Babyhuidverzorging: waar let je op?

Waar let je op?

Je kunt niet zomaar alle verzorgingsproducten gebruiken voor je kindje. Een babyhuid verschilt van de huid van een volwassene. Zo is de huid dunner, kwetsbaarder voor infecties en heeft de huid meer vocht nodig. Kijk daarom goed of een product geschikt is voor de babyhuid.

In dit artikel leggen we je uit waar je op kan letten bij het kopen van babyverzorging en lichten we toe waarom de huidverzorging van Bambo Nature in ieder geval een bewuste keuze is.

Inhoudsopgave

Kijk kritisch naar de ingrediëntenlijst

Start met het serieus bestuderen van de ingrediëntenlijst. Onderzoek wat de werkzame stoffen zijn en op welke ‘plek’ ze op de ingrediëntenlijst staan. Hoe eerder een ingrediënt wordt vermeld op de lijst, hoe meer ervan in het product zit.

Een lange ingrediëntenlijst betekent niet dat het product beter is – integendeel eigenlijk. In producten met een langere ingrediëntenlijst zitten vaak veel conserveringsmiddelen. Verderop in dit artikel vertellen we meer over deze conserveringsmiddelen. 

De volgende ingrediënten hebben een positief effect op de huid. Je vindt deze ingrediënten allemaal terug in de huidverzorging van Bambo Nature:

Laat de certificeringen spreken

Eén van de makkelijkste manieren om zeker te weten dat je goede huidverzorgingsproducten koopt, is door te letten op de ingrediënten en de productcertificeringen. Alle ingrediënten kunnen een allergische reactie of huidirritatie veroorzaken, maar als je huidverzorging koopt die is gecertificeerd door officiële certificeringsorganisaties, weet je zeker dat de organisatie achter het logo de ingrediënten en het product kritisch heeft beoordeeld.

Certificeringen waar je op kunt letten zijn:

  • Asthma Allergy Nordic: Een van de belangrijkste keurmerken onder babyverzorgingsproducten. Het garandeert een minimale kans op huidallergie of irritatie van de huid.
  • Nordic Swan Ecolabel: Producten met het Nordic Swan Ecolabel voldoen aan strenge milieueisen met betrekking tot de productie, het gebruik, de kwaliteit, de documentatie en de veiligheid van de grondstoffen.
  • ECOCERT Cosmos: Een wereldwijde standaard voor gecertificeerde biologische cosmetica.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Dermatologisch gestest

Met een dermatologische test wordt onderzocht hoe de huid op een product reageert. Check altijd goed hoe de dermatologische test wordt uitgevoerd, want de kwaliteit van deze test kan sterk verschillen per bedrijf.

Bij Bambo Nature nemen we de dermatologische test zeer serieus. De test wordt uitgevoerd door een extern en onafhankelijk laboratorium. De producten zijn getest op minimaal vijftig mensen met verschillende huidtypes. Een monster van het product wordt gedurende 48 uur op een klein deel van de huid aangebracht en daarna wordt de huid geobserveerd. De test wordt gedaan onder observatie van een dermatoloog.

Op welke ingrediënten moet je letten bij babyverzorging en waarom?

Tenzij je een expert bent in huidverzorging, is het moeilijk om te weten welke ingrediënten goed of slecht zijn. Vaak weet je van lang niet alle stoffen waar het voor dient of wat het precies is. Goed om te weten dat je de volgende ingrediënten in ieder geval altijd moet vermijden in babyverzorgingsproducten.

SLS en SLES (sulfaten)

SLS en SLES zijn twee sulfaten die vaak worden toegevoegd in shampoo. Sulfaten hebben twee functies. Allereerst maken ze het uitspoelen van haar makkelijk. Daarnaast zorgen ze voor schuim en bubbels.

Schuim en bubbels lijken leuk, maar betekenen niet veel goeds. Producten die te veel schuimen verwijderen het huidvet, waardoor de huid uitdroogt. Ook beïnvloedt het schuim, of eigenlijk de sulfaten, de pH-waarde van de huid. Dit maakt de huid kwetsbaarder voor infecties. Daarnaast kunnen sulfaten ook in de ogen prikken. In de 2-in-1 Wasgel van Bambo Nature zitten geen sulfaten. Hierdoor droogt deze wasgel de huid niet uit en prikt het product niet in de ogen.

Parfum, geuren en kleur

Andere belangrijke ingrediënten om te vermijden zijn parfum, geur- en kleurstoffen. Parfum is een onnodige toevoeging, die de kans op een allergische reactie vergroot. Hetzelfde geldt voor kleurstoffen. Het maakt hierbij niet uit of de parfum of kleurstof natuurlijk of synthetisch is.

Huidverzorgingsproducten voor kinderen die deze ingrediënten bevatten, worden nooit goedgekeurd door organisaties als Asthma Allergy Nordic of het Nordic Swan Ecolabel. Het is dan ook een goed teken dat de huidverzorgingsproducten van Bambo Nature deze labels mogen dragen.

En persoonlijk vinden we dat er niets fijners is dan de geur van een baby, dus waarom zou je dat bedekken met parfum?

Conserveringsmiddelen – goed of slecht?

Vaak wordt gedacht dat alle conserveermiddelen slecht zijn, maar dit is een veelvoorkomend misverstand. Het klopt dat veel conserveermiddelen slecht zijn en nooit in babyverzorgingsproducten mogen worden gebruikt, maar sommige conserveermiddelen zijn noodzakelijk.

Bepaalde conserveringsmiddelen bewaken namelijk de kwaliteit van het product. Deze conserveringsmiddelen zorgen er onder andere voor dat het product meerdere keren geopend kan worden zonder zijn werking te verliezen. Ze beschermen ook tegen bacteriën en schimmels die het product binnendringen bij gebruik.

Er zijn maar weinig conserveringsmiddelen die worden goedgekeurd door zowel het Nordic Swan Ecolabel, Asthma Allergy Nordic als ECOCERT Cosmos, dus als je producten met deze certificeringen kiest, kun je er zeker van zijn dat ze alleen conserveringsmiddelen bevatten die echt noodzakelijk zijn, en geen schade toebrengen aan de gezondheid van je kind.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

huidroutine voor baby's

Huidroutine voor baby’s

Lees meer
gezonde babyhuid

Een gezonde babyhuid – alles wat je moet weten

Lees meer

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen