Stinkende urinegeur verwijderen

Waarom stinkt urine?

Waarom stinkt urine?

Het is algemeen bekend dat urine gaat stinken door het eten van asperges. Ook andere voedingsmiddelen zoals zalm, knoflook en bepaalde specerijen hebben eenzelfde soort effect op de geur van urine. Soms kan stinkende urine echter duiden op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nierstenen en prostaatproblemen.

Inhoudsopgave

Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine. Dit probleem wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd. Ook overmatig gebruik van cafeïne houdende dranken zoals koffie en alcohol kunnen voor te geconcentreerde urine ofwel uitdroging zorgen, met als gevolg dat de urine kan gaan te stinken. De oorzaken van stinkende urine zijn grotendeels gelijk voor mannen en vrouwen. 

Oorzaken stinkende urine

Gezondheidsproblemen als oorzaak van stinkende urine

Stinkende urine kan ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Het is daarom verstandig om op tijd een huisarts te raadplegen, zeker wanneer de urine voor langere tijd van geur en kleur is veranderd of sporen van bloed bevat. Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat. Andere gezondheidsproblemen die samengaan met stinkende urine zijn leverfalen, diabetes en nierstenen.

In de meeste gevallen is stinkende urine onschuldig, zoals na het eten van asperges. Bij ongeveer de helft van de mensen stinkt de urine na het eten van het ‘witte goud’. De stinkende urinegeur wordt veroorzaakt door de afbraak van zwavelhoudende stoffen die in asperges zitten. Is uitdroging de reden van sterk ruikende urine, dan krijgt de urine ook een donkerdere kleur. Te geconcentreerde urine kan bovendien zorgen voor een sterke ammoniakgeur.

Daarnaast kan het te lang ophouden van je plas ook zorgen voor een stinkende geur. Het te lang ophouden van je urine kan leiden tot sterk ruikende, geconcentreerde urine wanneer je uiteindelijk naar het toilet gaat. Dit gedrag kan echter ernstige gezondheidseffecten hebben. Het frequent ophouden van urine kan ervoor zorgen dat je blaas uitrekt en zijn vermogen om efficiënt samen te trekken verliest, wat het moeilijker maakt om te urineren. 

In sommige gevallen is er helaas sprake van minder onschuldige oorzaken. Zo kunnen nierstenen stinkende urine én zeurende pijnklachten veroorzaken. Wanneer een niersteen vast komt te zitten in de urineleider nadat het de nier heeft verlaten, kan dit de afvoer van urine blokkeren. Dit leidt tot ophoping van urine in de nier, wat stuwing wordt genoemd en veel pijn kan veroorzaken. Als gevolg hiervan kan de urine die uitgeplast wordt een sterke geur hebben. Een geur van rotte eieren bij het urineren kan wijzen op de aanwezigheid van cystinestenen. Dit type niersteen wordt gevormd door cystine, een aminozuur dat een zwavelachtige geur afgeeft.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je lever en nieren minder goed werken. Je lever filtert en elimineert namelijk afval. Als dit orgaan zijn werk niet op de juiste manier kan doen, bijvoorbeeld door ziekte, ruikt je urine vies en is sprake van een donkere urinekleur. Als je een verminderde nierwerking hebt, dan kan je plas sterk naar ammoniak ruiken. 

Ook kan het zo zijn dat je last hebt van diabetes. Een urinegeur die zoet en fruitig is, zoals die van appels, kan duiden op een teveel aan glucose in het lichaam. Dit wordt vaak gezien als een indicator van diabetes. Typische symptomen van diabetes zijn niet alleen de zoete geur van urine, maar ook verhoogde dorst en frequent urineren. daarnaast kan diabetes ook zorgen voor een urinegeur die naar aceton ruikt. 

Een abnormale verbinden tussen de blaas en de darmen kunnen ook zorgen voor stinkende urine. Deze abnormale verbindingen kunnen ontstaan als gevolg van een aantal darmaandoeningen, een zware bevalling, keizersnede, de ziekte van Crohn en colonkanker. Eén van de symptomen is vaak moeten plassen, maar steeds een klein beetje, ook kan plassen pijn doen. Daarnaast kunnen ontlasting en gassen in je blaas terechtkomen, wat dikwijls leidt tot een urineweginfectie en stinkende urine. 

Stinkende urine kan duiden op gezondheidsproblemen, maar gelukkig is de oorzaak meestal een stuk onschuldiger

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Het verliezen van urine

Stinkende urine kan een onaangename en soms verontrustende ervaring zijn, die niet alleen veroorzaakt wordt door gezondheidsproblemen, maar ook door het verlies van urine. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben en manifesteert zich op diverse manieren bij mannen, vrouwen en kinderen. 

Lees hier meer over:

 

Vaginitis en prostatitis

Oorzaken die specifiek bij vrouwen voorkomen:

Vaginitis is een verzamelnaam voor ontstekingen of infecties van de vagina. Door deze ontstekingen of infecties kan het voorkomen dat de urine stinkt. Vaak is een tekort van het vrouwelijke hormoon oestrogeen hiervan de oorzaak. Ook kan sprake zijn van een SOA zoals Gonorroe of schimmelinfectie. Prostatis is de Latijnse benaming voor prostaatontsteking, een veel voorkomende aandoening bij mannen op latere leeftijd. In beide gevallen kan stinkende urine een van de symptomen zijn. Andere symptomen zijn een branderig gevoel, pijn tijdens het vrijen of plassen en bloed bij urine, vaginale afscheiding of sperma. Vaak en acuut plassen komt ook regelmatig voor. In de meeste gevallen kunnen infecties aan de prostaat en vagina worden behandeld met een antibioticakuur van enkele weken of het gebruik van een schimmeldodende crème.

Lees hier meer over urineweginfecties. 

Zwanger en stinkende urine

Het is mogelijk dat je urine tijdens de zwangerschap anders ruikt. Dit kan komen door lichte uitdroging als gevolg van frequent overgeven, of door de prenatale vitamines die je inneemt. Een andere mogelijkheid is dat je door de hormonale veranderingen in je lichaam extra gevoelig bent voor geuren, een fenomeen dat bekend staat als hyperosmie. Bij hyperosmie verandert de geur van je urine niet werkelijk, maar lijkt deze intenser of zelfs onaangenaam.

Medicijnen en stinkende urine

Medicijnen hebben vaak verschillende bijwerkingen, sommige zorgen ervoor dat urine stinkt. Van onder andere antibiotica, vitamine B en voedingssupplementen is bekend dat deze zorgen voor stinkende urine. Ook diabetespatiënten herkennen het probleem van stinkende urine. Door de hoge bloedsuikerspiegel bij mensen met suikerziekte krijgt de urine een zoetere geur. Stinkende urine kan afhankelijk van de oorzaak ook een sterke vis-, gist- of ammoniakgeur hebben. Het effect van bepaalde stoffen kan bovendien per persoon verschillend zijn.

Visgeursyndroom

In een heel enkel geval is sterk ruikende urine de oorzaak van Trimethylaminuria, oftewel het visgeursyndroom. Trimethylaminuria is een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet in staat is om de stof trimethylamine af te breken. De ophoping van trimethylamine uit zich via zweet, adem en/of urine. De geur die vrijkomt vertoont gelijkenissen met die van rotte vis, maar ook sigaretten en afval worden genoemd. Door een aangepast dieet te volgen, kunnen de klachten verminderen. Genezing is tot op heden echter niet mogelijk.

Odour Control & Geurneutralisator

De Geurneutralisator van Abena is in staat de plasgeur af te breken en te neutraliseren waardoor de urinegeur verdwijnt. Dit in tegenstelling tot luchtverfrissers die een sterke urinelucht enkel maskeren en niet afbreken. De Geurneutralisator van Abena breekt de sterke urinegeur 100% af en werkt minimaal vier tot zes uur. Daarnaast zijn alle incontinentieproducten van Abena uitgerust met Odour Control. De nare geurtjes van urine die vrijkomen bij urineverlies, worden dankzij het speciale systeem direct geabsorbeerd.

geurneutralisator incontinentiemateriaal

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende oorzaken voor het stinken van de urine. Een sterke urinegeur kan veroorzaakt worden door onschuldige dingen, zoals het eten van bepaald voedsel. Er zijn echter ook oorzaken die kunnen duiden op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals: blaasontsteking, ontsteking van de prostaat, ontsteking of infectie van de vagina (vaginitis), leverfalen, diabetes, nierstenen, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en uitdroging. Bovendien zorgen sommige medicijnen ervoor dat de urine stinkt. Van antibiotica, vitamine B en voedingssupplementen is bekend dat ze stinkende urine veroorzaken. Tenslotte kan er in een heel enkel geval sprake zijn van stinkende urine door Trimethylaminuria, oftewel het visgeursyndroom. Trimethylaminuria is een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet in staat is om de stof trimethylamine af te breken. Dit zorgt ervoor dat deze stof zich uit via zweet, adem en/of urine. Deze geur vertoont gelijkenissen met die van rotte vis, sigaretten of afval. Door een dieet kan dit syndroom verminderd worden, genezing is tot op heden echter niet mogelijk.

De urinegeur kan je in de meeste gevallen verwijderen met behulp van Biotex en water. Ook het gebruik van een mengsel van azijn en water kan een oplossing zijn om de urinelucht te verwijderen uit textiel. Na behandeling van de bed- of kledingstukken hoeven ze alleen nog te worden uitgewassen om zowel de geur als mogelijke vlekken te verwijderen. Lees hier een artikel over het verwijderen van urinegeur.

Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks als iemand voldoende drinkt. Mocht urine echter wel stinken, kan dit duiden op onderliggende gezondheidsproblemen, medicijnen of in zeer zeldzame gevallen op het visgeursyndroom.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urinegeur verwijderen

Urinegeur verwijderen

Lees meer
Abena incontinentie bedplassen bij volwassenen

Bedplassen bij volwassenen

Lees meer
Abena stressincontinentie inspanningsincontinentie

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12