Vergoeding van incontinentiemateriaal

Vergoeding van de zorgverzekeraar of zelf kopen?

Incontinentiemateriaal van Abena wordt vergoed door iedere Nederlandse zorgverzekeraar. Toch is er nog steeds veel onduidelijkheid bij gebruikers over de verkrijgbaarheid en vergoeding van incontinentiemateriaal en andere hulpmiddelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het eigen risico en waar kan het incontinentiemateriaal worden besteld?

Inhoudsopgave

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar heb je een verwijzing nodig van een (huis)arts, praktijkondersteuner huisarts (POH) of gespecialiseerde continentieverpleegkundige. Indien door de arts of specialist wordt vastgesteld dat incontinentie een niet-natuurlijke oorzaak heeft, langer duurt dan twee maanden – of twee weken in geval van ontlastingsincontinentie – en het dagelijks leven ernstig wordt verstoord door de klachten, heb je recht op een vergoeding van de zorgverzekeraar. Dit geldt zowel voor hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal, en in sommige gevallen ook voor behandelingen met medicijnen of een chirurgische ingreep. Incontinentiemateriaal voor kortdurende incontinentie of nachtelijk bedplassen komt in de meeste gevallen niet in aanmerking voor een vergoeding. Informeer altijd bij je zorgverzekeraar waar je recht op hebt.

Stappenplan vergoeding incontinentiemateriaal

Hoe krijg je het juiste incontinentiemateriaal voorgeschreven? Wat moet je doen om het vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering? Dit stappenplan helpt je op weg.

Stap 1: naar uw (huis)arts

Wat: je klachten melden en laten onderzoeken
Door wie: een (huis)arts
Waarom: om een verwijzing te krijgen naar een gespecialiseerd zorgverlener

Stap 2: voorschrift verkrijgen

Wat: gesprek over je persoonlijke situatie
Door wie: gespecialiseerd zorgverlener (bv. praktijkondersteuner huisarts of continentieverpleegkundige)
Waarom: het voorschrift zorgt ervoor dat de producten vergoed worden via de zorgverzekering

Stap 3: hulp bij productkeuze

Wat: voorlichting en advies over verschillende soorten incontinentiemateriaal
Door wie: gespecialiseerd zorgverlener (dezelfde als in stap 2)
Waarom: om ervoor te zorgen dat je een product krijgt voorgeschreven dat bij uw situatie past

Stap 4: een proefpakket aanvragen

Wat: het incontinentiemateriaal van jouw keuze uitproberen
Door wie: op abena.nl/proefpakket of via de Abena Advieslijn
Waarom: zodat u kunt ervaren of het product bij u past

Stap 5: dagelijks gebruik

Wat: incontinentiemateriaal bestellen voor dagelijks gebruik
Door wie: bij een medisch speciaalzaak of apotheek die ervoor zorgt dat je producten vergoed worden
Waarom: zodat je gemakkelijk materiaal kunt bestellen en gebruiken

Basisverzekering en eigen risico

Incontinentiemateriaal wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt de kosten van incontinentiemateriaal boven het eigen risico. Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van minimaal €385,-. Dit kan vrijwillig met €500,- worden verhoogd tot een maximaal eigen risico van €885,-. Door hiervoor te kiezen geeft de verzekeringsmaatschappij korting op de zorgpremie, dit zijn de periodieke kosten voor de zorgverzekering. Pas wanneer het eigen risico is afbetaald, worden de kosten van het incontinentiemateriaal volledig vanuit de basisverzekering vergoed. Voor sommige behandelingen of therapie kan bovendien een eigen bijdrage worden gevraagd. Dit is een door de overheid vastgesteld percentage dat iemand zelf moet betalen voor bepaalde medicijnen, behandelingen en zorgvragen.

 

Bij tijdelijke incontinentie en in sommige andere gevallen kan het gemakkelijker en voordeliger zijn om incontinentiemateriaal zelf te kopen in de supermarkt, drogisterij of online.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Wat wordt er wel en niet vergoed door de basisverzekering?

  • Incontinentiemateriaal voor ongewild ontlastingsverlies dat langer aanhoudt dan twee weken. Het incontinentiemateriaal wordt volledig vergoed uit de basisverzekering na afbetaling van het eigen risico.
  • Bij ongewild urineverlies dat langer dan twee maanden duurt wordt het incontinentiemateriaal volledig vergoed uit de basisverzekering. Wel dient eerst het eigen risico te worden afbetaald.
  • Bekkenbodemfysiotherapie, blaastraining en andere ondersteuning worden in sommige gevallen gedeeltelijk of volledig vergoed uit de basisverzekering. Er geldt echter wel een maximum van negen behandelingen, voor de overige behandelingen is een aanvullende verzekering noodzakelijk. Voor de behandelingen uit het basispakket dient bovendien eerst het eigen risico te worden betaald.
  • Voor medicijnen en operaties bij urine-incontinentie of fecale incontinentie geldt in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Afhankelijk van de zorgverzekeraar worden de overige kosten voor de behandeling in sommige gevallen wel vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak dient hiervoor wel eerst het eigen risico te worden opgemaakt.
  • Bedplassen is geen indicatie voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Incontinentiemateriaal en behandelingen voor kinderen ouder dan drie jaar komen eventueel wel in aanmerking voor een vergoeding.
  • Zorgverzekeraars werken samen met gecontracteerde leveranciers, fysiotherapeuten en ziekenhuizen. Incontinentiemateriaal en behandelingen bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder worden meestal slechts deels vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag hiervoor bovendien altijd eerst toestemming bij de zorgverzekeraar.
  • In zeer specifieke en uitzonderlijke zorgsituaties komen absorberende onderleggers in aanmerking voor een vergoeding. Uw zorgverzekeraar kan precies vertellen welke voorwaarden hierop van toepassing zijn. 

Vergoeding van zorgverzekeraar vs. zelf kopen

In sommige gevallen kan het gemakkelijk en voordeliger zijn om incontinentiemateriaal zelf te kopen. Op die manier blijft het eigen risico gehandhaafd en kan iemand zelf bepalen welk incontinentiemateriaal en hoeveel producten hij of zij per dag wil gebruiken. In de Abena webshop en andere (online) winkels gelden bovendien regelmatig kortingen, waardoor het soms goedkoper is dan via de zorgverzekering

Aanbevolen producten

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen