Handschoenen

Het dragen van handschoenen

Door handschoenen te dragen bescherm je jezelf, je collega’s én je naaste tegen de overdracht van ziekteverwekkers. Dat klinkt heel eenvoudig, maar toch gaat het in de praktijk niet altijd goed.

Handschoenen zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Echter, niet alle handschoenen zijn geschikt voor werken in de zorg. Daarnaast dienen onderzoekshandschoenen te voldoen aan een aantal eisen en normen die zijn vastgelegd in Europese richtlijnen.

Inhoudsopgave

Welke type handschoenen zijn er?

  • Nitril handschoenen: Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber, zijn erg comfortabel en sterker dan latex. Nitril handschoenen bevatten geen latex en kunnen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden ingezet worden, mits de juiste certificeringen. Let hierop! 
  • Latex handschoenen: Latex handschoenen hebben een uitstekende tastgevoeligheid, zijn elastisch en zitten als een tweede huid om de hand. Latex handschoenen zijn minder geschikt voor het werken met chemicaliën. Daarnaast heeft latex het grote nadeel dat mensen allergisch kunnen zijn voor latex.
  • Vinyl handschoenen: Vinyl handschoenen zijn gemaakt van soepel PVC, zijn minder scheurvast en geven minder bescherming. Let op! Vinyl handschoenen worden wijder van het dragen, doordat ze uitrekken worden ze poreus (er ontstaan kleine gaatjes). Hierdoor zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor zorghandelingen, waarbij er contact is met lichaamsvloeistoffen. Ziekteverwekkers kunnen door deze gaatjes dringen (zie hiervoor WIP-richtlijnen). Daarnaast zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor het omgaan met vet voedsel.

Juiste handschoen? Let op de symbolen!

Handschoenen die geschikt zijn voor het werken in de zorg moeten een CE-markering hebben. Dit wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Toch zegt alleen een CE-markering nog niet zo veel: je hebt handschoenen waarmee je broodjes smeert en je hebt handschoenen waarmee je chemicaliën mengt in een laboratorium. Dus hoe kom je erachter dat je de juiste handschoenen hebt voor het uitvoeren van zorgtaken?

De eerste tip: let op de symbolen.

handschoenen uitleg iconen symbolen zorg

Biedt bescherming tegen laag risico chemicaliën, zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

en374 logo handschoenen

Biedt bescherming tegen ziekteverwekkers (micro-organismen). Hieraan moeten handschoenen voldoen indien er risico is op contact met lichaamsvloeistoffen.

handschoenen logo identiteit uitleg

Biedt bescherming tegen hoog risico chemicaliën, zoals bijvoorbeeld cytostatica, maar ook haarverf.

cat 1 handschoenen

Biedt bescherming tegen minimaal risico

cat 2 handschoenen latex

Biedt bescherming tegen gemiddeld risico

cat 3 abena handschoenen kwaliteit

Biedt bescherming tegen hoog risico. Hieraan moeten handschoenen voldoen indien er risico is op contact met lichaamsvloeistoffen.

ce keurmerk handschoenen kwaliteit

Geen keurmerk. Geeft aan dat de handschoenen voldoen aan óf de medischehulpmiddelen-richtlijn óf aan de persoonlijke beschermingsmiddelen-richtlijn óf beide. In de WIP richtlijnen staat de handschoenen moeten voldoen aan beide.

Dit symbool of in tekst geeft aan dat de handschoenen voldoen aan de medische hulpmiddelenrichtlijn. Hierbij moet expliciet vermeld worden EN 455,-1,2,3 én 4.

Dit symbool of in tekst geeft aan dat de handschoenen voldoen aan de medische hulpmiddelenrichtlijn. Hierbij moet expliciet vermeld worden EN 455,-1,2,3 én 4.

Geschikt voor contact met voedsel

Geschikt voor contact met voedsel.

De juiste handschoen

Wanneer gebruik je welke handschoen voor een zorghandeling? Dat hangt van de toepassing af, maar een handschoen van nitril is vaak de beste keuze. Bij gebruik van nitril handschoenen ben je altijd goed beschermd en daarnaast loop je geen risico op een allergie of andere gezondheidsrisico’s.

De nitril handschoen moet gecertificeerd zijn als persoonlijk beschermingsmiddel én medisch hulpmiddel. Dit betekent dat ze moeten voldoen aan EN-374-1,2 en 3 plus EN 455-1,2,3 en 4. Daarnaast moeten ze ook geschikt voor het verwerken en bereiden van voedsel.

Handschoenen uit de bouwmarkt? Niet doen!

Handschoenen van de drogist of uit bouwmarkt voldoen vrijwel nooit aan de eisen die er in de zorg worden gesteld. Dat kan ook niet, want daar zijn deze handschoenen ook niet voor bedoeld. Vaak zie je het kwaliteitsverschil ook af aan de prijs. Het dragen van de verkeerde handschoenen brengt het risico met zich mee dat je niet beschermd bent tegen ziekteverwekkers.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Latexallergie?

Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor latexeiwitten. De overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (type IV allergie), een geïrriteerde huid en/of een allergische reactie in neus, ogen of longen door inademen van de latexeiwitten (type I allergie). Veel mensen denken dat een allergische reactie op latex handschoenen een oorzaak is van latex. Dit is echter niet altijd het geval.

handschoenen verschil latex nitril en vinyl

Uittrekken van handschoenen

In de afbeelding hiernaast leggen we uit hoe je handschoenen op de juiste manier uittrekt. Vooral het uittrekken verdient extra aandacht, omdat na gebruik de handschoenen ‘vervuild’ zijn en je niet wilt dat dit in aanraking komt met je huid of kleding.

Gerelateerde artikelen

gezichtsmasker abena

Gezichtsmasker Face Shield

Lees meer
beschermende kleding voor zorg

Beschermende kleding

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming mondneusmaskers

Mondneusmaskers

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen