Incontinentie & drinken

Dranken die incontinentie verergeren

Als oudere met incontinentie of als verzorger van een oudere die last heeft van incontinentie, kun je denken dat de hoeveelheid die een persoon drinkt leidt tot meer urineverlies. Deze misvatting leidt vaak tot het verminderen van drinkhoeveelheid waardoor ernstige medische consequenties het gevolg kunnen zijn. 

Veel oudere mensen lopen een verhoogd risico op uitdroging als gevolg van andere medische aandoeningen. Het is belangrijk dat deze mensen voldoende drinken. Daarbij dient niet alleen gekeken te worden naar de hoeveelheid vochtinname, belangrijk is ook om te kijken naar welke dranken geconsumeerd worden en daarin een keuze te maken. Zorgverleners kunnen over het algemeen veel invloed uitoefenen bij het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen. Hieronder staan enkele dranken die urineverlies kunnen verergeren: 

Alcohol

Alcohol drinken levert een dubbel probleem op voor mensen die last hebben van urineverlies. Alcohol is zowel een stimulerend middel voor de blaas als een diureticum. Een diureticum (plastablet) zorgt er namelijk voor dat het lichaam vocht wegspoelt. Dit zou betekenen dat incontinentie verergerd zou kunnen worden. Probeer daarom om je drankconsumptie te verminderen. Je kunt ook een leuke tijd hebben met een drankje minder. En als je toch alcohol wilt drinken, drink er dan ook een glaasje water bij.

Frisdrank

Veel mensen houden van frisdrank. Frisdrank kan echter veel triggers voor je blaas bevatten zoals cafeïne, koolzuur, suiker en zoetstoffen. Veel mensen geloven dat frisdrank in een light variant beter is voor hun gezondheid; maar als je last hebt van urineverlies, dan kan de kunstmatige zoetstof dit juist verergeren. Drankjes zoals limonade zonder koolzuur, kruidenthee of mineraalwater kunnen een verfrissend alternatief zijn voor frisdrank. 

Koffie en thee

Cafeïne is bij deze dranken het grootste probleem. Cafeïne is een diureticum wat de blaas stimuleert waardoor een persoon met urineverlies nog meer aandrang tot plassen krijgt. Het drinken van een kopje koffie of thee hoeft niet direct tot problemen te leiden, maar drink het met mate.

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda en Jolanda helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

urineverlies na prostaatoperatie

Urineverlies na een prostaatoperatie

Lees meer
plasproblemen bij mannen en vrouwen

Plasproblemen bij mannen en vrouwen

Lees meer
nadruppelen bij mannen

Nadruppelen bij mannen

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen