Wanneer welk(e) pleister of verband?

Wanneer welk(e) pleister of verband?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en het is belangrijk om te weten hoe je snel en goed kunt reageren op verschillende soorten verwondingen. Een van de eerste stappen in eerste hulp is het correct aanbrengen van een pleister of verband om de wond te beschermen en het genezingsproces te bevorderen. 

Inhoudsopgave

Welk product gebruik je wanneer?

Hieronder volgt een handig overzicht die laat zien welk type pleister of verband geschikt is voor verschillende verwondingen.

Schaafwonden en oppervlakkige snijwonden: Voor lichte schaafwonden en kleine snijwonden die niet zo diep zijn, volstaan ‘gewone’ pleisters. Zorg ervoor dat het gebied rond de wond schoon en droog is voordat je de pleister aanbrengt. Lees hieronder meer over welke pleister te gebruiken in welke situatie.

Diepere snijwonden: Bij diepere snijwonden waarbij bloedverlies optreedt, is het belangrijk om een gaasverband te gebruiken om de wond te bedekken en het bloeden te stoppen. Breng vervolgens een drukverband aan om de druk op de wond te reguleren en verdere bloeding te voorkomen.

Brandwonden: Bij brandwonden is het belangrijk dat je de wond altijd zo snel mogelijk gaat koelen, 15-20 minuten onder lauwwarm stromend water. Houd huidblaasjes zoveel mogelijk intact. Dep de wond na het koelen voorzichtig droog en kijk vervolgens of deze verbonden moet worden. Bij eerstegraads brandwonden, die de bovenste laag van de huid aantasten en roodheid en pijn veroorzaken, kan een speciale brandwondenpleister verlichting en bescherming bieden tegen infecties. Voor tweedegraads brandwonden, die blaren kunnen veroorzaken en de huidlagen daaronder kunnen aantasten, moet een niet-klevend verband worden aangebracht om de wond te bedekken en infecties te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts bij ernstige brandwonden.

Verstuikingen en verrekkingen: Voor verstuikingen (overrekking van een gewrichtsband) en verrekkingen (overrekking van een spier), gebruik een elastisch verband of een ondersteunend verband om het gebied te stabiliseren en zwelling te verminderen. Zorg ervoor dat het verband stevig, maar niet te strak zit.

Insectenbeten en kleine brandwonden: Voor insectenbeten en kleine brandwonden, zoals die veroorzaakt door aanraking met een heet oppervlak, kan een hydrogel-verband verlichting bieden en helpen bij het bevorderen van genezing.


Onthoud altijd dat, ongeacht het type verband dat je gebruikt, het belangrijk is om de wond regelmatig te controleren op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, pijn en pus. Als de verwonding ernstig is of als je twijfelt over hoe je deze moet behandelen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Eerste hulp is de eerste stap naar een snel herstel, en het juiste verband kan een groot verschil maken in het genezingsproces. 
Bekijk het assortiment van ABENA’s verbanden en zwachtels.

ABENA Compressiezwachtel normaal korte stretch

221065 Abena Compressiezwachtel korte strech normaal

ABENA Ideaalwindsels korte rek

Pleisters: welke pleisters zijn er en wanneer gebruik je ze?

We vertellen je meer over diverse pleisters én waarvoor ze dienen. Ook vind je diverse pleisters in de webshop, zorg jij dat je een volledige verbanddoos in huis hebt?

Het kiezen van de juiste pleister hangt af van de grootte, locatie en aard van de wond, evenals persoonlijke voorkeuren zoals waterbestendigheid of transparantie. Het belangrijkste is dat de pleister de wond beschermt, schoon houdt en het genezingsproces bevordert. Als de wond groot, diep of ernstig is, is het raadzaam om een arts in te schakelen.

Standaard pleisters:

Deze zijn ideaal voor kleine snijwonden, schaafwonden en oppervlakkige krassen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen om aan verschillende behoeften te voldoen. Standaard pleisters hebben een niet-klevend wondkussen dat de wond beschermt en voorkomt dat de pleister aan de huid blijft plakken.

Waterbestendige pleisters

Deze pleisters zijn ontworpen om bestand te zijn tegen water en vocht, waardoor ze ideaal zijn voor wonden die tijdens het douchen of zwemmen beschermd moeten blijven. Ze hebben meestal een sterke kleefkracht om ervoor te zorgen dat ze op hun plaats blijven, zelfs wanneer ze nat worden.

Extra sterke pleisters

Deze extra sterke pleisters zijn gemaakt voor extreme omstandigheden. De pleisters zijn flexibel en waterproof om een veerkrachtige pleister te bieden die perfect is voor ruigere omstandigheden.

Transparante pleisters

Transparante pleisters zijn bijzonder geschikt voor kleine wonden op zichtbare delen van het lichaam, zoals het gezicht, omdat ze bijna onzichtbaar zijn wanneer ze worden aangebracht. Ze bieden bescherming zonder de huid volledig te verbergen, waardoor ze ideaal zijn voor cosmetische doeleinden.

Antibacteriële pleisters

Deze pleisters bevatten een antibacteriële zalf of coating die helpt om infecties te voorkomen en de genezing te bevorderen. Ze zijn geschikt voor kleine wonden die een verhoogd risico op infectie hebben, zoals die veroorzaakt door vuile voorwerpen of beten. 

 

Pleisters voor de gevoelige huid

Deze pleisters zijn zeer huidvriendelijk en hypoallergeen. Het zachte, ademende materiaal van de pleister beschermt wonden en is pijnloos te verwijderen.

Speciale vorm pleisters:

Er zijn ook pleisters verkrijgbaar in speciale vormen en maten voor specifieke toepassingen, zoals vingerpleisters, knie- en elleboogpleisters, en pleisters die geschikt zijn voor moeilijk te verbinden gebieden. Deze pleisters zijn ontworpen om comfortabel te passen en een goede bescherming te bieden op lastige plekken. Mocht je deze niet in huis hebben, kun je pleisters ook inknippen. Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Post-operatieve wondpleister:

Deze pleister heeft een zacht en comfortabel dun steriel semi-permeabel verband met een polyurethaanlaagje voor wonden met weinig afscheiding. De folielaag zorgt ervoor dat vocht uit de wond verdampt, waardoor het risico van verwelking wordt verminderd. Het wondkussen absorbeert het vocht en voorkomt dat het verband blijft plakken. De lijm is huidvriendelijk en laat geen lijmresten achter.

 

Ben je op zoek naar een specifieke pleister? 

Bekijk het assortiment

 

ABENA Post-operatieve wondpleister film met frame

Abena Post-operatief wondverband nonwoven

Wond reinigen of steriel houden? Maak gebruik van kompressen

Wist dat het ook van groot belang is om wonden hygiënisch te verzorgen? Denk aan het reinigen van wonden nog niet gesloten zijn. Zorg altijd voor steriele kompressen bij het reinigen van een wond.

Kompressen absorberen bloed en vloeistoffen en zijn een ideaal alternatief voor watten. De kompressen kunnen gebruikt worden voor de behandeling van wonen met middelzware tot zware afscheiding. Abena kompressen zijn zowel steriel als niet-steriel leverbaar, zijn gemaakt van zacht materiaal en zijn geschikt voor vele toepassingen. Bekijk ons assortiment van kompressen:

ABENA Splitkompres steriel

Abena Hydrofiel gaaskompres steriel

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

ABENA Wondverzorging - zwachtelen

Zwachtelen – wanneer en hoe

Lees meer
ABENA Healthcare wondverzorging - het knippen van pleisters

Het knippen van pleisters voor optimaal gebruik

Lees meer
ABENA Healthcare Alles wat je moet weten over wondverzorging

Wondverzorging: alles wat je moet weten

Lees meer

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen