Beschermende kleding

Beschermende kleding

Het in aanraking komen met allerlei bacteriën, virussen en parasieten (biologische agentia) wordt door de Inspectie Gezondheidszorg gezien als één van de meest voorkomende arbeidsrisico’s in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Beschermende kleding beschermt tegen contact met bacteriën, virussen en parasieten.

Inhoudsopgave

Wat valt er onder beschermende kleding?

  • Handschoenen: Handschoenen worden gedragen indien er risico is op het in contact komen met lichaamsvloeistoffen, zoals urine, ontlasting, bloed en braaksel. Meer over handschoenen.
  • Halterschorten: Halterschorten worden gedragen indien er risico is op het in contact komen met lichaamsvloeistoffen, zoals urine, ontlasting, bloed en braaksel. Het schort beschermt de kleding tegen lichaamsvloeistoffen en nat worden bij bijvoorbeeld het douchen van cliënten.
  • Isolatiejassen: Isolatiejassen worden alleen bij specifieke indicaties gebruikt.
  • Mondneusmaskers: Mondneusmaskers zijn onder te verdelen in medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Meer over mondneusmaskers
  • Bechermbrillen of gezichtsbeschermer: Draag een beschermbril of gezichtsbeschermer wanneer er kans is dat lichaamsvocht in de ogen spat.

Wanneer draag je beschermende kleding?

Maar wanneer gebruik je nu wat? In de praktijk is het misschien niet altijd duidelijk wanneer je welk persoonlijk beschermingsmiddel gebruikt. Draag je wel of geen chirurgisch mondmasker bij MRSA? Welke handschoenen zijn geschikt voor zorghandelingen? Moet ik een schort aan of een isolatiejas? In onderstaande infographic is dit uitgelegd.

Gebruik beschermende kleding eenmalig

Om het verspreiden van ziekteverwekkers tegen te gaan, mag beschermende kleding maar éénmalig gebruikt worden. Het lijkt een open deur, maar in de praktijk is hier nogal eens verwarring over. Er wordt vaak gedacht dat beschermende kleding cliëntgebonden is. Dat is echter niet juist. Het is in feite handeling gebonden. Nadat beschermende kleding éénmaal gebruikt is, is de buitenzijde gecontamineerd (vervuild). Ook al is dit niet altijd met het blote oog zichtbaar!

Handig!

Infographic over beschermende kleding
infectiepreventie oplossing hulp en begeleiding

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

gezichtsmasker abena

Gezichtsmasker Face Shield

Lees meer
Persoonlijke bescherming oplossingen voor infecties handschoenen Abena

Handschoenen

Lees meer
Abena persoonlijke bescherming mondmaskers

Alles over mondneusmaskers

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij ABENA bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.a

Geen producten in je winkelwagen