Vaginale infecties

Wat zijn vaginale infecties

De meeste vrouwen krijgen er wel een keer mee te maken: vaginale infecties. De infectie zelf kan veroorzaakt worden door schimmels (candida infectie) of door bacteriën (bacteriële vaginose). Het kan goed verholpen worden door een zelfzorg medicijn van de drogist of door middel van een medicijn voorgeschreven door een arts. Sommige vrouwen hebben er vaker last van dan anderen.

Inhoudsopgave

Oorzaken vaginale infecties

Het is heel normaal dat er in de vagina bacteriën en schimmels voorkomen. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Soms raakt dit evenwicht verstoord en dan ontstaat er een vaginale infectie. Er zijn verschillende factoren die het evenwicht van de vagina kunnen verstoren, zoals het gebruik van zeep of wasemulsies met een te hoge pH-waarde. De vagina heeft een pH-waarde tussen de 3.8-4.5. Indien je het intieme gedeelte wast met een wasproduct met een hogere pH, verandert de pH-waarde van het intieme gedeelte. Bacteriën en schimmels gedijen beter bij een hogere pH. Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of corticosteroïden, alsook een ziekte zoals diabetes mellitus kunnen het natuurlijk evenwicht verstoren.  Ook bij hormonale veranderingen (tijdens bijvoorbeeld zwangerschap of overgang) blijken schimmels beter te groeien.

Zijn vaginale infecties besmettelijk?

Een vaginale infectie kan bijzonder hinderlijk zijn, maar is niet besmettelijk en kan niet overgedragen worden. De bacteriën en schimmels bevinden zich namelijk in de vagina. Bij een vaginale infectie gaat het om een verstoorde balans van bacteriën en schimmels.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Vaginale infecties voorkomen

Voorkomen lukt niet altijd, zeker niet als er sprake is van een onderliggende ziekte of door medicijn gebruik. De vagina reinigt zichzelf en het intieme gedeelte hoeft in principe niet gewassen te worden en al helemaal niet met zeep; water is vaak voldoende. Echter er zijn gevallen waarbij dit wél nodig is, bijvoorbeeld bij ontlastingsincontinentie. Let hierbij op dat je een wasproduct gebruikt speciaal voor het intieme gedeelte met een lage pH. De Abena intiem care wasemulsie en incontinentiewashandjes hebben een lage pH en zijn speciaal ontwikkeld voor de reiniging van de intieme gedeeltes.

Let er op dat de huid bij ontlastingsincontinentie goed schoongemaakt wordt. Achtergebleven ontlasting kan bijvoorbeeld een urineweginfecties veroorzaken.

Wat is een bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose is een infectie veroorzaakt door bacteriën. Dit geeft veel en onaangenaam ruikende afscheiding. Het gaat meestal vanzelf binnen een paar weken over als de balans weer hersteld is. Indien de klachten hinderlijk zijn of het komt herhaaldelijk voor dan kan het behandeld worden met een zelfzorg medicijn van de drogist of door middel van een medicijn voorgeschreven door een arts.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
stinkende urine plas

Stinkende urine

Lees meer
nadruppelen bij mannen

Nadruppelen bij mannen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen