. Voeg twee tot drie druppels babyolie toe en badder je kind gedurende vijf tot tien minuten. Controleer met je ellenboog of het water de juiste temperatuur heeft (ongeveer 37 ° C) en zorg ervoor dat je je baby ondersteunt. Doe dit met je arm of via een badverkleiner. Let op dat je baby continu comfortabel en warm is. Zo zorg je ervoor dat de badervaring voor jullie beiden prettig en ontspannend is. Gebruik niet te veel olie, dit kan de huid van je baby erg glad maken.

Als je kind groter wordt, zal het zich in bad vermaken met verschillende badspeeltjes. Badderen kan een echt leuk moment worden. Houd het leuk en maak gebruik van een zachte shampoo die niet in de oogjes prikt, zoals onze Bambo Nature 2-in-1-Wasgel. Deze zachte alles-in-één shampoo is veilig voor de ogen, en maakt badtijd nog leuker. Sluit de badsessie af met een lekkere en ontspannende massage met een verzorgende bodylotion of badolie.

Let op dat je je kind nooit zonder toezicht achterlaat tijdens het baden.

De babyhuid en het weer

Net als de volwassen huid wordt de babyhuid ook beïnvloed door het weer. Tijdens de zomer is het risico op warmte- en luieruitslag groter. Je baby is misschien te warm gekleed, erg actief of het luiergebied wordt gewoon te warm. Let goed op blootstelling aan de zon (smeer de huid in met zonnebrand voor baby’s), de kleding van je baby en de vloeistofinname. Probeer tot slot die zachte kleine baby-billen zoveel mogelijk onbedekt te laten en aan de lucht te laten drogen. Als het om babybilletjes gaat, gaat er niets boven frisse lucht.

In de winter heeft de huid van je baby extra vocht nodig. Koud en guur weer kan vooral vervelend zijn voor de bolle babywangen, en ze rood en droog maken. Breng daarom een laagje beschermende crème op de wangen van je baby aan voordat je naar buiten gaat, of wanneer je ziet dat het nodig is.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

huidroutine voor baby's

Huidroutine voor baby’s

Lees meer
babyhuidverzorging waar let je op

Babyhuidverzorging: waar let je op?

Lees meer

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen