De impact van ongewild urineverlies

Veel mensen ervaren stress, schaamte en andere psychosociale problemen als gevolg van urineverlies. De problemen komen bovenop de fysieke klachten die mensen met ongewild urineverlies ervaren. Voor mensen met fecale incontinentie, oftewel verlies van ontlasting, zijn de gevoelens van schaamte en stress vaak zelfs nog groter.

De impact van ongewild urineverlies

Mensen met incontinentie vinden het vaak moeilijk om over hun problemen te praten. Ze houden het het liefst verborgen voor vrienden, familie en soms zelfs voor hun eigen partner. Ook durven ze er in veel gevallen niet mee naar de huisarts te stappen. Het gevolg is dat mensen langer dan nodig met urienverlies blijven rondlopen en mogelijk in een sociaal isolement terechtkomen. Ze stoppen met sporten, hebben minder vaak seks of komen soms zelfs helemaal niet meer buiten de deur.

Inhoudsopgave

Leven met verlies van urine en/of ontlasting

Onderzoek van Abena* bevestigt de grote impact op het dagelijks leven van mensen met ongewenst urineverlies. De resultaten laten onder meer zien dat veel mensen met urineverlies minder zelfvertrouwen ervaren (30%), moeite hebben om over het probleem te praten (49%) en noodgedwongen stoppen met het uitoefenen van hobby’s (26%).

Vanwege de grote impact van incontinentie komen eenzaamheid, stress en depressies voor bij mensen met ongewild verlies van urine of ontlasting. Volgens wetenschappelijk onderzoek speelt vooral de angst om geroken te worden en de schaamte die hiermee gepaard gaat een belangrijke rol. Praktische problemen zoals het steeds moeten verschonen van het incontinentiemateriaal, klachten over de kwaliteit van de absorberende producten en huidproblemen door vocht versterken deze gevoelens.

Bovendien kan urineverlies de seksualiteit van mannen en vrouwen negatief beïnvloeden door pijn tijdens het vrijen en een verminderd libido. Ook blijkt er een verband te zijn tussen de ernst van de klachten en de psychosociale problemen die mensen ervaren.

Eenzaamheid, stress en depressies komen door de grote impact voor bij mensen met ongewild verlies van urine of ontlasting.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Oplossingen incontinentie

Wat veel mensen helaas niet weten, is dat er in de meeste gevallen iets gedaan kan worden aan incontinentieBekkenbodemfysiotherapie, medicijnen en operaties kunnen helpen om ongewild urineverlies terug te dringen of soms zelfs helemaal te verhelpen. Maar zelfs als een behandeling voor incontinentie niet mogelijk is, zijn er oplossingen die een normaal en actief leven met urineverlies of verlies van ontlasting prima mogelijk maken.

Absorberende hulpmiddelen zoals onderleggers voor nachtelijk gebruik en incontinentiemateriaal kunnen het leven met incontinentie een stuk dragelijker maken. Betrouwbaar incontinentiemateriaal voorkomt lekkages, voelt zacht aan, voorkomt huidproblemen en houdt nare geurtjes tegen. En niemand ziet het dat je incontinentiemateriaal draagt. Een (huis)arts of specialist kan een indicatie geven voor incontinentiemateriaal die recht geeft op een vergoeding van de zorgverzekeraar.

Lees hier over de vergoeding van incontinentiemateriaal.

Verlies van urine of ontlasting bij mannen

Veel mensen denken onterecht dat incontinentie een typisch vrouwenprobleem is of alleen voorkomt bij oudere mensen. Hoewel het klopt dat vrouwen en ouderen vaker last hebben van urineverlies, heeft naar schatting 1 op de 4 mannen wel eens last van een vorm van ongewild urineverlies. Door het stigma dat er op incontinentie rust, duurt het bij mannen vaak langer voor zij hulp zoeken voor het probleem. Uit schaamte durven zij de klachten vaak niet met hun eigen huisarts te bespreken.

Amerikaans onderzoek laat zien dat mannen gemiddeld zelfs wel vier jaar wachten voordat zij een arts of specialist bezoeken. In plaats daarvan dragen ze meerdere onderbroeken over elkaar, maandverband van hun vrouw of andere lapmiddeltjes. Het gevolg is dat de kans op lekkages alleen maar groter wordt en dat er geen permanente oplossing komt voor het probleem. Dit terwijl er verschillende goede (tijdelijke) oplossingen zijn voor verlies van urine of ontlasting.

Lees meer

Tips bij stress en schaamte door incontinentie

Bezoek een huisarts

Voor (huis)artsen, bekkenbodemfysiotherapeuten en verpleegkundigen is verlies van urine of ontlasting de normaalste zaak van de wereld. Bovendien hebben zij een beroepsgeheim, waardoor zij de medische gegevens van derden niet openbaar mogen maken. Vaak lucht het bovendien op om de problemen bespreekbaar te maken.

Bespreekbaar maken

Maak het probleem bespreekbaar. Praten met kinderen, partner en eventueel vrienden of vriendinnen helpt om incontinentie een plaats te geven. Het zorgt voor begrip voor de nukken en grillen die men soms ervaart als gevolg van het ongemak van ongewild urineverlies. Gedeelde smart is halve smart.

Bekkenbodemoefeningen

Door er met een arts of specialist over te praten, is een oplossing voor verlies van urine of ontlasting al een grote stap dichterbij. In de meeste gevallen wordt gestart met bekkenbodemoefeningen, die vaak al binnen enkele weken resultaat opleveren. Ook kunnen zij medicijnen en incontinentiemateriaal voorschrijven of doorverwijzen naar de poli urologie voor aanvullend onderzoek en eventueel een operatie.

Sporten

Ga sporten, dans op fijne muziek of probeer yoga. Beweging zorgt voor ontspanning en helpt overgewicht tegen te gaan. Overgewicht en stress kunnen plasproblemen verergeren. Het gebruik van betrouwbaar incontinentiemateriaal helpt om lekkages en huidproblemen te voorkomen.

Eten en drinken bij aandrangincontinentie

Veel mensen met aandrangincontinentie besluiten om minder te gaan drinken. Voldoende drinken is echter heel belangrijk om de blaas gezond te houden. Voor een volwassene geldt het advies om ten minste 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Voldoende vocht is noodzakelijk om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Door minder te drinken bestaat het risico dat de concentratie afvalstoffen in de urine te hoog wordt. Dit wordt ook wel te geconcentreerde urine genoemd. Geconcentreerde urine is donkerder van kleur, ruikt sterker en is vaak troebel. Te geconcentreerde urine kan zorgen voor irritatie van de blaas, wat kan leiden tot een overactieve blaas en aandrangincontinentie. Ook kunnen de klachten verder toenemen.

Lees hier meer over eten en drinken bij incontinentie en aandrangincontinentie.

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Betrouwbaar en discreet incontinentiemateriaal

Het gebruik van maandverband of inlegkruisjes bij incontinentie is om verschillende redenen geen goed idee. In tegenstelling tot incontinentiemateriaal is maandverband niet gemaakt om urine op te vangen. Dit vergroot de kans op lekkages, nare geurtjes en huidproblemen. Hetzelfde geldt voor andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals meerdere onderbroeken over elkaar en lappen stof in de onderbroek. Daarnaast kan ook het gebruik van het verkeerde incontinentiemateriaal zorgen voor eerdergenoemde problemen. Een arts of continentieverpleegkundige kan advies geven welke soort incontinentiemateriaal het beste bij iemands situatie past. Mocht de stap naar een specialist toch te groot zijn, kun je via hier gebruik maken van een keuzehulp én het is mogelijk om gratis en discreet proefpakketten te bestellen. Op die manier kan je zelf bepalen welk incontinentiemateriaal geschikt is. Let vooral goed op de maat en absorptiecapaciteit van de producten.

 

Veelgestelde vragen

Vaak is ongewild urineverlies de oorzaak van onderliggende problemen van lichamelijke of cognitieve aandoeningen.

Incontinentie bij vrouwen komt vooral voor bij zwangere vrouwen, vrouwen die net bevallen zijn of vrouwen in of na de overgang. De oorzaak van ongewild urineverlies bij vrouwen komt vaak door problemen met de bekkenbodemspieren. Door hormonale veranderingen tijdens de overgang en de zwangerschap raken de bekkenbodemspieren verzwakt waardoor ze minder goed in staat zijn de druk op de blaas op te vangen. Hierdoor kan ongewild urineverlies ontstaan tijdens inspanningen zoals tillen, bukken, springen en hoesten. Door een zware bevalling kunnen de bekkenbodemspieren beschadigd raken of verzakken, wat eveneens de oorzaak kan zijn van incontinentie bij vrouwen.

Bij mannen ontstaat incontinentie meestal als gevolg van een vergrote prostaat. Het vergroten van de prostaat is een natuurlijk proces, maar het kan in sommige gevallen voor plasproblemen zorgen. De vergrote prostaat kan de plasbuis dichtdrukken waardoor het steeds lastiger wordt om te plassen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de druk op de blaas zo hoog wordt dat de urine alsnog naar buiten komt. De mate van urineverlies is verschillend per persoon en varieert van enkele druppels tot de complete blaasinhoud.

Een meer algemene oorzaak van urineverlies is veroudering. Naarmate je ouder wordt, kunnen de bekkenbodemspieren verzwakken waardoor deze minder in staat zijn om de plas op te houden.

Er zijn verschillende oplossingen voor incontinentie. Een vaak genoemde oplossing voor incontinentie zijn bekkenbodemoefeningen. Daarnaast kan een (huis) arts of specialist medicatie voorschrijven die het ongewild samentrekken van de blaas verminderen. Ook is het mogelijk om door middel van een zogenaamde plastraining incontinentie terug te dringen. En in sommige gevallen kan een operatie een oplossing bieden. Zelfs als het niet mogelijk is om incontinentie terug te dringen is het goed mogelijk om een normaal leven te leiden met incontinentie. Ons incontinentiemateriaal kan u beschermen voor ongewild urineverlies en nare geurtjes.

Het is normaal dat kinderen tot een bepaalde leeftijd in hun bed of in hun broek plassen. Dat is anders als dat gebeurt bij oudere kinderen of volwassenen. Er zijn ruim één miljoen Nederlanders die hier vrijwel dagelijks mee te maken krijgen. Men spreekt van incontinentie als iemand minimaal twee keer per maand ongewild urine verliest. In de meeste gevallen van incontinentie kan er iets aan worden gedaan. Op tijd een arts raadplegen is daarbij heel belangrijk.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Ongewild urineverlies bij hoesten en niezen | Abena Healthcare

Ongewild urineverlies bij hoesten en niezen

Lees meer
Kennisartikel incontinentie bij ouderen Abena Healthcare

Ouderen en incontinentie

Lees meer
Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
keuzehulp

Keuzehulp incontinentiemateriaal

Lees meer
Abena urineverlies tijdens het sporten

Urineverlies tijdens het sporten

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen