Urineverlies na prostaatoperatie

Prostaatproblemen en incontinentie

Prostaatproblemen en incontinentie

Ruim dertig procent van de mannen boven de 65 krijgt in zijn leven last van prostaatproblemen. De symptomen variëren van klachten bij de zaadlozing tot (druppel)urineverlies. In de meeste gevallen ontstaan de problemen door een goedaardige vergroting van de prostaat, die het gevolg is van hormonale veranderingen behorend bij het ouder worden. 

Inhoudsopgave

Prostaatklachten

Bij de meeste mannen groeit de prostaat vanaf het 45ste levensjaar. Deze groeiende prostaat drukt de plasbuis dicht, wat het plassen bemoeilijkt of juist urineverlies veroorzaakt. In sommige gevallen worden de problemen veroorzaakt door een ontsteking van de prostaat (prostatitis) en in slechts een enkel geval gaat het om prostaatkanker.

Incontinentie bij mannen is vaak het gevolg van een (goedaardige) vergroting van de prostaat.

Vergroting van de prostaat

Bij een (goedaardige) vergroting van de prostaat wordt meestal gekozen voor operatie. Na de operatie bestaat de kans dat ongewild urineverlies tijdelijk terugkeert, maar na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de klachten weer.

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Meestal wordt er gekozen voor een operatie, in combinatie met bestraling en/of chemo. In het geval genezing niet meer mogelijk is zal de behandeling met name gericht zijn op pijnbestrijding.

Urineverlies na een prostaatoperatie

Verlies van urine en andere plasproblemen bij mannen kunnen reden zijn om de prostaat, of een deel ervan, te verwijderen. Het is normaal om na een prostaatoperatie urine te verliezen. Vaak krijgen mannen tijdelijk last van stressincontinentie. Doordat een deel van de sluitspier verwijderd wordt bij een prostaatingreep functioneert deze de eerste weken na een operatie minder goed. Wanneer de bekkenbodemspieren onvoldoende in staat zijn om de ontstane druk op de blaas op te vangen, ontstaat ongewild urineverlies.

Vooral bij lichamelijke inspanningen zoals hoesten, tillen of sporten bestaat het risico op urineverlies. Deze vorm van incontinentie bij mannen wordt daarom ook wel stressincontinentie of inspanningsincontinentie genoemd. Meestal verdwijnen de plasproblemen na ongeveer een jaar. Door bekkenbodemfysiotherapie kan het herstel van incontinentie bij mannen gelukkig worden versneld.

Lees ook

 

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Incontinentiemateriaal voor mannen

De meest soorten incontinentiemateriaal zijn zowel geschikt voor vrouwen als mannen. Daarnaast is er speciaal inlegverband voor mannen. De ABENA Man Formula zijn inleggers voor de opvang van druppeltjes tot scheutjes urine. De inlegger voor mannen is aangepast aan de lichaamsbouw van de man, met extra bescherming aan de voorzijde. Het incontinentiemateriaal is zeer discreet en zorgt dat het leven met incontinentie makkelijker wordt. 

Voor mannen met een vergroot of pijnlijk scrotum – vaak als gevolg van (goedaardige) prostaatproblemen – is er de ABENA Man Slipguard. De ABENA Man Slipguard heeft een speciaal envelopmodel, waar de penis en het scrotum van de man geheel kunnen worden ingelegd. 

Is er sprake van het verlies van de gehele blaasinhoud (en soms ook (dunne) ontlasting), dan biedt de ABENA Man Special optimale bescherming. Dit inlegverband heeft extra absorptie aan de voorzijde en wordt bij voorkeur gedragen in een speciaal fixatiebroekje om de lekkages te voorkomen.

Om vochtletsel zoals een rode huid te voorkomen zijn alle incontinentieproducten van ABENA voorzien van maximaal ademende AirPlus folie, die beschermt tegen ongewild urineverlies en er tegelijkertijd voor zorgt dat de huid kan ademen.

Alle incontinentiematerialen van ABENA zijn gratis uit te proberen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Miranda en Anita helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Veelgestelde vragen

Vaak verliezen mannen na een prostaatoperatie druppeltjes of scheutjes urine bij inspanning zoals hoesten, tillen, lachen of springen. Dat noemen we stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Dit is bij de meeste mannen van tijdelijke aard. Maar, slechts bij een paar procent van de mannen is de incontinentie blijvend.

 

Na prostaatverwijdering heeft maar liefst negen op de tien mannen last van urineverlies. De duur en de aard van dit urineverlies kan per persoon verschillen. Vaak houden de klachten enkele maanden tot een jaar aan, voordat ze vanzelf weer verdwijnen.

Net als bij vrouwen, kan de oorzaak van het urineverlies bij mannen diverse oorzaken hebben. Bij mannen zit de oorzaak vaak in de blaas of prostaat. Een vergroting van de prostaat kan het plassen lastiger maken. De klachten die hiervoor kenmerkend zijn, zijn een slechte straal en het langdurig nadruppelen na het plassen.
De vergrote prostaat kan de plasbuis zodanig dichtknijpen waardoor de blaas overvol raakt. De overvolle blaas kan nauwelijks geleegd worden. Als de druk op de blaas toeneemt, bijvoorbeeld door hoesten of niezen, verliest u steeds een beetje urine.

Het aantal mannen met incontinentie wordt geschat op ca. 300.000. Incontinentie komt vooral voor bij mannen op leeftijd.  Naarmate de leeftijd vordert, hoe meer mannen last krijgen van ongewild urineverlies. Sommige mensen denken daarbij aan prostaatkanker, maar dat is zelden de oorzaak van het urineverlies.

Een vergrote prostaat, prostaatoperatie of slecht functionerende bekkenbodemspieren en sluitspier is vaak de oorzaak van incontinentie bij mannen. Daarnaast kunnen ook aandoeningen in het zenuwstelsel, depressie, diabetes, urineweginfecties, bepaalde medicijnen zoals vochtafdrijvers en overgewicht leiden tot ongewild urineverlies.

Van de mannen met urineverlies heeft een groot deel hiervan zogenaamd urge- of aandrangincontinentie. Een vergrote prostaat zorgt dat de blaas overvol raakt. ’s Nachts merkt u minder dat u naar het toilet moet en heeft u het pas door als de blaas al geledigd is.

Afhankelijk van de oorzaak van het urineverlies, kan een arts medicijnen voorschrijven.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer
nadruppelen bij mannen

Nadruppelen bij mannen

Lees meer
incontinentie bij mannen

Mannen en incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12

Gratis proefpakket?

proefpakket afbeelding homepage kopie

Het vinden van het juiste product kan lastig zijn. Probeer het daarom eerst via een proefpakket.