Ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met ongewild urineverlies. Urineverlies komt voor bij vrouwen van alle leeftijden en kent verschillende vormen en oorzaken. De mate van urineverlies kan variëren van enkele druppels tot de complete blaasinhoud.
Inhoudsopgave
De meest voorkomende vormen van urineverlies bij vrouwen zijn inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd, treedt ongewild urineverlies op tijdens inspanningen zoals sporten, tillen, hoesten of lachen. Vrouwen met aandrangincontinentie of urge-incontinentie voelen een plotselinge aandrang om te plassen. In veel gevallen lukt het echter niet om op tijd het toilet te bereiken.
Oorzaken urineverlies bij vrouwen
De eerste klachten van urineverlies bij vrouwen treden meestal op in de leeftijd tussen 30 en 50 jaar. Incontinentie bij vrouwen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Problemen met de bekkenbodem kunnen naast ongewild urineverlies ook leiden tot seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen, opwindingsproblemen of een orgasmestoornis. De klachten bij het plassen en vrijen treden op wanneer mensen niet goed in staat zijn de bekkenbodemspieren op de juiste manier aan te spannen en ontspannen. Vooral vrouwen hebben hier last van, al kunnen soortgelijke problemen ook voorkomen bij mannen.
Ons adviesteam staat voor je klaar
Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.
Urineverlies bij zwangere vrouwen
Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben een verhoogde kans op een verzwakte bekkenbodem. Door hormonale veranderingen neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af en ontstaat de kans op stressincontinentie. Ook na een zware bevalling of ruptuur (inscheuring van de vulva of vaginawand) komt urineverlies bij vrouwen regelmatig voor. De oorzaak van aandrangincontinentie is in tegenstelling tot stressincontinentie vaak onduidelijk.
De invloed van eten en drinken op urineverlies
Urineverlies bij vrouwen kan worden versterkt door het drinken van te veel alcohol of cafeïne houdende dranken. Ook citrusvruchtsappen en het eten van gekruid voedsel kan de blaas irriteren, net als het drinken van te weinig water gedurende de dag. Aanbevolen wordt om dagelijks minimaal 1,5 liter tot 2 liter water te drinken. Een geïrriteerde blaas kan leiden tot een blaasontsteking en kan de klachten verergeren. Regelmatige blaasontsteking of urineweginfecties kunnen namelijk leiden tot een overgevoelige blaas.
Bestel een proefpakket
Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.
Symptomen urineverlies bij vrouwen
De eerste keer dat verlies van urine optreedt bij vrouwen is meestal tijdens het sporten, springen op de trampoline met de kinderen of tijdens een flinke lachbui met vriendinnen. Doordat de verzwakte bekkenbodem de druk op de blaas niet goed kan opvangen verlies je druppeltjes of scheutjes urine. De klachten verdwijnen soms vanzelf weer, maar meestal is het noodzakelijk om bekkenbodemoefeningen te doen of een (huis)arts te raadplegen.
Oplossingen urineverlies bij vrouwen
Een (huis)arts, continentieverpleegkundige of bekkenbodemtherapeut kan helpen om urineverlies bij vrouwen te verminderen of zelfs in zijn geheel te verhelpen. Voor deze professionals is ongewild urineverlies heel normaal. Schaamte voor plasproblemen is daarom nergens voor nodig. Door bekkenbodemfysiotherapie te volgen, blaastraining te doen of het eet- en drinkpatroon aan te passen kan bovendien vaak al snel resultaat worden geboekt.
Behandeling urineverlies bij vrouwen
- De behandeling van incontinentie bij vrouwen wordt meestal voorafgegaan door het bijhouden van een plasdagboek of mictiedagboek, eventueel gecombineerd met lichamelijk onderzoek om de staat van de bekkenbodemspieren te controleren.
- Met behulp van bekkenbodemoefeningen, plastraining en/of een aangepast dieet – eventueel onder begeleiding van een bekkenbodemtherapeut – kunnen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
- Bekend is dat roken en overgewicht een negatieve invloed hebben op urineverlies bij vrouwen. Een (huis)arts of bekkenbodemtherapeut kan daarom adviseren om af te vallen of te stoppen met roken.
- Bij mensen met een onrustige blaasspier kan medicatie voorgeschreven worden. Er zijn verschillende medicijnen die frequente aandrang en urineverlies kunnen verminderen. De medicijnen zorgen ervoor dat je minder vaak hoeft te plassen, dat het volume dat je per keer plast groter wordt en dat het aantal momenten van ongewild urineverlies afneemt.
- Wanneer een verzakking de oorzaak is van incontinentie bij vrouwen kan ervoor worden gekozen om een pessariumring diep in de vagina te plaatsen. Op die manier wordt een verzakte blaas of een verzakte baarmoeder weer op de juiste plaats teruggebracht.
- Incontinentie kan in sommige gevallen worden behandeld met een operatie. Een bekende ingreep is het toepassen van Tensionfree Vaginal Tape (TVT-O) waarbij een kunststof bandje onder de urinebuis geplaatst wordt.
Incontinentiemateriaal voor vrouwen
In sommige gevallen is het niet mogelijk om incontinentie bij vrouwen te behandelen. Niet met bekkenbodemoefeningen en met een operatie evenmin. Met behulp van betrouwbaar incontinentiemateriaal is het echter prima mogelijk om te leven met incontinentie. Incontinentiemateriaal voor vrouwen is in verschillende systemen en maten beschikbaar. Van inleggers tot luiers voor volwassenen. Speciaal incontinentiemateriaal zoals de Abena Light is bovendien speciaal aangepast aan de anatomie van het vrouwenlichaam.
Aanbevolen producten
-
-
Inleggers
ABENA Light
Vanaf: €3,29 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina 15% korting op jouw eerste bestelling
Ja, dat wil ikSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct een kortingscode.
-
Incontinentiebroekjes
ABENA Pants Special
Vanaf: €33,59 Product bekijken Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -