Keuzehulp incontinentiemateriaal

Wat voor jou het beste incontinentiemateriaal is, hangt af van allerlei factoren. Maar ook wat je zelf prettig vindt. Verlies je veel of weinig urine? Alleen urine of ook ontlasting? Krijg je hulp bij het aanbrengen van het incontinentiemateriaal, of kun je dit makkelijk zelf doen? En hoe ziet je dagelijks leven eruit?

Het juiste incontinentiemateriaal kan het verschil maken in de kwaliteit van leven. Daarom adviseren wij altijd hulp in te schakelen bij het maken van een eerste keuze. Voor hulp bij het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal kun je altijd het Abena Adviesteam bellen. Dan nemen we jouw situatie persoonlijk met je door, om tot een goed productadvies te komen. Vraag je liever zelf een proefpakket aan? Maak dan gebruik van deze keuzehulp. Daarmee vergroot je de kans op een product dat bij je past.

Let op: deze keuzehulp is bedoeld om richting te geven aan je productkeuze. Een productkeuze is echter erg persoonlijk en dus maatwerk. Om tot een goed productadvies te komen adviseren wij altijd contact op te nemen met het Abena Adviesteam.

Inhoudsopgave

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Type incontinentiemateriaal

Voor iedereen is er incontinentiemateriaal dat bij zijn of haar levensstijl past. Hieronder lichten we de verschillende materialen toe.

abri man special inlegverband product

Inleggers

Incontinentiemateriaal dat in een onderbroek gelegd kan worden, noemen we een inlegger of inlegverband. Inleggers zijn geschikt voor licht tot matig urineverlies. Een inlegger is tweedelig materiaal en dient dus altijd gedragen te worden in combinatie met een onderbroek of fixatiebroekje. Er zijn inleggers mét en zonder plakstrip beschikbaar. Een plakstrip zorgt ervoor dat je het materiaal goed en eenvoudig in eigen onderbroek kan bevestigen. Inleggers zonder plakstrip worden bijna altijd in combinatie met een fixatiebroekje gedragen. Lees meer over inlegverband voor vrouwen of inlegverband voor mannen.

abena pants broekje product

Incontinentiebroekjes

Incontinentiebroekjes, ook wel Pants genoemd, is incontinentiemateriaal dat het meeste lijkt op een onderbroek. Een Pants kan eenvoudig zelfstandig worden aangetrokken en wordt vaak gebruikt als er sprake is van veel beweging (denk aan sporten of gedurende de nacht) of ter bescherming van een ‘ongelukje’. Bijvoorbeeld bij mensen die lijden aan dementie. Een Pants wordt zonder onderbroek gedragen. Lees meer over incontinentiebroekjes.

abri form junior slip

Incontinentieslips

Een incontinentieslip is het meest vergelijkbaar met een babyluier. Je bevestigt het materiaal op dezelfde wijze. Een slip heeft een tweetal plakstrips aan zowel de linker- als de rechterzijde en is daardoor lastig om zelf aan te leggen. Een slip wordt dan ook meestal gebruikt wanneer zelfstandige toiletgang en verschoning niet meer mogelijk is. Een slip is eendelig materiaal en draag je dus zonder ondergoed. Meer over incontinentieslips.

abri wing heupband product

Heupbandsysteem

Een heupbandsysteem heeft een sluiting om de heup. Je kunt het zien als een inlegger met een band om de heup. Hierdoor is het makkelijk zelf aan te leggen. Een heupbandsysteem wordt vaak gebruikt bij mensen met een verminderde mobiliteit die wel nog zelfstandig zijn en beide handen kunnen gebruiken. Meer over het heupbandsysteem.

abri form junior slip

Materiaal voor ontlastingsincontinentie

Is er sprake van ongewild (urine- en) ontlastingsverlies let dan op incontinentiemateriaal dat geschikt is voor ontlasting. Deze incontinentiematerialen bevatten opstaande randen (de zogenaamde barrièreranden) met extra ‘ruimte’ (een zogenaamde pocket) voor het opvangen van ontlasting. De volgende materialen zijn geschikt voor (urine- en) ontlastingsverlies:

Kleine veegjes ontlasting:Zwaar ontlastingsverlies (i.c.m. urineverlies):
Inlegger met plakstripInlegger zonder plakstrip
IncontinentiebroekjeSlip

Wat je verder nog moet weten om het juiste incontinentiemateriaal te kiezen.

Kies je één- of tweedelig materiaal

Incontinentiemateriaal is onder te verdelen in eendelig en tweedelig materiaal. Eendelig materiaal bestaat uit een deel, hier heb je geen ondergoed bij nodig. Tweedelig materiaal draag je altijd in een onderbroek of fixatiebroekje.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan zijn of haar incontinentiemateriaal vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Bekijk het stappenplan vergoeding incontinentiemateriaal.

Incontinentieproducten voor kinderen

Incontinentie bij kinderen is heel normaal tot een leeftijd van ongeveer 3 jaar of 4 jaar. Daarna leren kinderen geleidelijk aan om zindelijk te worden, eerst alleen overdag en later ook ’s nachts. Er zijn echter ook kinderen die langer nodig hebben om van hun incontinentie af te komen of kinderen die altijd incontinentiemateriaal nodig hebben. Bekijk alle producten voor baby’s en kinderen:

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen

Gelukt!

Je bent nu aangemeld voor onze nieuwsbrief. 
Onderstaande code hebben we ook per email verstuurd.

15% Kortingscode:

WELKOM12