Urineverlies bij hoesten en niezen

Veel mensen verliezen tijdens bij het hoesten of niezen weleens ongewild urine. Meestal gaat het om enkele druppels of scheutjes urine. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor ongewild urineverlies.

Ongewild urineverlies bij hoesten en niezen

Urineverlies na hoesten of niezen komt veel vaker voor dan je denkt. Ongeveer een kwart tot de helft van de vrouwen in Nederland heeft naar schatting te maken met ongewild urineverlies bij hoesten of urineverlies bij niezen. Deze vorm van ongewild urineverlies wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. 

Inhoudsopgave

Oorzaken urineverlies tijdens het hoesten en niezen

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie komt vooral voor tijdens en na de zwangerschap en bij vrouwen in de overgang of gewoon door ouderdom. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en overgang, een bevalling of veroudering worden de bekkenbodemspieren verzwakt.  De bekkenbodemspieren zijn hierdoor niet langer in staat de extra druk op te vangen die ontstaat tijdens het hoesten of niezen. Met verlies van druppeltjes of scheutjes urine als gevolg.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Oplossingen incontinentie tijdens het hoesten en niezen

Uit schaamte durven veel mannen en vrouwen niet over ongewild urineverlies te praten. Zelfs de huisarts weet vaak niet van het probleem. In plaats daarvan zoeken veel mensen zelf naar een oplossing zoals het dragen van maandverband. Maandverband en inlegkruisjes zijn echter niet geschikt om urine op te vangen, waardoor lekkages en nare geurtjes kunnen ontstaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het mogelijk om urineverlies tijdens hoesten en niezen te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.

Bekkenbodemoefeningen en incontinentiemateriaal

Na een zwangerschap gaat het verlies van urine soms vanzelf weer over. Zodra de bekkenbodemspieren hersteld zijn van de bevalling verdwijnt het probleem.  Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om het herstel te versnellen of zorgen voor een vermindering van de klachten. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan helpen om de bekkenbodemspieren te voelen en bewust te gebruiken.

Incontinentiemateriaal is speciaal geschikt voor urineverlies. Betrouwbaar incontinentiemateriaal beschermt tegen lekkages, huidproblemen en nare geurtjes. Met een indicatie van de huisarts komt incontinentiemateriaal bovendien in aanmerking voor een vergoeding.

Ook als  of bekkenbodemfysiotherapie geen resultaat opleveren, zijn er verschillende behandelingen om urineverlies tijdens het sporten te verminderen of te verhelpen. Plastraining, medicijnen en een chirurgische ingreep zijn voorbeelden van andere mogelijke oplossingen.

Veelgestelde vragen

Bekkenbodemoefeningen kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten. Hierbij kan een bekkenbodemfysiotherapeut helpen om de bekkenbodemspieren te voelen en bewust te gebruiken. Omdat het verlies van urine niet meteen weg is als u begint met bekkenbodemoefeningen, kunt u gebruik maken van incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal is geschikt voor urineverlies. Betrouwbaar incontinentiemateriaal beschermt tegen lekkages, huidproblemen en nare geurtjes.

Naar schatting heeft ongeveer een kwart tot de helft van de vrouwen te maken met ongewild urineverlies bij hoesten na een bevalling. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en bevalling worden de bekkenbodemspieren verzwakt. De bekkenbodemspieren zijn hierdoor niet langer in staat extra druk op te vangen die ontstaat tijdens het hoesten.

‌Ongewild urineverlies na hoesten of niezen wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Door veroudering, hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en overgang of een bevalling worden de bekkenbodemspieren verzwakt. De bekkenbodemspieren zijn hierdoor niet langer in staat de extra druk op te vangen die ontstaat tijdens het hoesten of niezen. Met verlies van druppeltjes of scheutjes urine als gevolg.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
keuzehulp

Keuzehulp incontinentiemateriaal

Lees meer
Abena urineverlies tijdens het sporten

Urineverlies tijdens het sporten

Lees meer
Abena stressincontinentie inspanningsincontinentie

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie

Lees meer
Abena incontinentie bij vrouwen oorzaken vormen en oplossingen

Vrouwen en incontinentie

Lees meer
incontinentie bij mannen

Mannen en incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen