Langdurige & chronische diarree

Iedereen heeft weleens te maken met diarree. Zo kan het voorkomen na het eten van verkeerd voedsel of tijdens een buikgriep. Deze tijdelijke vorm van dunne ontlasting hoeft geen alarmbellen doen rinkelen. Maar wanneer de diarree een langere periode aanhoudt, kan er gesproken worden over langdurige of chronische diarree. Wat is dit precies en wat voor effect heeft het op volwassenen en ouderen? In dit artikel leest u alles over langdurige diarree bij volwassenen en ouderen.

Wat is langdurige diarree?

Diarree is een dunne, brijachtige en soms slijmachtige vorm van ontlasting. Het komt vaak snel opzetten en direct moet er ontlasting plaatsvinden. Wanneer deze vorm van ontlasting meer dan 14 dagen aanhoudt, wordt er gesproken van langdurige of chronische diarree.

Inhoudsopgave

Oorzaken langdurige diarree

Er zijn verschillende oorzaken die een langdurige diarree als gevolg kunnen hebben. Buikgriep of verkeerd voedsel is vaak een oorzaak voor tijdelijke diarree. De oorzaak van langdurige diarree ligt eerder bij een bacteriële infectie of virus infectie. Ook kan aanhoudende diarree bij volwassenen ontstaan na een antibioticakuur. Door de antibiotica is de darmflora in de war en kan het een tijdje duren voordat de stoelgang weer als vanouds is. Een darmtumor kan ook de oorzaak zijn van aanhoudende diarree bij ouderen en volwassen.

Chronische aandoeningen aan de darmen kunnen ook langdurige diarree als gevolg hebben. De ziekte van Chrohn en het prikkelbaar darm syndroom zijn oorzaken voor langdurige diarree. Slechte eet en leefgewoontes kunnen dit extra versterken.

Niet iedereen die gezond eet en leeft, heeft een vrijkaart voor langdurige diarree. Echter, slechte gewoontes zoals overmatig alcoholgebruik en roken hebben een extreme invloed op de darmen. Net zoals weinig bewegen en slecht eten. De darmen zijn gevoelig en kunnen hier direct op reageren in de vorm van dunne ontlasting.

Ook moeten mentale aspecten niet over het hoofd worden gezien. Veel stress of emotionele overspannenheid kunnen een drastische invloed uitoefenen op de darmen. Bent u lichamelijk gezond, maar ervaart u langdurige diarree? Dan kan de oorzaak ook psychosomatisch zijn.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

(Bij) symptomen langdurige diarree

Wanneer u chronisch last heeft van diarree, kunnen er bijverschijnselen optreden. Dit zijn symptomen die u kunt ervaren wanneer u lang last heeft van diarree.

  • Duizeligheid
  • Moeheid
  • Concentratie problemen
  • Buikpijn
  • Droge huid
  • Verminderde weerstand

Langdurige diarree bij volwassenen en ouderen

Aanhoudende diarree bij volwassenen en ouderen moet zeker niet onderschat worden. Blijft de diarree aanhouden? Neem dan altijd contact op met uw dokter. Om de exacte oorzaak van de aanhoudende diarree te vinden is een faeces onderzoek noodzakelijk. Bespreek met uw dokter al uw symptomen om zo snel mogelijk de oorzaak van uw aanhoudende diarree te vinden.

Bij ouderen kan fecale incontinentie ontstaan door chronische diarree. Persoonlijke hygiëne is daarom altijd erg belangrijk bij aanhoudende diarree. Wilt u niet voor ongemakken komen te staan? Zorg er dan altijd voor dat u uit nood incontinentiemateriaal draagt. Iedere dag douchen zorgt er ook voor dat u geen infectie oploopt door de dunne ontlasting.

Extra alertheid bij chronische ontlasting

Bij chronische ontlasting dient u extra alert te zijn op uw gezondheid. Gaat de langdurige diarree met vermoeidheid gepaard en bent u erg duizelig? Neem dan altijd contact op met uw huisarts. Ook wanneer u bloed ontdekt in uw ontlasting dient u direct contact op te nemen met uw huisarts. Langdurige diarree komt vaker voor, maar is niet normaal. U dient extra alert te zijn op veranderingen in uw gezondheid.

Langdurige diarree komt vaker voor bij ouderen en volwassenen. Neem altijd contact op met uw huisarts om de exacte oorzaak van de langdurige diarree te achterhalen.

Behandeling en tips bij langdurige diarree

Langdurige diarree bij volwassenen en ouderen is erg vervelend. Het kan zorgen voor een onzeker gevoel en veel stress opleveren. Om uitdroging ten gevolge van diarree tegen te gaan wordt aangeraden om ORS te slikken. Deze oplossing voorkomt uitdroging en vult een mineraaltekort door diarree weer aan. ORS is verkrijgbaar bij uw apotheek of drogist. Een gezond eet en leefpatroon is cruciaal om uw darmen tot rust te brengen. Stop (tijdelijk) met roken, alcohol en vet eten. Kies voor vezelrijk voedsel om uw darmen een handje te helpen.

Zorg altijd voor een goede hygiëne. Was uw handen na een toiletbezoek en kook in een schone keuken. Wanneer de langdurige ontlasting wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, is het noodzakelijk om uzelf niet opnieuw te infecteren.

Wanneer u kampt met langdurige diarree is uw weerstand niet 100%. Doe het rustig aan en neem de tijd om beter te worden. Stress werkt juist averechts.

Daarnaast kun je bij langdurige diarree gebruik maken van incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal beschermt u namelijk niet alleen tegen urineverlies, maar ook tegen het verlies van ontlasting. Bekijk ons aanbod hier

Ondervind je irritaties bij langdurige diarree? Maak dan gebruik van onze huidverzorgingsproducten. Deze vind je hier

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende oorzaken voor langdurige diarree. Zo kan een bacteriële infectie of een virusinfectie een oorzaak van langdurige diarree zijn. Ook kan aanhoudende diarree veroorzaakt worden door een antibioticakuur of een darmtumor. Chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbaar darm syndroom kunnen ook langdurige diarree als gevolg hebben. Slechte eet- en leefgewoontes – zoals het nuttigen van alcohol – hebben een extreme invloed op de darmen. Door deze slechte eet- en leefgewoontes zijn de darmen gevoelig en kunnen de darmen hierop reageren in de vorm van dunne ontlasting. Tenslotte kunnen stress of emotionele overspannenheid invloed uitoefenen op de darmen. Deze invloed zal kunnen leiden tot langdurige diarree.

Er zijn een aantal symptomen die u kunt ervaren wanneer u last heeft van chronische diarree. Deze symptomen zijn: duizeligheid, moeheid, concentratieproblemen, buikpijn, een droge huid en een verminderde weerstand.

Wanneer u last heeft van chronische diarree dient u extra alert te zijn op uw gezondheid. Als uw chronische diarree gepaard gaat met vermoeidheid en duizeligheid of als u bloed in uw diarree vindt,dient u contact op te nemen met de huisarts. Daarnaast is persoonlijke hygiëne erg belangrijk bij chronische diarree. Was uw handen goed na het toiletbezoek en kook in een schone omgeving. Ook is het belangrijk dat u voorkomt dat u uitdroogt ten gevolge van de chronische diarree. Tenslotte is een gezond eet- en leefpatroon cruciaal om de darmen tot rust te brengen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer

De impact van ongewild urineverlies

Lees meer
Abena fecale incontinentie of ontlastingsverlies oplossingen

Fecale incontinentie of ontlastingsverlies

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen