Hoe werkt een plaswekker?

Behandel bedplassen met een plaswekker

De plaswekker is een van de meest gebruikte methodes om bedplassen te behandelen. Een plaswekker is een speciale wekker die een kind wekt zodra hij of zij begint te plassen. Kinderen leren op den duur zelf het moment herkennen wanneer ze naar het toilet moeten en plassen daardoor ’s nachts niet langer in bed.

Voor baby’s en kinderen tot ongeveer 5 jaar oud is bedplassen heel normaal. Als kinderen ouder worden wordt bedplassen echter gezien als problematisch. Regelmatig bedplassen komt voor bij ongeveer 5 tot 10 procent van de kinderen van 7 jaar en ouder. Soms kan het probleem zelfs aanhouden tot in de pubertijd en de volwassen leeftijd. Hoewel de meeste kinderen zonder hulp van het bedplassen af kunnen komen, zijn er verschillende methoden die kunnen helpen en het proces kunnen versnellen. Het gebruik van de plaswekker is er daar één van

Inhoudsopgave

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

De sociale impact van bedplassen

Kinderen en ouders kunnen bedplassen als heel vervelend ervaren. Gemiddeld besteden ouders van kinderen die bedplassen één uur per dag aan het probleem. Van het wassen van het beddengoed tot het opnieuw instoppen van het kind. Bovendien heeft bedplassen een negatieve impact op de eigenwaarde en het emotionele welzijn van kinderen. Onderzoek toont aan dat zelfs de schoolprestaties van het kind eronder kunnen leiden. Op latere leeftijd kunnen kinderen er bovendien mee gepest worden. Het belangrijkste advies om bedplassen te voorkomen is daarom om op tijd met zindelijkheidstraining te beginnen. Vanaf ongeveer 4 jaar zijn de bekkenbodemspieren van kinderen voldoende ontwikkeld en zijn alle voorwaarden aanwezig om naast overdag ook ’s nachts droog te worden.

Door het gebruik van de plaswekker leren kinderen om de signalen van een volle blaas te herkennen en hebben ze op den duur geen wekker meer nodig.

bedplassen kinderen welzijn

Voorkomen van bedplassen

Er zijn verschillende methoden die kunnen helpen om bedplassen te voorkomen. Het begint ermee om het probleem te bespreken met het kind. Leg uit dat bedplassen eigenlijk niet hoort en spreek af om er samen aan te gaan werken. Probeer altijd positief te blijven en stel eventueel een beloning in het vooruitzicht voor de juiste inzet, de eerste succesjes en uiteindelijk algehele zindelijkheid. Kinderen straffen voor bedplassen heeft geen enkele zin. Het kind kan er tenslotte niets aan doen. Leer het kind in plaats daarvan om ’s avonds voor het slapen gaan altijd eerst naar het toilet te gaan en help hem of haar eventueel om rond middernacht nogmaals te plassen. Als het kind 6 jaar is en ondanks alle inspanningen nog steeds in bed plast, is het goed om het probleem te bespreken met een huisarts of kinderarts.

kind zindelijk bed incontinentie

De plaswekker en andere methodes

Naast het gebruik van de plaswekker kan een arts ook verschillende andere methodes en oplossingen adviseren. De kalendermethode of stickermethode is vooral geschikt voor jonge kinderen vanaf 4 jaar of 5 jaar. Iedere dag droog is bij deze methode goed voor een sticker of vinkje. Als kinderen ouder worden en deze methode niet blijkt te helpen, kan worden overwogen om een plaswekker te gaan gebruiken. De plaswekker wordt verbonden met speciale plaswekker broekjes. Wanneer het broekje nat wordt begint de wekker te zoemen en wordt het kind wakker. De plaswekker werkt ook bij kleine hoeveelheden urine, zodat een nat bed kan worden voorkomen en het kind leert om ‘s nachts naar het toilet te gaan. Door het gebruik van de plaswekker leren kinderen om de signalen van een volle blaas te herkennen en hebben ze op den duur geen wekker meer nodig.

Tips voor het gebruik van de plaswekker

Sommige onderzoeken beweren dat de plaswekker een succespercentage van 80% heeft. Of dit hoge percentage nu klopt of niet, feit is dat de plaswekker een goede methode is om te helpen van het bedplassen af te komen. De beste manier om de plaswekker te gebruiken, is door dit actief samen met het kind te doen. Bespreek het doel van de wekker, leg uit hoe de wekker uit gaat en wat hij of zij moet doen zodra de bel of zoemer klinkt (naar het toilet gaan). Oefen het gebruik van de plaswekker eventueel samen met het kind en help het kind de eerste nachten bij het opstaan en plassen. Combineer het gebruik van de plaswekker eventueel met de kalendermethode of stickermethode en beloon het kind voor geboekte vooruitgang en uiteindelijk het bereiken van nachtelijke zindelijkheid. Om het bed te beschermen is het aan te bevelen om de eerste weken na het gebruik van de plaswekker (wasbare) onderleggers in het bed van het kind te leggen.

Vergoeding kopen en huren plaswekker

Het is zowel mogelijk om een plaswekker te kopen als om er één te huren. In sommige gevallen wordt het huren of kopen van een plaswekker vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het type (aanvullende) verzekering. Ook kan het zijn dat er slechts enkele broekjes of een deel van de kosten worden vergoed. Houd hier dus rekening mee bij het afsluiten van een zorgverzekering. Controleer hiervoor goed de polisvoorwaarden of neem contact op met de zorgverzekeraar. Voor een vergoeding van de plaswekker is bovendien altijd een verwijzing van een (huis)arts noodzakelijk.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

huidroutine voor baby's

Huidroutine voor baby’s

Lees meer
Abena broekplassen bij kinderen

Broekplassen

Lees meer
Abena bedplassen bij kinderen oplossingen

Bedplassen afleren bij kinderen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen