Een rode huid

Een rode huid

De huid is het grootste menselijke orgaan. De bovenste laag van de huid vormt een barrière en beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld chemische en irriterende stoffen, bacteriën en vuil. Daarnaast zorgt het voor de vochtregulering van de huid. De huidbarrière kan voorgesteld worden als een muur met bakstenen, waarbij de stenen de huidcellen zijn en lipiden (vetten) vormen het cement.

Inhoudsopgave

Een verstoorde barrière

Een gezonde huid voelt zacht en soepel aan en is sterk genoeg om te beschermen tegen invloeden zoals bacteriën en vuil. De huidbarrière kan ook verstoord raken. De huid vertoond roodheid, voelt ruw aan, is geïrriteerd en kan gaan jeuken.

Een verstoorde barrière leidt er toe dat:

  • De huid uitdroogt
  • Chemische stoffen de huid binnen kunnen dringen en zo irritatie en/of allergische reacties veroorzaken
  • Men vatbaar wordt voor huidaandoeningen en (schimmel)infecties
  • De huid gevoeliger is voor druk- en schuifkrachten
  • De wondgenezing vertraagt

Deze factoren leiden tot een rode huid. Een rode huid is altijd een teken dat er iets aan de hand is. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zaken uit te sluiten en dan pas te kiezen voor een huidverzorgingsproduct. Anders ben je alleen bezig met het bestrijden van de symptomen.

Oorzaken van een verstoorde barrière (rode huid)

Er zijn verschillende oorzaken voor een verstoorde barrière, te weten:

  • Veroudering
  • Invloeden van buitenaf:
    • Gebruik van zeep en cosmetische producten met een hogere pH-waarde dan die van de huid
    • Afsluiting door lichaamsplooien of verband
    • Blootstelling aan urine en ontlasting bij incontinentie
    • Zonneschade (UV)
    • Druk- en schuifkrachten
  • Genetische aanleg

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Anita, Vera en Miranda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Veroudering

Naarmate de huid ouder wordt, wordt deze dunner en daardoor kwetsbaarder. Daardoor genezen wondjes minder snel. Het aantal bloedvaten neemt af en vermindert de doorbloeding. Talgklieren en elastinevezels nemen in aantal af. Dit kun je aan de buitenkant zien, bijvoorbeeld aan een lichter wordende huid bij oudere mensen. Door de vermindering van talgklieren wordt de huid droger. Het afbrokkelen van de elastinevezels vermindert de elasticiteit; de huid krijgt rimpels. Verder wordt de huid steeds meer basisch. Dit houdt in dat de pH-waarde van de huid stijgt. 

Al deze factoren zorgen ervoor dat de huid gemakkelijker beschadigt en minder snel herstelt. 

Externe factoren

Een verstoorde barrière (rode huid) kan ook veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf. Zoals bijvoorbeeld het wassen met reinigingsproducten of het gebruik van verzorgingsproducten met een hogere pH-waarde dan die van de huid.

Materiaal dat de huid omsluit, zoals incontinentiemateriaal, moet ademend zijn. Zo voorkom je dat de temperatuur tussen de huid en het materiaal stijgt waardoor de huid gaat zweten. Het zweet kan niet verdampen, waardoor de huid verweekt en daardoor sneller beschadigt en er vochtletsel kan ontstaan. Dit gebeurt ook als de huid afgesloten wordt door huidplooien.

Van urine en ontlasting is bekend dat zij de huid aantasten. Dit heeft te maken met de hoge pH-waarde van urine en ontlasting. Daarnaast zorgt urine voor verweking van de huid. In ontlasting zitten ook nog enzymen die de huid aantasten.

Oorzaken van een rode huid door zogeheten druk-en schuifkrachten:

  • langdurig in dezelfde houding zitten of liggen
  • te ruw wassen en afdrogen
  • verschuivend incontinentiemateriaal.

Andere factoren die een rode huid kunnen veroorzaken zijn UV-schade, roken, alcohol, overgewicht, ondergewicht, luchtverontreiniging, voeding, hormonen en genetische aanleg.

Herstellen van een rode huid

Als je rode huid gaat behandelen zonder de oorzaak te achterhalen, ben je vaak alleen de symptomen aan het bestrijden. Het meest geschikte product om een rode huid te verzorgen, is afhankelijk van de oorzaak.

Bij Abena onderscheiden we vier stappen om te zorgen dat je huid in goede conditie blijft: mild reinigen, goed hydrateren, optimaal beschermen en laten ademen. Deze stappen vormen de basisprincipes van huidverzorging.

 

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen