Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen door verlies van urine en ontlasting

Ongewild urine en/of ontlasting verliezen, komt vaak voor. Bij veel mensen leidt dit tot schaamte en stress. Maar incontinentie van urine en/of ontlasting kan ook huidproblemen veroorzaken, zoals huiduitslag, wondjes en zelfs huidinfecties. Gelukkig zijn deze problemen te voorkomen of te verminderen, door op de goede manier het juiste incontinentiemateriaal te gebruiken en de huid goed te verzorgen. Op deze pagina lees je meer over huidproblemen bij incontinentie en geven we je tips.

Inhoudsopgave

Oorzaken van huidproblemen bij incontinentie

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je huidproblemen kunt krijgen bij incontinentie:

  • Is de huid langere tijd vochtig door urine of ontlasting, dan wordt deze rimpelig en week. De structuur verandert en dat maakt de huid kwetsbaar. Het schuurt eerder open door bijvoorbeeld ondergoed of incontinentiemateriaal. Ook kunnen bacteriën en schimmels makkelijker binnendringen en ontstekingen en infecties veroorzaken.
  • Bepaalde stoffen in urine en ontlasting vergroten de kans op huidinfecties en ontstekingen. In urine is dat ammoniak dat een hogere pH-waarde heeft dan de huid. Ontlasting bevat naast ammoniak ook enzymen, die de huid kunnen beschadigen. In dunne ontlasting zitten meer van deze enzymen dan in vaste ontlasting. Vandaar dat bij diarree de billen snel rood worden en kapotgaan.
  • Als je ouder bent, veroorzaakt incontinentie van urine en/of ontlasting sneller huidproblemen. De huid wordt bij het ouder worden meer basisch. Dit houdt in dat de pH-waarde van de huid stijgt. Daarnaast is de oudere huid ook dunner, droger en minder elastisch en daardoor kwetsbaarder.
  • Ook kunnen bepaalde medicijnen de huid dun en kwetsbaar maken, zoals corticosteroïden (ontstekingsremmers) en hormoonzalf.

Huidproblemen door incontinentie

Huidproblemen die ontstaan door incontinentie worden ook wel incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD; Incontinence Assosiated Dermatitis) genoemd. IAD bevindt zich altijd op de billen of in de schaamstreek. Soms wordt IAD ten onrechte verward met doorligwonden. Als je weet waar je op moet letten, zie je de verschillen tussen beiden. Een arts of verpleegkundige kan je helpen om de juiste diagnose en behandeling te bepalen.

Klachten van huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen die ontstaan door incontinentie van urine en/of ontlasting worden ook wel incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD) genoemd. IAD kan verschillende klachten geven:

  • Een rode huid. Vooral op de billen, in de liezen, bij de anus en rond het perineum (dit het gedeelte tussen de anus en de geslachtsdelen). De roodheid heeft grillige randen en is wegdrukbaar.
  • Pijn
  • Jeuk

Naast het tijdig verwisselen van incontinentiemateriaal en goede huidverzorging kan het dragen van het juiste product een belangrijk verschil maken bij het voorkomen van huidproblemen.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op huidklachten door incontinentie kunnen vergroten. Deze zijn:

  • Eerdere doorligwonden (decubitus)
  • Diabetes
  • Een verminderde weerstand
  • Depressie
  • Slechte voeding
  • Diarree
  • Medicatie
  • Te weinig vochtinname

Huidproblemen bij incontinentie verminderen en voorkomen

Het is belangrijk om je huid goed te beschermen en te verzorgen als je ongewild urine en/of ontlasting verliest. Let daarbij op  het volgende:

  • Gebruik incontinentiemateriaal dat ademt en goed absorbeert. Niet-ademende materialen, zoals plastic en synthetische stoffen, gaan broeien. Daardoor ga je zweten en verweekt je huid.
  • Gebruik producten zonder parfum, kleurstoffen en andere irriterende stoffen, zoals conserveringsmiddelen. Sommige natuurlijke stoffen kunnen ook de huid irriteren, bijvoorbeeld lanoline en eucalyptus.
  • Zorg ervoor dat de huid droog blijft. Verwissel daarom het incontinentiemateriaal op tijd.
  • Gebruik een barrièrecrème die de huid beschermt tegen vocht, urine en ontlasting. Deze crème sluit je huid letterlijk af. Daardoor verweekt de huid minder snel en kunnen er geen schadelijke stoffen binnendringen. Er zijn veel barrièreproducten op de markt. Het is belangrijk om het juiste product te kiezen. Kies bij verlies van urine en/of ontlasting NIET voor een crème met petrolatum, een hoge concentratie (> 50%) glycerine of zink. Zij remmen de absorptie van het incontinentiemateriaal. Hierdoor neemt het incontinentiemateriaal de urine niet op en dat vergroot de kans op verweking van de huid. Kies WEL een crème met dimethicone of acrylaat terpolymeer. Deze barrièrecrèmes beïnvloeden de absorptie niet en de huid eronder blijft zichtbaar. Daarnaast hoeven deze crèmes niet verwijderd te worden. Dat scheelt wrijving van de gevoelige huid, waardoor er minder kans is op huidbeschadiging. De barrièrecrème van Abena heeft als basis dimethicone. Daarnaast bevat de crème 40% lipiden of vetten (glycerine). Deze stoffen beschermen en hydrateren de huid, zodat die minder kwetsbaar wordt.
  • Was de billen en schaamstreek bij voorkeur met alleen water. Wil je toch zeep gebruiken? Kies dan een product met een pH (zuurgraad) van 4. Bij de Abena-producten staat dit op de verpakking vermeld.
  • Dep na het wassen de huid voorzichtig droog met een zachte handdoek. Voorkom dat de huid beschadigd raakt door wrijving.
  • Heb je een ouder wordende dunne huid, gebruik dan een hydraterende crème die makkelijk uitsmeert. Drink daarnaast voldoende en eet gezond.
  • Ontwikkel je een schimmelinfectie of ontstaan er wondjes op de billen of in de intieme zone? Ga naar de huisarts.
  • Smeer bij diarree altijd direct met een barrièrecrème om de huid te beschermen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Huidverzorgingsproducten van Abena

Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare of oudere huid. Daarnaast zijn alle huidverzorgingsproducten bijzonder geschikt voor mensen met verlies van urine en/of ontlasting, erfelijke huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis en allergieën. Alle producten zijn uitgebreid dermatologisch getest en een groot aantal crèmes, shampoos en sprays mag bovendien het Asthma Allergi Nordic-label dragen – de garantie dat producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere onnodige ingrediënten bevatten.

Handig!

Brochure huidverzorging
Abena brochure huidverzorging

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer
wassen van een kwetsbare huid

Het wassen van een kwetsbare huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen