Nadruppelen bij mannen

Moeite hebben met plassen, een verzwakte urinestraal en nadruppelen zijn veelvoorkomende plasproblemen bij mannen. Vooral nadruppelen na het plassen is een veelvoorkomende klacht. Toch zijn er maar weinig mannen die ermee naar de huisarts gaan. Uit schaamte blijven ze langer dan nodig met het probleem rondlopen.

Nadruppelen bij mannen

Nadruppelen bij het plassen komt naar schatting voor bij één op de vijf mannen boven de dertig jaar. Slechts een klein deel hiervan zoekt hulp voor de klachten. Ze schamen zich voor het probleem en proberen het verborgen te houden voor vrienden, familie en soms zelfs hun partner. Ook de huisarts weet vaak niet van de klachten af, met als gevolg dat de problemen kunnen verergeren in plaats van verminderen. 

Inhoudsopgave

Oorzaken nadruppelen

Bij nadruppelen is er sprake van achtergebleven urine in de urinebuis ofwel plasbuis. De urinebuis loopt van de blaas via de penis naar de buitenkant van het lichaam. Bij de zaadlozing gaat er bovendien sperma door de urinebuis heen. Urine kan om verschillende oorzaken achterblijven in de plasbuis, die in de medische wereld de Latijnse naam urethra draagt. Nadruppelen bij mannen kan het gevolg zijn van niet goed uitplassen, maar er kan ook sprake zijn van problemen met de spieren of zenuwen rond de plasbuis, waardoor de blaas niet volledig kan worden leeg geplast.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Nadruppelen bij prostaatproblemen

Een (goedaardige) vergroting van de prostaat kan ook een oorzaak zijn voor nadruppelen bij mannen. Doordat de vergrote prostaat de plasbuis dichtdrukt en urine niet goed kan worden uitgeplast, kan de urine na het plassen druppelsgewijs naar buiten lopen. Ook kan een vergroting van de prostaat zorgen voor pijn bij het plassen en op den duur leiden tot ongewild urineverlies. In een enkel geval kunnen de prostaatklachten duiden op prostaatkanker. Hoewel de klachten meestal een stuk onschuldiger zijn, is het nog een reden om op tijd een arts of specialist te raadplegen.

Nadruppelen bij het plassen komt naar schatting voor bij één op de vijf mannen boven de dertig jaar.

Andere oorzaken van nadruppelen

Nadruppelen bij mannen kan ook worden veroorzaakt door een verminderde doorbloeding  en kunnen het gevolg zijn van een operatie rond de blaas of bijvoorbeeld bestralingen bij kanker. Daarnaast kan nadruppelen een gevolg zijn van een aangeboren afwijking. Soms hebben ook vrouwen last van nadruppelen, al is in dat geval meestal sprake van inspanningsincontinentie. Inspanningsincontinentie of stressincontinentie doet zich voor bij mannen en vrouwen met verzwakte bekkenbodemspieren. Doordat de bekkenbodem verzwakt is, kan de druk op de blaas niet goed worden opgevangen. Met name tijdens het sporten, tillen of bukken en andere lichamelijke inspanningen doen de klachten zich voor. Vandaar de benaming inspanningsincontinentie.

Oplossingen nadruppelen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd te nemen voor een toiletbezoek. Door na het plassen enkele keren de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen blijft er minder snel urine achter in de urinebuis. Ook kan het helpen om de plasbuis leeg te strijken vanaf de anus tot aan de aanhechting van de penis en vanaf de onderkant van de penis tot en met de eikel. Andere zaken om rekening mee te houden bij het voorkomen van nadruppelen zijn een juiste houding bij het plassen, op tijd naar het toilet gaan en gezonde drink- en eetgewoontes.

Behandelingen nadruppelen bij mannen

Vaak kiezen mannen ervoor om staand te plassen. Om nadruppelen tegen te gaan is het echter beter om te zitten. Door de juiste houding aan te nemen – rechtop en met de voeten plat op de grond en de benen iets uit elkaar – kan nadruppelen worden voorkomen. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen en te ontspannen tijdens het toiletbezoek. Door te wiebelen of voorover te buigen, de plasbuis leeg te strijken en na te persen door de bekkenbodemspieren even aan te spannen wordt de urinebuis helemaal geledigd.

Bekkenbodemspieren vangen de druk op de blaas op. Bij een verzwakte bekkenbodem kunnen plasproblemen zoals nadruppelen ontstaan. Door regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen kunnen klachten worden voorkomen en genezen. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan helpen om de oefeningen goed uit te voeren en advies geven over toiletgedrag.

Hulpvragen aan een specialist is altijd een goed idee. Praten zorgt voor verlichting en er zijn verschillende oplossingen voor nadruppelen en andere plasproblemen. Een huisarts of specialist kan indien nodig medicijnen voorschrijven, doorverwijzen naar de poli urologie of bekkenbodemfysiotherapeut of een indicatie geven voor incontinentiemateriaal.

Incontinentiemateriaal bij nadruppelen

Wanneer het niet mogelijk is om de klachten te verhelpen, kan incontinentiemateriaal een oplossing bieden voor nadruppelen. Abena heeft speciaal incontinentiemateriaal voor mannen met licht urineverlies. De Abena Man Formula inleggers kunnen in normaal ondergoed worden gedragen en bieden bescherming bij nadruppelen en incontinentie. Ook houdt het incontinentiemateriaal nare geurtjes van urine tegen. Dankzij de pasvorm en zachte binnenkant merk je bovendien niet dat je een incontinentieverband draagt.

Je kunt het incontinentiemateriaal gratis en vrijblijvend uitproberen. Bestel het hieronder. 

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie bij mannen. Urineverlies ontstaat vaak als gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat. Ook medicijngebruik en een urineweginfectie kunnen leiden tot ongewild urineverlies. Overgewicht kan ook een oorzaak zijn van urineverlies, of de klachten vergroten.

Nadruppelen is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Het ongewenste verlies van urine na het bezoeken van het toilet komt naar schatting bij één op de vijf mannen boven de 30 jaar voor.

Om nadruppelen te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg tijd neemt om naar de wc te gaan. Daarnaast is een goede houding tijdens het plassen belangrijk om nadruppelen te voorkomen; deze goede houding neem je aan door rechtop op de wc te gaan zitten met de benen iets uit elkaar. Bovendien kunnen klachten van nadruppelen worden voorkomen of genezen door bekkenbodemoefeningen te doen. Tenslotte is het belangrijk om op tijd naar het toilet te gaan en gezonde drink- en eetgewoontes te hebben. Hulp vragen aan een specialist is altijd een goed idee.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

keuzehulp

Keuzehulp incontinentiemateriaal

Lees meer
plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer
incontinentie bij mannen

Mannen en incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen