Oorzaken en oplossingen voor een onderschat probleem

Bedplassen bij volwassenen is een onderschat probleem in Nederland. Naar schatting heeft ongeveer 1% van de volwassen mannen en vrouwen in ons land met bedplassen te maken, maar uit schaamte durven veel mensen niet met het probleem naar de huisarts te gaan.

Bedplassen bij volwassenen

Bedplassen heeft een grote invloed op het sociale leven van mensen. Niet alleen hebben volwassenen die in bed plassen moeite om hulp te vragen aan een arts of specialist, ook sociale contacten en relaties hebben er regelmatig onder te lijden. Volwassen mannen en vrouwen die bedplassen durven uit angst om in bed te plassen vaak niet te gaan logeren, op vakantie te gaan of intiem te zijn met iemand. Sommige mensen plassen vrijwel iedere nacht in hun bed en andere mensen slechts af en toe.

Gemiddeld plassen volwassen mannen net iets vaker in bed dan vrouwen. Bedplassen bij volwassenen is niet hetzelfde als incontinentie. Bedplassers hebben in tegenstelling tot mensen met incontinentie alleen ’s nachts last van ongewild urineverlies.

Inhoudsopgave

Wat kun je doen aan bedplassen bij volwassenen?

Bedplassen bij volwassenen heeft veel impact op iemands leven. Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem. Wat kun je zelf doen aan bedplassen bij volwassenen? Ga naar de huisarts en probeer de oorzaak te achterhalen. Vaak kunnen een plaswekker, bekkenbodemoefeningen of medicijnen helpen tegen bedplassen bij volwassenen.

Oorzaken bedplassen volwassenen

Over de oorzaken van bedplassen bij volwassenen bestaan veel misverstanden. Lange tijd werd onterecht aangenomen dat een kleinere blaascapaciteit of een overactieve blaas de oorzaak waren van bedplassen bij volwassenen. Ook het idee dat bedplassers dieper slapen dan andere mensen klopt niet. Bedplassers slapen juist onrustiger en komen minder vaak in een diepe slaap.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat het verliezen van urine zich in alle fasen van de slaap voordoet. De diepte van de slaap is in ieder geval geen oorzaak van in bed plassen op latere leeftijd. Verschillende andere lichamelijke en psychologische factoren spelen wel een rol zoals hormonale problemen, stress en overmatig alcoholgebruik. Bij vrouwen met terugkerende urineweginfecties komt bedplassen vaker voor.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Anti Diuretisch Hormoon (ADH)

De belangrijkste oorzaak voor bedplassen bij volwassenen is een hormonaal probleem. Het hormoon Anti Diuretisch Hormoon (ADH) dat normaal gesproken de urineconcentratie regelt, is ‘s nachts niet of minder actief bij mannen en vrouwen die in bed plassen. Oudere kinderen kunnen om dezelfde redenen tot latere leeftijd last hebben van bedplassen. In normale gevallen is de productie van ADH ’s nachts hoger dan overdag om de urineconcentratie te verminderen. Een tekort van het hormoon leidt juist tot een hogere urineproductie en daarmee vaker tot een volle blaas. Als mensen hiervan onvoldoende wakker worden leidt dit probleem tot bedplassen.

Stress en bedplassen

Het is niet helemaal duidelijk of stress een directe oorzaak is van bedplassen. Wel is zeker dat het omgekeerde waar is. Bedplassen leidt in veel gevallen tot psychische problemen. Mannen en vrouwen die bedplassen ervaren veel schaamte, onzekerheid en stress. Ze durven geen relatie aan te gaan of worden erdoor belemmerd in hun dagelijks leven. Het verminderen van stress is daarom een belangrijk element in het voorkomen van bedplassen. Ontspanningsoefeningen kunnen mannen en vrouwen helpen te ontspannen en uiteindelijk helpen om bedplassen te voorkomen.

Alcoholgebruik en bedplassen

Er is een duidelijke verband tussen bedplassen en alcoholgebruik. Of het nu gaat om bier, wijn of sterke drank. Het gebruik van alcoholhoudende dranken verhoogt de urineproductie. Dit zorgt ervoor je vaker naar het toilet moeten dan normaal. Alcohol verstoort bovendien het signaal van de hersenen naar de blaas en werkt daarnaast spierverslappend, wat de kans op bedplassen extra groot maakt. Het advies voor mensen die bedplassen is dan ook om geen alcohol te drinken of in ieder geval het gebruik daarvan voor het slapen ernstig te minderen.

Behandeling bedplassen

Ontspannen voor het slapen gaan en het minderen van alcohol zijn al genoemd als oplossingen. Maar het allerbelangrijkste advies is om over de schaamte heen te stappen en een arts of specialist te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om bedplassen te verhelpen of verminderen.

Medicijnen kunnen de hormonale huishouding aanpakken, droogbedtraining en het gebruik van een speciale plaswekker kunnen helpen om het gevoel van aandrang tijdens het slapen beter te herkennen en incontinentiemateriaal en absorberende onderleggers kunnen er in ieder geval voor zorgen dat het bed ’s nachts droog blijft.

Oplossingen en tips bedplassen

  • Hormoonbalans: Wanneer de hormoonbalans de oorzaak is van het bedplassen, zal een arts of specialist in veel gevallen het medicijn Minrin voorschrijven. Minrin zorgt voor de aanmaak van het ADH hormoon dat de urineconcentratie omlaag brengt zodat de blaas zich niet te snel vult ’s nachts.
  • Droogbedtraining: Middels droogbedtraining of een zogenaamde droogbedcursus kan onder medische begeleiding het slaappatroon van bedplassers worden geanalyseerd en aangepast. Door bepaalde technieken kan het lichaam worden geleerd om beter wakker te worden van de signalen die blaas afgeeft.
  • Plaswekker: Het gebruik van een plaswekker kan volwassenen die in bed plassen helpen om het signaal van aandrang te herkennen. Op het moment dat de eerste druppels urine in een speciaal luierbroekje terecht komen, gaat de wekker af als teken om naar het toilet te gaan.
  • Bekkenbodemoefeningen: Bekkenbodemoefeningen, voldoende plassen overdag en ’s nachts een wekker zetten pakken niet de oorzaken van bedplassen aan, maar kunnen er wel voor zorgen dat de klachten verminderen. Ook is het mogelijk om een po naast het bed te zetten, zodat de weg naar het toilet niet te lang is.

Incontinentiemateriaal voor bedplassen

Incontinentiemateriaal en absorberende onderleggers zijn weliswaar slechts een tijdelijke oplossing voor bedplassen, toch kan het helpen om het leven van mannen en vrouwen die bedplassen een stuk dragelijker te maken. Door incontinentiemateriaal te dragen hoeft iemand niet bang te zijn om op vakantie te gaan, in een hotel te overnachten of met iemand anders in een bed te slapen. Incontinentiemateriaal is er in verschillende soorten. Inleggers voor licht tot matig verlies en luiers voor volwassenen en broekjes voor matig tot zeer zwaar urineverlies. Het incontinentiemateriaal van Abena is bovendien maximaal ademend, zodat het dragen van een product niet broeierig aanvoelt en de kans op huidirritatie tot een minimum beperkt.

Benieuwd geworden? Probeer het thuis door hieronder een gratis proefpakket te bestellen. 

Incontinentiemateriaal voor vrouwen | Abena

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Veelgestelde vragen

De belangrijkste oorzaak voor bedplassen bij volwassenen is een hormonaal probleem. Het Anti Diuretisch Hormoon (ADH) regelt de urineconcentratie. In een normale situatie is de productie van dit hormoon ’s nachts hoger dan overdag, om de urineconcentratie te verminderen. Bij volwassenen die in bed plassen wordt dit hormoon niet of minder actief waardoor er ’s nachts sprake is van een hogere urineproductie en daarmee vaak ook een volle blaas. Als mensen onvoldoende wakker worden van deze volle blaas leidt dit tot bedplassen.

 

Alcoholgebruik kan ook leiden tot bedplassen. Het gebruik van alcoholische dranken leidt tot een verhoogde urineproductie, waardoor iemand vaker naar het toilet moet. Bovendien verstoort alcohol het signaal van de hersenen naar de blaas en werkt het alcoholgebruik spierverslappend. Dit maakt de kans op bedplassen extra groot.

Naar schatting plast ongeveer 1% van de volwassen mannen en vrouwen in ons land in bed. Uit schaamte durven echter weinig mensen met dit probleem naar een huisarts.

Het oplossen van bedplassen kan op verschillende manieren. Ontspannen voor het slapengaan en het minderen van alcohol zijn goede oplossingen. Het belangrijkste advies is om contact op te nemen met een arts of specialist. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om bedplassen te verhelpen of te verminderen.

 

Ten eerste kan het medicijn Minrin helpen om ADH-hormonen aan te maken zodat de urineconcentratie ’s nachts omlaaggaat en de blaas zich niet te snel vult. Ten tweede kunnen een plaswekker en droogbedtraining helpen om ’s nachts beter in staat te zijn om de signalen van de blaas voor aandrang te herkennen. Ten derde kunnen bekkenbodemoefeningen en voldoende plassen overdag ervoor zorgen dat de klachten verminderen. Ten slotte kunnen incontinentiemateriaal en absorberende onderleggers ervoor zorgen dat het bed ’s nachts droog blijft.

 

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer

Hulp bij incontinentie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen