Basisprincipes van huidverzorging

De vier basisprincipes van huidverzorging

Een gezonde huid is belangrijk. De huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals koude, hitte, stoten en micro-organismen waaronder bacteriën en virussen. Een gezonde huid voelt glad aan, ziet er egaal uit en is vrij van verkleuringen, ontstekingen en schilfers.

Bij Abena onderscheiden we vier stappen om te zorgen dat je huid in goede conditie blijft: mild reinigen, goed hydrateren, optimaal beschermen en ademende materialen gebruiken. In dit artikel worden deze vier stappen uitgebreid toegelicht.

Inhoudsopgave

Zo houd je een optimale huidconditie

vier basisonderdelen van goede huidverzorging: zacht reinigen, goed hydrateren, optimale bescherming en laten ademen

Stap 1: De huid mild reinigen

De huid wordt beschermd door een zure laag (zuurmantel). De zuurmantel heeft een pH-waarde die ligt tussen de 5 en 6. Milde huidproducten hebben dezelfde pH-waarde als de huid. Dat is belangrijk, want daarmee wordt de groei van bacteriën en schimmels geremd. Bacteriën en schimmels groeien namelijk het beste bij een hogere pH-waarde.

De intieme zone heeft net als de hoofdhuid met 4,5 een lagere pH-waarde. Huidplooien en bijvoorbeeld de huid tussen de tenen, hebben een pH-waarde van 5. Het is belangrijk om te kiezen voor een huidproduct waarbij de pH-waarde gelijk is aan die van de huid.

Niet alleen milde huidproducten dragen bij aan een gezonde huid, ook de manier van afdrogen speelt een rol. Wrijf zo min mogelijk over de huid, want door wrijving ontstaat warmte die de huid kan beschadigen. Door de huid te laten drogen in lucht of door de huid droog te deppen, voorkom je huidbeschadiging.

Stap 2: De huid hydrateren

Hydrateren betekent het vochtig houden van de huid. Als de huid niet goed gehydrateerd is, droogt de huid uit. Uitgedroogde huid is rood en minder elastisch. Daardoor kunnen er barstjes en/of schilferingen ontstaan. Is er sprake van een droge huid, dan is hydrateren extra belangrijk om de huid te laten herstellen.

Het is echter goed om te weten dat er verschillende ingrediënten zijn met eveneens een verschillende werking.

  • Ingrediënten die de huid afsluiten (occlusive)
  • Ingrediënten die de huid verzachten (emollient)
  • Ingrediënten die de huid bevochtigten (humectant)

De meeste hydraterende crèmes bevatten een combinatie van bovenstaande ingrediënten. Bij de keuze van een goede hydraterende crème is het belangrijk rekening te houden met de volgende elementen:

  • Hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe meer conserveermiddelen moeten worden toegevoegd om het product houdbaar te maken. Conserveermiddelen verhogen de kans op huidirritatie.
  • De volgorde van de ingrediënten die op de verpakking vermeld staan, laat zien hoeveel er verhoudingsgewijs van die ingrediënten in het product zit: hoe hoger op de lijst, hoe meer ervan in het product aanwezig is.
  • Ingrediënten met een verhoogde kans op huidirritatie zijn: parfum, alcohol, lavendel, munt, citroen, eucalyptus, sodium lauryl sulfaat, urea (in hoge concentraties) en kleurstoffen. Als je een gevoelige huid hebt, kun je het beste deze ingrediënten zoveel mogelijk vermijden.
  • Mensen die een gevoelige huid hebben of allergisch zijn, kunnen beter producten zonder lanoline en plantaardige oliën gebruiken.
  • Let op het Asthma Allergie Nordic keurmerk. Dit betekent dat het product een minimaal risico heeft op het veroorzaken van huidirritatie, eczeem en allergische reacties. De ingrediënten zijn zorgvuldig gekozen door huidspecialisten en veroorzaken geen allergieën en beïnvloeden de hormoonhuishouding niet.
  • De verpakking beïnvloedt de werking. Ingrediënten blijven het meest effectief als ze licht- en luchtdicht zijn verpakt. Een tube of een pompflacon is daarom het beste.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Stap 3: Beschermen

De huid is niet alleen het grootste orgaan, het is ook een van de belangrijkste organen. De huid vormt namelijk een beschermende barrière tussen de invloeden van buitenaf en de organen in ons lichaam.

Beschadiging van de huid door urine

Langdurige blootstelling aan vocht van urine of ontlasting kan de huid verweken, waardoor bacteriën en schimmels de kans krijgen om de huid binnen te dringen. Daarnaast zit in urine ammonia, wat een pH-waarde heeft van 11. De kans op huidproblemen en (schimmel)infecties bij incontinentie is door de hogere pH-waarde en de betere mogelijkheid om in de huid binnen te dringen, extra groot.

Beschadiging van de huid door ontlasting

Ook ontlasting bevat schadelijke stoffen die in geval van incontinentie voor huidproblemen kunnen zorgen. Ontlasting bevat namelijk proteïne- en lipidebeschadigende enzymen. Is de ontlasting dun, dan is de concentratie van deze schadelijke enzymen zelfs nog groter. Deze enzymen produceren ook ammonia, waardoor de kans op huidbeschadigingen en huidproblemen nog groter is. Het beste is om incontinentieproducten direct na ontlasting te vervangen. Helemaal wanneer er sprake is van diarree.

Beschadiging en droge huid bij veroudering

Oudere mensen en mensen met een kwetsbare huid lopen het grootste risico op huidproblemen bij incontinentie. Door ouderdom wordt de huid steeds dunner en produceert minder talg en zweet. Een droge huid, ofwel een verstoorde barrière, komt dan vaker voor. De huid is kwetsbaar en kan gaan scheuren. Daarom is het extra belangrijk om de kwetsbare en/of oudere huid goed te beschermen met de juiste hydraterende crème.

De beste bescherming met barrièrecrème

Een barrièrecrème beschermt de huid tegen vocht, urine en ontlasting (bij incontinentie). Zo’n crème sluit letterlijk de huid af, zodat er geen schadelijke stoffen in door kunnen dringen of waardoor de huid kan gaan verweken.

Barrièreproducten op basis van Petrolatum of glycerine en zink kunnen echter beter niet gebruikt worden bij incontinentie, omdat zij een negatief effect hebben op het absorberend vermogen van het incontinentiemateriaal. Hierdoor wordt de urine niet in het materiaal opgenomen en is er grotere kans op verweking.

Barrièreproducten op basis van dimethicone en acrylaat terpolymeer hoeven niet verwijderd te worden, omdat de huid eronder zichtbaar blijft. Er is daardoor minder wrijving van de gevoelige huid, wat de kans op huidbeschadiging verkleint.

Stap 4: De huid laten ademen

Plastic en synthetische stoffen noemen we niet-ademende materialen. Deze stoffen zorgen ervoor dat het gaat broeien waardoor je vervolgens gaat zweten. Dit kan zorgen voor verweking van de huid en ook dat kan huidproblemen veroorzaken zoals smetten, schimmelinfecties en incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD), uitslag door incontinentie. Om deze infecties te voorkomen is het belangrijk om te kiezen voor goed ademende, natuurlijke materialen.

Huidverzorgingsproducten

Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare en/of oudere huid. Alle huidverzorgingsproducten, waaronder hydraterende crèmes en barrièrecrèmes, zijn bijzonder geschikt voor mensen met verlies van urine en/of ontlasting, eczeem of psoriasis, en allergieën. De producten van Abena zijn uitgebreid dermatologisch getest en een groot aantal crèmes, shampoos en sprays mag bovendien het Asthma Allergy Nordic-label dragen – de garantie dat producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere niet functionele ingrediënten bevatten.

Veelgestelde vragen

Soms heeft het lichaam behoefte aan extra bescherming. Dat is bijvoorbeeld het geval bij verlies van urine en/of ontlasting. Urine en ontlasting kunnen de huid aantasten en zorgen voor huidproblemen. Het is daarom belangrijk de huid tegen invloed van buitenaf te beschermen.

Abena heeft verschillende huidbeschermingsproducten. Ze zijn bedoeld voor mensen die hun huid preventief of curatief willen verzorgen. Er zijn producten die speciaal geschikt zijn voor bedlegerige en/of terminale patiënten, mensen met een gevoelige huid, etc.

Ja, de huidbeschermingsproducten hebben geen nadelig effect op de absorptie van incontinentiemateriaal. 

 

 

Gebruik incontinentiemateriaal dat ademt en goed absorbeert. Niet-ademende materialen, zoals plastic en synthetische stoffen, gaan broeien. Daardoor ga je zweten en verweekt je huid.

Alle producten van Abena die in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars hebben een Z-indexnummer.

Met vragen over huidbescherming kun je terecht bij Vera en Miranda van het Abena Advies team. Zij helpen je graag verder. Bel 0485 343444 of stuur een mail.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

wassen van een kwetsbare huid

Het wassen van een kwetsbare huid

Lees meer
Abena huidverzorging belang van een gezonde huid

Een gezonde huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen