Huidverzorging bij diabetes

Huidverzorging bij diabetes

Huidinfecties, voetproblemen of een jeukende huid. Als je diabetes hebt, heb je er vaker last van dan
iemand zonder diabetes. Sterker nog: zo’n 30% van alle diabetici heeft huidproblemen. Wat zijn de
meest voorkomende huidproblemen bij diabetes? En hoe komt het eigenlijk dat je meer kans op hebt
op huidproblemen? Abena geeft tips over hoe je je huidconditie het best op peil kunt houden en
huidproblemen kunt voorkomen of beperken.

Inhoudsopgave

Oorzaken huidproblemen bij diabetes

Waarom heb je met diabetes nu meer kans op de genoemde huidproblemen dan zonder diabetes? Het antwoord op deze vraag is meerledig. En interessant. Want ook al is diabetes niet te genezen – en (huid)problemen die veroorzaakt zijn door diabetes ook niet – er zijn wél manieren om de schade te beperken of huidklachten die verband houden met diabetes te voorkomen.

Schade aan bloedvaten

Een van de redenen voor huidproblemen zijn verhoogde bloedsuikerwaarden. Deze leiden tot het versuikeren van bloedcellen en zenuwvezels. De overtollige suiker moet ergens heen en plakt aan de bloedcellen en zenuwvezels vast. De bloedvaten worden daardoor dikker en stugger en raken eerder beschadigd. Vetten in je bloed blijven zo gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit heet aderverkalking (oftewel atherosclerose). Het gevolg hiervan is dat je bloed minder makkelijk door je lichaam stroomt en dat onder anderen organen minder bloed en zuurstof krijgen. 

Schade aan zenuwen

Door een verminderde doorbloeding kan er ook schade ontstaan aan de kleine bloedvaatjes om de zenuwen heen. Hierdoor krijgen de zenuwen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en treedt er schade op. Door de beschadiging in de zenuwen neemt het gevoel in delen van je lichaam af. Ook kan het zijn dat je zenuwpijn (neuropathie) krijgt. Mensen met diabetes kunnen op elk moment een neuropathie ontwikkelen, maar meestal gebeurt dit pas jaren na de diagnose.

Gevoeligheid voor infecties

Een andere oorzaak is een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Het is niet helemaal duidelijk waarom je met diabetes vaker huidinfecties hebt dan zonder diabetes. Het zou kunnen dat een verhoogde suikerconcentratie in je huid een betere voedingsbodem is voor bacteriën en gisten.

Veelvoorkomende huidproblemen

Deze huidproblemen kun je mogelijk herkennen als je diabetes hebt: 

Huidinfecties

De huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. De infectie manifesteert zich in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina en komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Waarschijnlijk bevordert het dragen van een ring de groei van bacteriën doordat water, zeepresten en andere irriterende stoffen op de huid achterblijven.

Jeuk

Heb je een ernstigere vorm van diabetes? Dan is de kans groot dat je regelmatig last hebt van jeuk. Door het droger worden van je huid (o.a. als gevolg van het dagelijkse verlies van urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Deze scheurtjes leiden tot de bekende jeukklachten. 

Voetproblemen

Hoe langer je zenuwvezels zijn, hoe vatbaarder ze zijn voor schade. De zenuwvezels naar de voeten zijn de langste vezels van je lichaam. Problemen aan de voeten zijn dan ook een veel voorkomend verschijnsel bij mensen met diabetes. Doordat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken, is het gevoel in je voeten minder en merk je een wondje minder snel op. 

Suikerplekken

Suikerplekken zijn kleine ovale rode plekken, meestal zo’n 0,5 tot 1 centimeter groot, die vooral op de scheenbenen ontstaan. Na enkele dagen ontstaat er een lichte schilfering op de huid en uiteindelijk blijft er soms een bruine vlek over. Suikerplekken of diabetische dermopathie zijn het gevolg van door diabetes beschadigde bloedvaatjes in de huid.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

De juiste huidverzorging. Voorkomen is beter dan genezen

Nu je meer weet over de oorzaak van huidproblemen bij diabetes, helpen we je graag met tips voor de juiste huidverzorging. Om huidproblemen te verhelpen, maar bovenal te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen. 

1. Zorg voor stabiele bloedglucosewaarden

Met stabiele glucosewaarden ontstaan er geen bloedsuikerpieken, met minder schade aan bloedvaten en zenuwen tot gevolg. Met stabiele bloedwaarden kun je ook suikerplekken voorkomen. Het is dus aan te raden je aan je dieet en medicatie te houden.

2. Hydrateer je huid goed 

Door regelmatig met een goede, hydraterende crème (zoals Intensive Care Crème of Skin Care Ointment Barrièrecrème) te smeren, blijft je huid gehydrateerd en voorkom je uitdroging en jeuk. Met hydrateren kun je ook droge en schilferige huid behandelen en voorkomen, ook als het veroorzaakt is door suikerplekken. 

Gebruik lichaamsverzorgingsproducten die schadelijke bacteriën neutraliseren en een ontsteking of infectie kunnen voorkomen, bijvoorbeeld Intimate Care Wash Intiemverzorging met een lage pH. Om de bloedsomloop van je benen te stimuleren, kun je Activ Gel gebruiken. Deze gel heeft een verkoelend effect en helpt ook bij jeuk. 

3. Drink minimaal 1,5 liter water per dag

Door genoeg te drinken voorkom je uitdroging en verminder je jeuk.

4. Kies de juiste kledingstukken

Het dragen van kledingstukken die niet irriteren helpen om huidirritaties zoals jeuk te voorkomen. Denk aan sokken met naden die jeuk veroorzaken en verergeren. Dit geldt ook voor knellende schoenen, die bovendien niet bevorderlijk zijn voor de doorbloeding.

5. Houd de huid goed droog

Gisten en schimmels zijn houden van vochtige plekken. Het is dus belangrijk dat je de huid goed droog houdt en zo min mogelijk zeepproducten met een hogere pH dan de huid (5 pH) te gebruiken. Handsieraden kun je het beste afdoen voordat je je handen wast en droogt, zo blijft het niet vochtig tussen je vingers.

6. Geef voeten en tenen extra aandacht

Het drooghouden van de huid geldt vooral ook voor voeten en tenen. Smeer je voeten na het wassen en afdrogen vervolgens in met hydraterende barrièrecrème. Tussen de tenen kun je 10% Zinkspray gebruiken. Zo voorkom je schimmels en verlicht je jeuk. Sowieso kan het geen kwaad zowel de onderkant van de voeten als de ruimtes tussen je tenen regelmatig te checken. Hoe vroeger je erbij bent, des te beter je huidproblemen kunt voorkomen!

Tips om voetproblemen te voorkomen:

  • Controleer regelmatig de voeten tussen de tenen en aan de onderkant
  • Draag geen knellende schoenen
  • Smeer je voeten na het wassen en afdrogen in met barrièrecrème, tussen de tenen met zinkspray
  • Draag dagelijks schone, naadloze sokken.

Gebruik in het geval van een droge huid geen zinkspray 10%, omdat dit de huid indroogt. Een goede hydraterende crème is dan beter.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12