Norovirus

Wat is het norovirus?

Het norovirus is een heel besmettelijk virus dat een ontsteking in de darmen kan veroorzaken. Het wordt ook wel buikgriep genoemd. Per jaar worden ca. 500.000 mensen besmet met het norovirus, ongeveer de helft daarvan zijn mensen die in een zorginstelling verblijven. Er is geen geneesmiddel tegen het norovirus. Het norovirus komt het hele jaar voor, maar de piek ligt voornamelijk in de wintermaanden.

Inhoudsopgave

Hoe krijg je norovirus?

Het norovirus is erg besmettelijk en verspreidt zich snel. Het virus kan tot twee weken buiten het lichaam van de gastheer overleven op gladde en poreuze oppervlakken.

Overdracht van het norovirus?

Het overbrengen van het virus gebeurt vaak via de handen. Na een bezoek aan het toilet kan het virus bijvoorbeeld op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Met als gevolg dat het virus via de handen in de mond terechtkomt of op speelgoed, bestek, servies en het eten. Een besmet persoon kan zo andere mensen infecteren. Daarnaast kan het norovirus voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groenten en fruit.

 

Het norovirus zit in ontlasting en braaksel van de persoon die het virus bij zich draagt. Hoewel het norovirus in principe niet via de lucht verspreid wordt, kan het virus zich door braken wel via de lucht verspreiden. Wees, indien er sprake is van een norobesmetting  bij mensen met (ontlastings)incontinentie, tot 3 weken na de besmetting voorzichtig met het verschonen; de ontlasting kan wel 3 weken besmettelijk blijven.

Handig!

Landelijke richtlijnen bij een Norovirus uitbraak
infecties oplossing

Symptomen norovirus

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Milde koorts

De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.

 

Wordt iedereen ziek van het norovirus?

Je kunt besmet zijn met het virus, maar geen klachten hebben. Je kunt wel anderen besmetten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Als je het virus gehad hebt, kun je tot 3 maanden immuniteit opbouwen voor de ziekte. Daarna heb je weer net zoveel kans als een ander om besmet te worden.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Gevolgen norovirus

Een besmetting met het norovirus kan heel ingrijpend zijn. Ben je besmet, dan mag je bijvoorbeeld niet naar de dagbesteding, zijn de mensen die je verzorgen verplicht om beschermende kleding te dragen en dient er extra aandacht besteed te worden aan het reinigen van je (slaap)kamer en het toilet en is er extra was.

Lees hier meer over beschermende kleding. 

Kun je norovirus voorkomen?

Helemaal voorkomen kan niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat het virus zich niet verspreid. Hygiëne is hierbij het sleutelwoord. Alles begint en eindigt met goede handhygiëne. Draag de juiste (gecertificeerde) nitril handschoenen bij de verzorging van je naaste en verwissel de handschoenen als ze zichtbaar vuil zijn en bij het verlaten van de kamer van de cliënt.

Lees hier meer over het gebruik van de juiste handschoen. 

De Abri-Bag: bescherming bij gebruik postoel en bedpan

Het norovirus zit in ontlasting en braaksel. Maak je gebruik van een postoel of bedpan (ondersteek), dan is de Abri-Bag met absorberende inlegger een hygiënisch hulpmiddel en het voorkomt overdracht van het virus.

1000010878 ABENA Abri-Bag wegwerpzak urinaal

Veelgestelde vragen

De symptomen van het norovirus zijn: misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts.

De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 1 tot 3 dagen. Als je het virus gehad hebt, kun je tot 3 maanden immuniteit opbouwen voor de ziekte. Daarna heb je weer net zoveel kans als een ander om besmet te worden.

Het overbrengen van het virus gebeurt vaak via de handen. Na een bezoek aan het toilet kan het virus bijvoorbeeld op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Met als gevolg dat het virus via de handen in de mond terechtkomt of op speelgoed, bestek, servies en het eten. Een besmet persoon kan zo andere mensen infecteren. Daarnaast kan het norovirus voorkomen in rauwe schaal- en schelpdieren en rauwe groenten en fruit.

Het norovirus is een heel besmettelijk virus dat een ontsteking in de darmen kan veroorzaken. Het wordt ook wel buikgriep genoemd. Buikgriep wordt dus veroorzaakt door het norovirus.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Persoonlijke bescherming oplossingen voor infecties handschoenen Abena

Handschoenen

Lees meer
beschermende kleding voor zorg

Beschermende kleding

Lees meer
langdurige diarree volwassenen ouderen

Langdurige diarree bij volwassenen en ouderen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen