Urineverlies tijdens het sporten

Veel vrouwen hebben tijdens het hardlopen, fitnessen of een andere fysieke inspanning weleens last van urineverlies. Meestal gaat het om enkele druppels of scheutjes urine. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor ongewild urineverlies en is het niet nodig om te stoppen met sporten.

Ongewild urineverlies

Ongeveer een kwart tot de helft van de vrouwen in Nederland heeft naar schatting te maken met ongewild urineverlies tijdens het sporten. Ook bij andere lichamelijke inspanningen zoals springen, bukken en tillen is de kans op urineverlies aanwezig. Daarom wordt deze vorm van ongewild urineverlies ook wel inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd.

Inhoudsopgave

Oorzaken urineverlies tijdens het sporten

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie komt vooral voor tijdens en na de zwangerschap en bij vrouwen in de overgang. Door hormonale veranderingen in deze periodes treedt een verzwakking van de bekkenbodemspieren op. De bekkenbodemspieren zijn hierdoor niet langer in staat de extra druk op te vangen die ontstaat tijdens het sporten en andere lichamelijke inspanning, zoals springen. Met verlies van druppeltjes of scheutjes urine als gevolg. Ook ouderdom kan ertoe leiden dat de bekkenbodemspieren zwakker worden waardoor je je plas minder goed kunt ophouden bij een fysieke inspanning.

Oplossingen incontinentie tijdens het sporten

Uit schaamte durven veel mannen en vrouwen niet over ongewild urineverlies te praten. Zelfs de huisarts weet vaak niet van het probleem. In plaats daarvan zoeken veel mensen zelf naar een oplossing zoals het dragen van maandverband. Maandverband en inlegkruisjes zijn echter niet geschikt om urine op te vangen, waardoor lekkages en nare geurtjes kunnen ontstaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het mogelijk om urineverlies tijdens het sporten, springen en bukken te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Bekkenbodemoefeningen en incontinentiemateriaal

Na een zwangerschap gaat het verlies van urine soms vanzelf weer over. Zodra de bekkenbodemspieren hersteld zijn van de bevalling verdwijnt het probleem. Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om het herstel te versnellen of zorgen voor een vermindering van de klachten. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je helpen om de bekkenbodemspieren te voelen en bewust te gebruiken.

Incontinentiemateriaal is speciaal geschikt voor urineverlies. Betrouwbaar incontinentiemateriaal beschermt tegen lekkages, huidproblemen en nare geurtjes. Met een indicatie van de huisarts komt incontinentiemateriaal bovendien in aanmerking voor een vergoeding.

Ook als bekkenbodemoefeningen of bekkenbodemfysiotherapie geen resultaat opleveren, zijn er verschillende behandelingen om urineverlies tijdens het sporten te verminderen of te verhelpen. Plastraining, medicijnen en een chirurgische ingreep zijn voorbeelden van andere mogelijke oplossingen.

Verlies van urine is geen reden om te stoppen met sporten. Bewegen is juist goed om urineverlies te verhelpen.

Blijven sporten tijdens urineverlies

Ongewild urineverlies is géén reden om te stoppen met sporten. Met behulp van bekkenbodemoefeningen en het juiste incontinentiemateriaal is het niet nodig om te stoppen met activiteiten zoals hardlopen of een bezoek aan de sportschool. Bovendien gaat sporten overgewicht tegen. Overgewicht kan zorgen voor meer druk op de blaas en daardoor het ongewild urineverlies verergeren.

Veelgestelde vragen

Ongeveer een kwart tot de helft van de vrouwen in Nederland krijgt te maken met ongewild urineverlies tijdens het sporten. Om urineverlies tijdens het sporten te verminderen kunnen bekkenbodemoefeningen een goede oplossing zijn. Daarnaast is betrouwbaar incontinentiemateriaal geschikt voor urineverlies en beschermt het tegen lekkages en nare geurtjes. Wanneer bekkenbodemoefeningen geen resultaat opleveren zijn er verschillende behandelingen zoals plastraining, medicijnen of een chirurgische ingreep om urineverlies tijdens het sporten te verminderen of te verhelpen.

Het trainen van de bekkenbodemoefeningen  kan ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren sterker worden en incontinentie kan worden verminderd of verholpen. U leest meer over het trainen van de bekkenbodemspieren op onze pagina over bekkenbodemoefeningen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Ongewild urineverlies bij hoesten en niezen | Abena Healthcare

Ongewild urineverlies bij hoesten en niezen

Lees meer
keuzehulp

Keuzehulp incontinentiemateriaal

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen