Mondneusmaskers

Waarom een mondneusmasker of mondkapje

Mondneusmaskers zijn er om zorgprofessionals en bezoekers van cliënten te beschermen tegen infecties. De correcte benaming voor mondmaskers of mondkapjes is mondneusmaskers. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Voor een optimale bescherming is het van belang dat je goed weet welk mondneusmasker waarvoor geschikt is. Hiervoor zijn Europese richtlijnen, normen en standaarden opgesteld.

Inhoudsopgave

Type mondneusmaskers

  • Het chirurgisch mondneusmasker: dit is een medisch hulpmiddel en beschermt de patiënt tegen ziekteverwekkers uit de neus of mond van medewerkers. Daarnaast beschermt het de medewerker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus.
  • Het ademhalingsbeschermingsmasker: dit is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.

Chirurgische mondneusmaskers

Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.

Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers:

Type I masker: Bedoeld voor cliënten, niet voor medewerkers.

Type II masker: Voor gebruik door medewerkers in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.

Type IIR masker: Dit is de niet-vochtdoorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen.

Het RIVM adviseert type IIR mondmaskers te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

Je kunt aan het mondneusmasker zelf niet zien welk type het is. Om vergissingen te voorkomen wordt in instellingen vaak maar één type gebruikt: Type IIR.

Ademhalingbeschermingsmasker

Het ademhalingbeschermingsmasker moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1. Gebruik bij een ademhalingbeschermingsmasker van wegwerpmateriaal en type zonder uitademventiel, aangezien er bij een ventiel de kans bestaat dat bij spatten druppels via het ventiel binnendringen.

Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers:

  • FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het norovirus.
  • FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC. Het RIVM adviseert het gebruik van FFP2 maskers in geval van bronchoscopie, cardiopulmonale reanimatie, tracheale intubatie, niet-invasieve beademing, handmatige beademing, optiflow, tracheostomie, handelingen aan het tracheostoma en uitzuigingen. 
  • FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica.

Aanbevolen producten

gezicht masker uitleg gebruik handleiding

Zo zet je een mondneusmasker op

In dit filmpje zie je hoe je op de juiste manier een mondneusmasker op doet.

  • Pas altijd handhygiëne toe voordat je het mondneusmasker omdoet.
  • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op het masker komen. Plaats de elastieken achter je oren en druk de beugel op je neus vast. Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en onder de kin.
  • Gebruik het mondneusmasker niet langer dan 3 uur.

Zo zet je mondneusmasker af:

  • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op je handen komen.
  • Pas altijd handhygiëne toe als je het mondneusmasker af hebt gedaan.

Veelgestelde vragen

Een uitademventiel geeft een opening in het mondneusmasker waardoor er juist spatten en druppels het masker binnen kunnen komen en omgekeerd. Een masker met uitademventiel biedt dus minder bescherming dan een masker zonder uitademventiel.

Ja, het dragen van een mondmasker is verplicht bij contactberoepen zoals de kapper of nagelstudio. Als klant en als dienstverlener. In de supermarkt is het dragen van een mondkapje ook verplicht.

Nee, het dragen van een mondmasker is niet verplicht bij de contactberoepen, zoals de kapper. Wil je zelf toch een mondmasker dragen, zul je daar zelf voor moeten zorgen.

 

Het advies is om een mondneusmasker niet langer dan drie uur na elkaar te dragen en bij voorkeur het masker na gebruik direct weg te gooien.

 

Wij adviseren een mondneusmasker na gebruik weg te gooien. Echter, je kunt een medisch mondneusmasker drie dagen in een afgesloten envelop bewaren, zodat de eventueel aanwezige virussen niet meer actief zijn.

 

Zie hiervoor het instructiefilmpje op deze webpagina.

 

Maskers moeten bij voorkeur van katoen gemaakt worden en bij voorkeur meerdere lagen over elkaar.

 

Wanneer je niest, gaan de vochtspetters door een zelfgemaakt masker heen. Deze bieden dus onvoldoende bescherming. De lagen van een zelfgemaakt masker sluiten niet voldoende aan waardoor de bacteriën en virussen zich alsnog door de gaten in de stof heen kunnen verspreiden.

 

Abena mondneusmaskers voldoen aan de Europese normen EN 14683 (type IIR) en EN 149 (type FFP2).

Abena Gezichtsbeschermers

Door de uitbraak van Corona / Covid-19 wereldwijd is er een groot tekort aan medische hulpmiddelen. Zo is er ook een tekort aan beschermingsbrillen of gezichtsbeschermers ter bescherming van de ogen. Om de zorg te helpen, levert Abena disposable gezichtsbeschermers die zorgverleners beschermen tegen spatten, druppels of verneveling van vloeistoffen die potentieel besmettelijk zijn.

Gezichtsschermen kunnen ingezet worden als persoonlijk beschermingsmiddel ter vervanging van een beschermbril. Abena gezichtsschermen zijn gemaakt van helder PET-materiaal met een stevige, 4 cm dikke band van polyester foam.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Gerelateerde artikelen

gezichtsmasker abena

Gezichtsmasker Face Shield

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming infecties coronavirus

Coronavirus

Lees meer
Persoonlijke bescherming oplossingen voor infecties handschoenen Abena

Handschoenen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.