Urineverlies

Urineverlies - Van oorzaken tot behandeling

Wanneer de blaas vol is, geven de hersenen normaal gesproken een seintje dat het tijd is voor een toiletbezoek. Soms komt het voor dat dit seintje ontbreekt of dat er om een andere reden sprake is van ongemerkt en ongewild urineverlies. Veel mensen ervaren schaamte en andere psychosociale problemen als gevolg van urineverlies. Maar weet dat je niet de enige bent. In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen last van ongewenst urineverlies. Zowel vrouwen als mannen kunnen hier last van hebben.

Mensen die last hebben van urineverlies vinden het vaak moeilijk om hierover te praten. Ze houden dit het liefst verborgen voor hun vrienden, familie en soms zelfs voor hun eigen partner. In veel gevallen durven ze er ook niet mee naar de huisarts te stappen. De impact van ongewild urineverlies is dus groot. Met als gevolg dat men langer dan nodig met urineverlies blijft rondlopen. Van tijdelijk urineverlies bestaat de kans dat het blijvend van aard wordt. Trek dus op tijd aan de bel en laat je adviseren.

De oorzaken van urineverlies

Zoals gezegd kunnen zowel mannen als vrouwen last hebben van urineverlies. Urineverlies komt op elke leeftijd voor, maar vooral ouderen hebben hier last van. Oorzaken van urineverlies kunnen onder andere zijn:

Lees ook: De relatie tussen obesitas en incontinentie

Hieronder zetten we ook nog een aantal oorzaken van urineverlies bij vrouwen en bij mannen apart uiteen.

Oorzaken van urineverlies bij vrouwen

Ongewild urineverlies is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Wist je dat naar schatting één op de vier vrouwen hier mee te maken krijgt? Urineverlies tijdens een zwangerschap, net na een bevalling of bij vrouwen in de overgang is vaak het gevolg van problemen met de bekkenbodemspieren. Door hormonale veranderingen raken de spieren verzwakt, waardoor de bekkenbodemspieren minder goed in staat zijn om de druk op de blaas op te vangen. Met als gevolg ongewenst urineverlies tijdens lichamelijke inspanningen zoals rennen, springen, hoesten en niezen. Bij een zware bevalling is het zelfs mogelijk dat de bekkenbodemspieren beschadigd raken of dat er een verzakking optreedt. Ook dit kan een oorzaak zijn van urineverlies. 

Lees ook:

Oorzaken van urineverlies bij mannen

Eén van de belangrijkste oorzaken van urineverlies bij mannen is een vergrote prostaat. Het is een natuurlijk proces dat de prostaat groeit, maar in sommige gevallen kan dit zorgen voor problemen met het plassen. De kans is aanwezig dat een vergrote prostaat je plasbuis dichtdrukt, waardoor je moeilijker kunt plassen. Maar op den duur wordt de druk zo hoog dat je urine alsnog naar buiten komt. Met als gevolg urineverlies. Na een prostaatoperatie kunnen mannen ook incontinent van urine worden, omdat een deel van de sluitspier dan verwijderd wordt.

Lees ook:

Klachten bij urineverlies

Vaak gaat urineverlies gepaard met een klein ‘ongelukje’. Tijdens een onverwachte beweging, zoals hoesten, lachen, tillen of sporten verlies je bijvoorbeeld een paar druppels urine. Of je hebt ineens een enorme aandrang om te plassen, zodat je het toilet te laat bereikt. Wanneer dit regelmatig gebeurt, kun je hier onzeker over worden. Maar gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk.

Lees ook:

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Wat te doen bij urineverlies?

Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen bij urineverlies?’ is afhankelijk van de oorzaak en in welke mate je incontinent van urine bent. Om vast te stellen wat bij jou de oorzaak van het probleem is, is de eerste stap om een bezoek aan je huisarts te brengen. Hoe eerder iemand die incontinent van urine is naar de huisarts of continentieverpleegkundige gaat, hoe groter de kans is dat er iets aan gedaan kan worden.

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen zijn bedoeld om je bekkenbodem te versterken. Belangrijk is wel om de oefeningen op regelmatige basis te doen. Bekkenbodemoefeningen bieden een goede oplossing om ongewild urineverlies te verminderen of zelfs te verhelpen. Bekkenbodemoefeningen zijn voor vrouwen en mannen geschikt. Hier vind je speciale bekkenbodemoefeningen voor mannen of bekkenbodemoefeningen voor vrouwen. Je kunt er ook voor kiezen om met je klachten naar een (bekken)fysiotherapeut te gaan voor een behandeling.

Tijdelijk incontinentiemateriaal

Het is bij urineverlies niet slim om zelf aan de slag te gaan met allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals maandverband, inlegkruisjes of het dragen van meerdere onderbroeken over elkaar. Het is beter om te kiezen voor incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal is discreet en betrouwbaar. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken qua incontinentiemateriaal? Laat je dan adviseren door één van de medewerkers van Abena of vraag een proefpakket aan.

Aanbevolen producten

Uit ons kenniscentrum

Abena functionele incontinentie

Functionele incontinentie

Lees meer
Abena wat is incontinentie, oorzaken, vormen en oplossingen

Wat is incontinentie

Lees meer
overloopincontinentie

Overloopincontinentie

Lees meer
Abena fecale incontinentie of ontlastingsverlies oplossingen

Fecale incontinentie of ontlastingsverlies

Lees meer
Abena oorzaken en soorten incontinentie

Oorzaken en soorten incontinentie

Lees meer
Abena vormen van incontinentie

Vormen van incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

incontinentie kenniscentrum
Geen producten in je winkelwagen