Urineverlies bij blaasontsteking

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën. Blaasontsteking komt voor bij iedereen voor, maar vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meestal kenmerkt blaasontsteking zich door pijn bij het plassen en vaak kleine beetjes moeten plassen.

Oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie die zich meestal via de plasbuis in de blaas nestelt. Bij een blaasontsteking raakt de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit komt vaak door de E. colibacterie. Deze bacterie is afkomstig uit de darm en kan zo in de plasbuis terecht komen. Ook nierstenen veroorzaken soms een blaasontsteking. Als de nierstenen de urinebuis blokkeren kan deze ontstoken raken waardoor bacteriën zich kunnen ontwikelen.

Inhoudsopgave

Vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking dan mannen, omdat hun plasbuis korter is. De kans op blaasontsteking is in sommige gevallen wat groter. Bijvoorbeeld na het vrijen, doordat er bacteriën in de plasbuis komen. Ook oudere of verzwakte mensen hebben vaker kans op blaasontsteking. Veel mensen denken dat je een blaasontsteking krijgt als je je plas te lang ophoudt, door een vieze toiletbril of dat het besmettelijk is. Dat is echter een fabel. 

Kenmerken van een blaasontsteking

Mannen en vrouwen kunnen verschillende klachten ervaren bij een blaasontsteking. Dit kan zich onder andere uiten in:

 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
 • Vaker moeten plassen
 • Telkens kleine beetjes plassen
 • Aandrang kan al pijn doen
 • Pijn in de onderbuik of rug
 • Sterk of vies ruikende urine
 • De urine kan troebel zijn of bloed bevatten

Een blaasontsteking geeft bij mannen ook meer risico op een ontsteking van de prostaat. Mannen krijgen dan koorts, voelen zich ziek, of ervaren pijn in hun zij, of tussen de anus en de balzak.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Oplossingen bij een blaasontsteking

Wanneer mannen last hebben van een blaasontsteking, wordt het altijd aangeraden een arts te raadplegen. De urine wordt getest en er moet een vragenlijst ingevuld worden. Mannen krijgen altijd antibiotica als ze een blaasontsteking hebben. Bij vrouwen is het niet nodig om meteen te bellen. Vrouwen kunnen de klachten eerst afwachten. Ongeveer de helft van de blaasonstekingen bij vrouwen verdwijnt binnen een week. Bij anderen wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Deze werkt meestal binnen een paar dagen. Wacht bij aanhoudende klachten of veel pijn in ieder geval niet af en neem contact op met je huisarts.

Urineverlies bij blaasontsteking

Een blaasontsteking kan urineverlies veroorzaken. Wanneer de blaas geïrriteerd raakt, kun je last krijgen van aandrangincontinentie. De blaas wordt dan niet goed leeggeplast waardoor er urine achter blijft. Dit vergroot de kans op infecties van de urinewegen, wat kan leiden tot een blaasontsteking. Vrouwen in de overgang hebben een grotere kans op urineweginfecties omdat de wand van de plasbuis dunner wordt. Ook mannen met prostaatproblemen hebben een grotere kans op een blaasontsteking.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Voorkomen van blaasontsteking

Er zijn een aantal dingen die gedaan kunnen worden om een blaasontsteking te voorkomen:

 • Drink voldoende (water)
 • Plas de blaas volledig leeg
 • Ga naar het toilet als je aandrang voelt
 • Plas direct na het vrijen

Blaasontsteking en incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal is speciaal geschikt voor urineverlies. Betrouwbaar incontinentiemateriaal beschermt tegen lekkages, huidproblemen en nare geurtjes. Met een indicatie van de huisarts komt incontinentiemateriaal bovendien in aanmerking voor een vergoeding.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
keuzehulp

Keuzehulp incontinentiemateriaal

Lees meer
plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen