Vrouwen en urineverlies

Ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met ongewild urineverlies. Incontinentie bij vrouwen komt voor bij vrouwen van alle leeftijden en kent verschillende vormen en oorzaken. De mate van urineverlies kan variëren van enkele druppels tot zelfs de complete blaasinhoud.

Inhoudsopgave

De meest voorkomende vormen van incontinentie bij vrouwen zijn inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd, treedt ongewild urineverlies op tijdens inspanningen zoals sporten, hoesten en lachen. Vrouwen met aandrangincontinentie of urge-incontinentie voelen een plotselinge aandrang om te plassen. In veel gevallen lukt het echter niet om op tijd het toilet te bereiken.

Oorzaken incontinentie bij vrouwen

De eerste klachten van incontinentie bij vrouwen treden meestal op in de leeftijd tussen 30 en 50 jaar. Incontinentie bij vrouwen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Problemen met de bekkenbodem kunnen naast ongewild urineverlies ook leiden tot seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen, opwindingsproblemen of een orgasmestoornis. De klachten bij het plassen en vrijen treden op wanneer mensen niet goed in staat zijn de bekkenbodemspieren op de juiste manier aan te spannen en ontspannen. Vooral vrouwen hebben hier last van, al kunnen soortgelijke problemen ook voorkomen bij mannen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Incontinentie bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben een verhoogde kans op een verzwakte bekkenbodem. Door hormonale veranderingen neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af en ontstaat de kans op stressincontinentie. Ook na een zware bevalling of ruptuur (inscheuring van de vulva of vaginawand) komt incontinentie bij vrouwen regelmatig voor. De oorzaak van aandrangincontinentie is in tegenstelling tot stressincontinentie vaak onduidelijk.

Eten en drinken incontinentie bij vrouwen

Incontinentie bij vrouwen kan worden versterkt door het drinken van te veel alcohol of cafeïne houdende dranken. Ook citrusvruchtsappen en het eten van gekruid voedsel kan de blaas irriteren, net als het drinken van te weinig water gedurende de dag. Aanbevolen wordt om dagelijks minimaal 1,5 liter tot 2 liter water te drinken. Een geïrriteerde blaas kan leiden tot een blaasontsteking en daardoor de klachten van incontinentie verergeren. Regelmatige blaasontsteking of urineweginfecties kunnen namelijk leiden tot een overgevoelige blaas. De blaas geeft ten onrechte aan dat deze geleegd moet worden terwijl deze nog niet vol is.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Symptomen incontinentie bij vrouwen

De eerste keer dat incontinentie optreedt bij vrouwen is meestal tijdens het sporten, springen op de trampoline met de kinderen of tijdens een flinke lachbui met vriendinnen. Doordat de verzwakte bekkenbodem de druk op de blaas niet goed kan opvangen ontstaat ongewild urineverlies. De klachten verdwijnen soms vanzelf weer, maar meestal is het noodzakelijk om bekkenbodemoefeningen te doen of een (huis)arts te raadplegen.

Oplossingen incontinentie bij vrouwen

Een (huis)arts, continentieverpleegkundige of bekkenbodemtherapeut kan helpen om incontinentie bij vrouwen te verminderen of zelfs in zijn geheel te verhelpen. Voor deze professionals is ongewild urineverlies heel normaal. Schaamte voor plasproblemen zoals incontinentie is daarom nergens voor nodig. Door bekkenbodemfysiotherapie te volgen, blaastraining te doen of het eet- en drinkpatroon aan te passen kan bovendien vaak al snel resultaat worden geboekt.

Behandeling incontinentie bij vrouwen

  • De behandeling van incontinentie bij vrouwen wordt meestal voorafgegaan door het bijhouden van een plasdagboek of mictiedagboek, eventueel gecombineerd met lichamelijk onderzoek om de staat van de bekkenbodemspieren te controleren.
  • Met behulp van bekkenbodemoefeningen, plastraining en/of een aangepast dieet – eventueel onder begeleiding van een bekkenbodemtherapeut – kunnen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
  • Bekend is dat roken en overgewicht een negatieve invloed hebben op incontinentie bij vrouwen. Een (huis)arts of bekkenbodemtherapeut kan daarom adviseren om af te vallen of te stoppen met roken.
  • De behandeling kan eventueel worden gecombineerd met het gebruik van medicijnen. Meestal gebeurt dit echter pas als bekkenbodemtraining en blaastraining na drie maanden geen resultaat hebben opgeleverd.
  • Wanneer een verzakking de oorzaak is van incontinentie bij vrouwen kan ervoor worden gekozen om een pessariumring diep in de vagina te plaatsen. Op die manier wordt een verzakte blaas of een verzakte baarmoeder weer op de juiste plaats teruggebracht.
  • Helpen de bovenstaande behandelingen allemaal niet? Incontinentie kan in sommige gevallen worden behandeld met een operatie. Bekende ingrepen zijn het toepassen van Tensionfree Vaginal Tape en colsuspensie.

Incontinentiemateriaal voor vrouwen

In sommige gevallen is het niet mogelijk om incontinentie bij vrouwen te behandelen. Niet met bekkenbodemoefeningen en met een operatie evenmin. Met behulp van betrouwbaar incontinentiemateriaal is het echter prima mogelijk om te leven met incontinentie. Incontinentiemateriaal voor vrouwen is in verschillende systemen en maten beschikbaar. Van inleggers tot luiers voor volwassenen. Speciaal incontinentiemateriaal zoals de Abena Light is bovendien speciaal aangepast aan de anatomie van het vrouwenlichaam.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
keuzehulp

Keuzehulp incontinentiemateriaal

Lees meer
Abena oorzaken en soorten incontinentie

Oorzaken en soorten incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.