Gevoelige blaas

Oorzaken en oplossingen voor een gevoelige blaas

Normaal gesproken moeten volwassen mannen en vrouwen ongeveer 8 tot 10 keer per dag naar het toilet. Als mensen veel vaker naar het toilet moeten of moeite hebben hun plas op te houden, is sprake van een gevoelige blaas -ook wel overactieve blaas genoemd. Soms gaat een gevoelige blaas bovendien gepaard met ongewild urineverlies, oftewel incontinentie.

Inhoudsopgave

Een gevoelige blaas

Een gevoelige blaas komt zowel bij mannen als vrouwen voor. In Nederland heeft ongeveer 6% van de volwassenen te maken met een gevoelige blaas. Dit komt neer op een totaal van bijna 1.000.000 mensen. Wie kampt met een gevoelige blaas heeft snel en vaak het gevoel te moeten plassen. Sommige mensen hebben bovendien moeite om hun plas op te houden en verliezen regelmatig ongewenst urine. In dat geval is naast een gevoelige blaas ook sprake van aandrangincontinentie. Er zijn verschillende oorzaken voor een gevoelige blaas, maar gelukkig ook diverse oplossingen.

Oorzaken gevoelige blaas

Meestal ontstaat een gevoelig blaas doordat de spieren van de blaas samentrekken op momenten dat dit niet nodig is. Hierdoor voelt de blaas vol aan, terwijl er in werkelijkheid slechts een klein beetje urine inzit. Deze samentrekkingen zorgen er voor dat iemand veelvuldig het gevoel heeft te moeten plassen en kunnen bovendien ongewild urineverlies veroorzaken. Over het algemeen hebben oudere mensen vaker last van een gevoelige blaas dan jongeren. 

De overactiviteit van de spieren in de blaaswand kunnen onder andere het gevolg zijn van:

  • Overmatig alcoholgebruik
  • Roken
  • Slechte eet- en drinkgewoontes
  • Te weinig water drinken
  • Veelvuldig de plas ophouden
 

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Gevoelige blaas bij mannen

Naast een verstoord plasritme, slechte eet- en drinkgewoontes en ouderdom zijn er specifieke oorzaken voor mannen en vrouwen. Mannen kunnen last krijgen van een vernauwing van de plasbuis door een vergrote prostaat. Naarmate mannen ouder worden groeit de prostaat. Dit probleem komt daarom vooral voor bij oudere mannen. Vooral 50’ers en 60’ers kunnen hier last van krijgen. Door de vernauwing van de plasbuis komt de blaas onder continue druk te staan. Hierdoor is deze langer in staat om de urine op te houden en ontstaat ongewild urineverlies.

Gevoelige blaas bij vrouwen

Bij vrouwen komt een gevoelige blaas vooral voor tijdens de zwangerschap. De blaas krijgt tijdens de zwangerschap steeds minder ruimte als gevolg van de steeds groter wordende buik. Hierdoor ontstaat er meer druk op de blaas en moeten vrouwen tijdens de zwangerschap vaker naar het toilet. Ook ongewild urineverlies is een veel voorkomend probleem voor vrouwen die zwanger zijn, mede veroorzaakt door de hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap. Vrouwen hebben daarnaast vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Hoewel een blaasontsteking relatief snel en eenvoudig kan worden verholpen, kan het zorgen voor een gevoelige blaas en daardoor een verstoord plasritme.

Stress en een gevoelige blaas

Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest. Een gevoelige blaas als gevolg van stress dient niet te worden verward met stressincontinentie: ongewild urineverlies als gevolg van een beschadiging of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Door voldoende te bewegen, ademhalingsoefeningen en voldoende ontspanning kan het stressniveau worden verminderd en kunnen ook de klachten als gevolg van een gevoelige blaas afnemen.

Oplossingen gevoelige blaas

Er zijn verschillende oplossingen voor een gevoelige blaas. Het bijhouden van een plasdagboek dient meestal als een eerste stap. Hierin dient te worden bijgehouden hoe vaak en hoeveel iemand plast, maar bijvoorbeeld ook hoeveel en op welke momenten iemand per dag drinkt. Op basis van deze gegevens kan een huisarts, bekkenbodemfysiotherapeut of andere specialist nagaan wat de oorzaak is van de blaasproblemen. Meestal wordt er vervolgens gestart met blaastraining. Bij blaastraining wordt een bezoek aan het toilet steeds langer uitgesteld, tot dat mensen nog maar 8-10 keer per dag naar het toilet moeten. Door ontspanningsoefeningen en het zoeken van afleiding wordt de aandrang om te plassen zoveel mogelijk onderdrukt. Wanneer blaastraining na drie maanden geen resultaten oplevert, is het mogelijk dat de huisarts medicijnen voorschrijft om de spieren van de blaas te ontspannen. Deze medicatie heeft vaak vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn en een droge mond, waardoor het over het algemeen niet als een blijvende oplossing wordt gezien.

Incontinentiemateriaal

Wanneer de eerder besproken oplossingen niet direct effect hebben of terwijl u wacht op verbetering, kan het gebruik van incontinentiemateriaal voor volwassenen een effectieve tijdelijke maatregel zijn. Deze producten zijn speciaal ontworpen om comfort en discretie te bieden, zodat u ongestoord kunt doorgaan met uw dagelijkse bezigheden zonder zorgen over mogelijke lekkages. Incontinentiemateriaal is beschikbaar in diverse maten en absorptievermogens, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen een geschikte optie beschikbaar is. Dit kan niet alleen praktisch zijn, maar ook bijdragen aan het behouden van zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven terwijl er gezocht wordt naar een permanente oplossing voor uw gevoelige blaas.

Benieuwd geworden maar nog niet zeker welk product je nodig hebt? Bestel hieronder vrijblijvend een gratis proefpakket om uit te proberen welk product het beste bij je past. 

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Veelgestelde vragen

Mensen gaan gemiddeld 5 tot 8 keer per dag naar het toilet. Als mensen veel vaker naar het toilet gaan of moeite hebben hun plas op te houden is er sprake van een overactieve blaas. In Nederland heeft ongeveer 6% van de volwassenen te maken met een gevoelige blaas. Dit uit zich vaak in het gevoel te moeten plassen. Sommige mensen hebben daarnaast ook moeite om hun plas op te houden of verliezen ongewenst urine. In dat geval is er ook sprake van aandrangincontinentie.

Om een gevoelige blaas op te lossen wordt er meestal eerst een plasdagboek bijgehouden. Hierin wordt bijgehouden hoeveel iemand drinkt en hoe vaak per dag ook wordt er bijgehouden hoe vaak en hoeveel iemand plast. Op basis van deze gegevens kan een huisarts of andere specialist nagaan wat de oorzaak van de gevoelige blaas is.

 

Daarna wordt er met blaastrainingen gestart, dit betekent het langer uitstellen van het plassen totdat mensen nog maar 8 tot 10 keer per dag naar het toilet moeten. Ontspanningsoefeningen en het zoeken van afleiding zorgen voor het verlagen van de aandrang om te plassen. Mochten blaastrainingen na drie maanden niet werken kan een huisarts medicijnen voorschrijven om de blaasspieren te helpen ontspannen. Deze medicijnen hebben echter vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn en een droge mond.

Stress kan ervoor zorgen dat de spieren van de blaas zich vaak onnodig aanspannen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand regelmatig urine verliest. Door genoeg te ontspannen, te bewegen en ademhalingsoefeningen te doen kan de stress worden verminderd en kunnen de klachten van een gevoelige blaas afnemen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer

Hulp bij incontinentie

Lees meer

Obesitas en incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen