Mannen met incontinentie

Wat te doen tegen urineverlies bij mannen?

Er zijn in Nederland ruim 300.000 mannen met ongewild urineverlies. Incontinentie wordt door veel mensen ten onrechte gezien als een typisch vrouwenprobleem. Meestal is urineverlies bij mannen het gevolg van prostaatproblemen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor incontinentie bij mannen.

Inhoudsopgave

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine of ontlasting. Ook is het mogelijk dat mensen met incontinentie zowel urine als ontlasting verliezen. In dat geval is sprake van dubbele incontinentie. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben en er zijn diverse vormen van incontinentie.

Urineverlies mannen

Hoewel naar schatting 1 op de 5 mannen in hun leven te maken krijgt met ongewild urineverlies, rust er nog steeds een zwaar taboe op incontinentie bij mannen. Veel mannen praten er liever niet over en durven er zelfs niet mee naar de huisarts te gaan. Hierdoor blijven mannen met incontinentie vaak onnodig lang met de klachten rondlopen en kunnen deze klachten zelfs verergeren. Door op tijd hulp te zoeken kan urineverlies bij mannen verminderen of zelfs helemaal weggaan.

Oorzaken urineverlies bij mannen

Veel mannen met urineverlies en andere plasproblemen denken direct aan prostaatkanker. Gelukkig is de oorzaak van incontinentie bij mannen in de meeste gevallen onschuldig en kan er iets tegen gedaan worden. Urineverlies bij mannen ontstaat vaak als gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat, maar ook medicijngebruik en een urineweginfectie kunnen leiden tot ongewild urineverlies.

Overgewicht kan ook een oorzaak zijn van urineverlies, of de klachten vergroten. Het drinken van alcohol, cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee, verhogen de kans op urineverlies. Hetzelfde geldt voor te weinig drinken. Dit kan zorgen voor te geconcentreerde urine, met een geïrriteerde blaas als gevolg. 1,5 liter tot 2 liter water per dag voor mannen is het minimum, ook wanneer er al sprake is van urineverlies.

Een bezoek aan de huisarts maakt vaak al veel duidelijk. Hij of zij kan iemand doorverwijzen naar een uroloog of bekkenbodemfysiotherapeut of medicatie voorschrijven. Ook is de huisarts vaak degene die een indicatie geeft voor incontinentiemateriaal. Alleen met een indicatie van een arts, specialist of een continentieverpleegkundige komt incontinentiemateriaal in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.

Prostaatproblemen en urineverlies

Ruim dertig procent van de mannen boven de 65 krijgt in zijn leven last van prostaatproblemen. De symptomen variëren van klachten bij de zaadlozing tot (druppel)urineverlies. In de meeste gevallen ontstaan de problemen door een goedaardige vergroting van de prostaat, die het gevolg is van hormonale veranderingen die horen bij het ouder worden.

Bij de meeste mannen van 45 jaar en ouder begint de prostaat te groeien. Door de groeiende prostaat wordt de plasbuis dichtgedrukt, wat het plassen bemoeilijkt of juist urineverlies veroorzaakt. In sommige gevallen worden de problemen veroorzaakt door een ontsteking van de prostaat (prostatitis). Slechts in enkele gevallen gaat het om prostaatkanker.

Incontinentie bij mannen is vaak het gevolg van een (goedaardige) vergroting van de prostaat.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Symptomen incontinentie bij mannen

De symptomen van plasproblemen bij mannen zijn verschillend. Vaker dan normaal naar het toilet moeten, moeite hebben met plassen en nadruppelen zijn enkele voorbeelden.
Nadruppelen is een typische mannenkwaal. Maar liefst 1 op de 5 volwassen mannen heeft last van het probleem dat wordt veroorzaakt door verslapte blaas- of bekkenbodemspieren of verkeerde toiletgewoontes. Bij een (goedaardige) vergroting van de prostaat kan bovendien overloopincontinentie ontstaan wanneer de plasbuis wordt dichtgedrukt en de blaas steeds voller raakt en uitplassen niet goed mogelijk is. Uiteindelijk wordt de druk zo hoog dat dat de urine alsnog naar buiten komt. Stressincontinentie bij mannen, urineverlies tijdens inspanning, komt vooral voor na een prostaatoperatie.

Oplossingen urineverlies bij mannen

Meestal duiden de klachten op een goedaardige prostaatvergroting of blaasontsteking. Jaarlijks zijn er echter ook ongeveer 10.000 mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter prostaatkanker kan worden behandeld. Ook voor de andere plasproblemen en vormen van incontinentie geldt dat het belangrijk is om op tijd hulp te vragen – zeker wanneer sprake is van bloed bij de urine of pijn het plassen.

Bekkenbodemoefeningen, medicijnen of een chirurgische ingreep kunnen een oplossing zijn voor de klachten. Daarnaast kan een aangepast dieet een belangrijk verschil maken.

Behandelingen incontinentie bij mannen

Diagnose

De behandeling van incontinentie bij mannen hangt in grote mate af van de oorzaak van de klachten. Of er sprake is van stressincontinentie of overloopincontinentie maakt een verschil voor de gekozen behandeling. Het bijhouden van een plasdagboek, laboratoriumonderzoek van de urine en lichamelijk onderzoek kunnen helpen bij het stellen van een diagnose.

Operatie

Als bekkenbodemoefeningen geen resultaat opleveren, kan worden gekozen voor een operatie. Door een zogenoemde ‘male sling’ aan te brengen kan de plasbuis worden dichtgeknepen, waardoor de cliënt de controle over zijn blaas terugkrijgt.

Blaastraining

Blaastraining kan helpen om incontinentie bij mannen tegen te gaan. Blaastraining door het beter plannen van plasmomenten heeft als doel het verbeteren van de blaasfunctie. Eventueel kan de behandeling worden gecombineerd met medicijnen of bekkenbodemoefeningen.

Vergroting van de prostaat

Ook bij een (goedaardige) vergroting van de prostaat wordt meestal gekozen voor operatie. Na de operatie bestaat de kans dat ongewild urineverlies tijdelijk terugkeert, maar na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de klachten weer.

Bekkenbodemoefeningen

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie bij mannen kan worden behandeld met bekkenbodemoefeningen en bekkenbodemfysiotherapie. Deze vorm van urineverlies komt veelal voor na een prostaatoperatie.

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Meestal wordt er gekozen voor een operatie, in combinatie met bestraling en/of chemo. In het geval genezing niet meer mogelijk is zal de behandeling met name gericht zijn op pijnbestrijding.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Incontinentiemateriaal voor mannen

De meeste soorten incontinentiemateriaal zijn zowel geschikt voor vrouwen als mannen. Daarnaast is er speciaal inlegverband voor mannen. De Abena Man Formula inlegverbanden voor licht tot matig urineverlies. De inlegger voor mannen is aangepast aan de lichaamsbouw van de man, met extra bescherming aan de voorzijde. Het incontinentiemateriaal is zeer discreet en zorgt dat het leven met incontinentie makkelijker wordt. 

Voor mannen met een vergroot of pijnlijk scrotum – vaak als gevolg van (goedaardige) prostaatproblemen – is er de Abena Man Slipguard. De Abena Man Slipguard heeft een speciaal envelopmodel, waar de penis en het scrotum van de man geheel kunnen worden ingelegd. 

Is er sprake van het verlies van de gehele blaasinhoud (en soms ook (dunne) ontlasting), dan biedt de Abena Man Special optimale bescherming. Dit inlegverband heeft extra absorptie aan de voorzijde en wordt bij voorkeur gedragen in een speciaal fixatiebroekje om de kans op doorlekken te minimaliseren.

Om incontinentie geassocieerde huidproblemen te voorkomen zijn alle incontinentieproducten van Abena bovendien voorzien van maximaal ademende AirPlus folie, die beschermt tegen ongewild urineverlies en er tegelijkertijd voor zorgt dat de huid kan ademen.

Alle incontinentiematerialen van Abena zijn gratis uit te proberen met een proefpakket.

Veelgestelde vragen

Net als bij vrouwen, kan de oorzaak van het urineverlies bij mannen diverse oorzaken hebben. Bij mannen zit de oorzaak vaak in de blaas of prostaat. Een vergroting van de prostaat kan het plassen lastiger maken. De klachten die hiervoor kenmerkend zijn, zijn een slechte straal en het langdurig nadruppelen na het plassen.

De vergrote prostaat kan de plasbuis zodanig dichtknijpen waardoor de blaas overvol raakt. De overvolle blaas kan nauwelijks geleegd worden. Als de druk op de blaas toeneemt, bijvoorbeeld door hoesten of niezen, verliest u steeds een beetje urine.

Als je last hebt van beginnend urineverlies, ervaar je meestal een ‘klein ongemak’. Bij mannen is dit meestal het verliezen van enkele druppels urine. Dit noemen we nadruppelen. Ook kan het zijn dat je vaker dan normaal naar het toilet moet. Veel mannen praten liever niet over urineverlies en durven er niet mee naar de huisarts te gaan. Ze blijven lang met hun problemen rondlopen, waardoor deze zelfs kunnen verergeren.

Het aantal mannen met incontinentie wordt geschat op ca. 300.000. Incontinentie komt vooral voor bij mannen op leeftijd.  Naarmate de leeftijd vordert, hoe meer mannen last krijgen van ongewild urineverlies. Sommige mensen denken daarbij aan prostaakkanker, maar dat is zelden de oorzaak van het urineverlies.

Een vergrote prostaat, prostaatoperatie of slecht functionerende bekkenbodemspieren en sluitspier is vaak de oorzaak van incontinentie bij mannen. Daarnaast kunnen ook aandoeningen in het zenuwstelsel, depressie, diabetes, urineweginfecties, bepaalde medicijnen zoals vochtafdrijvers en overgewicht leiden tot ongewild urineverlies.

Van de mannen met urineverlies heeft een groot deel hiervan zogenaamd urge- of aandrangincontinentie. Een vergrote prostaat zorgt dat de blaas overvol raakt. ’s Nachts merkt u minder dat u naar het toilet moet en heeft u het pas door als de blaas al geledigd is.

Afhankelijk van de oorzaak van het urineverlies, kan een arts medicijnen voorschrijven.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij ongewild urineverlies bij mannen. Welke behandeling het beste werkt, hangt van van jouw persoonlijke situatie. Denk bij behandelingen aan: leefstijlaanpassingen, het dragen van incontinentiemateriaal, gebruik van medicatie, of operatieve behandelingen. Soms helpt het doen van bekkenbodemoefeningen

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na prostaatoperatie

Urineverlies na een prostaatoperatie

Lees meer
plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer
nadruppelen bij mannen

Nadruppelen bij mannen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen