Obesitas en incontinentie

De relatie tussen obesitas en incontinentie

Obesitas is een grote risicofactor voor het krijgen van incontinentie. Volgens verschillende onderzoeken kan urine-incontinentie bij obese personen verminderen door gewichtsverlies. In dit artikel lees je meer over de relatie tussen obesitas en incontinentie en hoe je hiermee om kunt gaan bij de dagelijkse verzorging. 

Wat is obesitas?

Met de body mass index (BMI), ook wel queteletindex (QI) genoemd, kun je volwassenen aan de hand van hun lengte en gewicht grofweg indelen in de volgende categorieën: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht en ernstig (morbide) overgewicht. 

De BMI is een medisch screeningsinstrument om de hoeveelheid lichaamsvet te schatten. Dit doe je door het gewicht van een persoon in kg te delen door het kwadraat van de lengte in meter (m2). 

We spreken van overgewicht vanaf het moment dat iemand een BMI heeft van 30 of meer. 

BMI-indeling

De relatie tussen obesitas en incontinentie

Veel mensen weten niet dat er een verband bestaat tussen obesitas en urineverlies. Uit wetenschappelijk onderzoek komt echter een duidelijk verband naar voren van overgewicht en een verhoogde BMI met urineverlies. 

Dit komt doordat de druk in de buikholte toeneemt. Het extra vet rond de buik geeft extra druk op de blaas en plasbuis. Daarnaast leidt de druk in de buikholte tot voortdurend uitrekken van de bekkenbodemspier, die hierdoor onder spanning komt te staan. Door de extra belasting verzwakken de spieren in de bekkenbodem, wat kan leiden tot verlies van controle over de blaas.

Uit onderzoek blijkt dat obesitas veel vaker voorkomt bij vrouwen met stress- en aandrangincontinentie. Er is met name een sterk verband tussen stressincontinentie en een BMI van meer dan 30. Het is ook belangrijk dat vrouwen (en mannen) weten dat ze meer risico lopen op urineverlies als ze te zwaar zijn. 

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Soorten incontinentie bij obesitas

Mensen met ernstig overgewicht kunnen last krijgen van twee soorten urine-incontinentie: stressincontinentie of aandrangincontinentie. 

Extra druk op de blaas kan leiden tot lekken van urine wanneer iemand met obesitas niest, hoest, lacht, of zwaar tilt. Deze vorm van incontinentie noemen we stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Het is de meest voorkomende vorm van urine-incontinentie. 

De extra druk kan ook leiden tot samentrekken van de blaas, waardoor iemand vaker moet plassen en het toilet soms niet op tijd haalt. Dit type incontinentie noemen we aandrangincontinentie of urge-incontinentie

Net als iedereen kunnen mensen met overgewicht ook een combinatie van aandrang- en stressincontinentie hebben. Deze aandoening noemen we gemengde incontinentie of mixed incontinentie. 

Mogelijke huidproblemen bij personen met obesitas en incontinentie

Obese mensen hebben vaak last van huidproblemen, zoals chronische wonden, lymfeoedeem, smetten en incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD). 

Mensen met overgewicht hebben meer en diepere huidplooien. Deze zijn warm en vochtig en vormen een ideale broedplaats voor micro-organismen. Bij mensen met obesitas kan huidverzorging bij de geslachtsdelen en de bilnaad (het genitale en perineale gebied) bijzonder lastig zijn. Ze kunnen diepe huidplooien hebben in de liezen en billen, die worden blootgesteld aan veel wrijving en vocht door urineverlies en transpiratie. 

Verder kunnen mensen met obesitas moeite hebben met schoonvegen na toiletgebruik, waardoor het risico op huidbeschadiging of infecties toeneemt. Washandjes of vochtige doekjes kunnen de voorkeur hebben boven toiletpapier, en het gebruik van een handdouche is praktisch om het intieme gedeelde goed te wassen onder de douche of bidet. Een nat washandje is ook een uitstekend alternatief. 

Huidverzorging bij obesitas

Mensen met obesitas hebben vaak een gevoelige en geïrriteerde huid. Ze hebben vaker last van smetten (huidplooien) en ontstekingen van de huid. 

Daarom vier stappen:

1. Zacht reinigen;

2. Goed hydrateren;

3. De huid beschermen;

4. Ademende materialen gebruiken.

Na het wassen de huidplooien goed droogdeppen en wassen met een waslotion met een pH die overeenkomt met de pH van de huid (pH 4-5). 

Tussen de huidplooien zinkzalf of zinkspray gebruiken en eventueel Abena Let Super Airlaid, om transpiratievocht op te nemen en huid-op-huid contact te vermijden, zodat de huid droog blijft. 

Let ook op kleding: geen synthetische materialen omdat dit gaat broeien = zweten. 

Zoals hierboven te lezen, zijn mensen met obesitas ook vaker incontinent als gevolg van hun overgewicht. Een goede huidverzorging begint met een geschikt incontinentieproduct dat ademt en daarnaast het juiste absorptievermogen heeft. 

Bij het verwisselen van het incontinentieproduct raden we incontinentiewashandjes aan die geschikt zijn voor de kwetsbare huid, daar zit dimethicone in, die de huid beschermt. Uit onderzoek blijkt dat door gebruik van incontinentiewashandjes met 3% dimethicone, incontinentie geassocieerde dermatitis (vochtletsel) voorkomen kan worden. 

Barrrièreproducten beschermen tegen inwerking van urine en ontlasting, zodat irritatie en roodheid worden voorkomen, en om de huid te hydrateren zodat hij zacht blijft en niet uitdroogt. Dat verkleint het risico op scheurtjes en infectie. Belangrijk is een barrièrecrème te kiezen dat geen invloed heeft op de absorptie van het incontinentiemateriaal. Petrolatum en zinkzalf kunnen de absorptie negatief beïnvloeden waardoor de huid langer nat blijft, met alle gevolgen van dien. Abena barrièrecrème bevat demethicone, net als de incontinentiewashandjes. En heeft geen invloed op de absorptie. De crème kan het beste voorzichtig op de huid gedept worden in plaats van ingewreven om het risico op wrijving en beschadiging van de huid zo klein mogelijk te houden. 

De Abena zinkspray is een uitzondering hierop, omdat er slechts een dunne laag aangebracht wordt. Deze hoeft ook niet verwijderd te worden en werkt 24 uur lang. De spray is gemakkelijker aan te brengen en je hoeft de kwetsbare huid niet aan te raken of te wrijven. 

 

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Behandeling van incontinentie bij obesitas

Incontinentie is niet gevaarlijk, maar door lichamelijke en emotionele ongemakken kan het de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Incontinentie kan onder andere worden behandeld met bekkenbodemoefeningen, blaastraining, medicijnen, een operatieve ingreep of gewichtsverlies, afhankelijk van het type. 

Het urineverlies kan al een stuk minder worden bij gewichtsverlies van 5 tot 10 procent, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Afvallen moet dus worden overwogen als eerste behandeling voor incontinentie bij mensen met overgewicht en obesitas. 

Uit onderzoek blijkt dat er veel minder vaak ongewenst urineverlies optreedt na een op gedrag gericht afslankprogramma. Bij obese vrouwen met stressincontinentie blijkt een gewichtsafname van 8 procent in 6 maanden te leiden tot 70 procent minder urineverlies. Gewichtsverlies bij obesitas vermindert ook het risico op het ontstaan van complicaties en bijkomende aandoeningen. 

Abena - producten bij obesitas

De producten van Abena zijn afgestemd op het individu. Ons incontinentiemateriaal is ook verkrijgbaar voor mensen met een grotere maat en biedt mensen met obesitas meer dagelijks comfort, onafhankelijkheid en kwaliteit van leven. 

Wij vinden dat iedereen recht heeft op een goede verzorging, wat hij of zij daarvoor ook nodig heeft. We willen het individuele welzijn van mensen verbeteren en mensen met obesitas oprecht helpen. 

Daarom bieden we speciaal op mensen met obesitas afgestemde producten, zoals:

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

verzorging van een rode huid

Basisprincipes van huidverzorging

Lees meer

Verzorging van een rode huid

Lees meer
Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen