Huidproblemen: smetten of intertrigo

Smetten of intertrigo

Iedereen kan last krijgen van smetplekken. Ze ontstaan op plaatsen waar er huid op huidcontact is, onder invloed van warmte, vocht en wrijving. Het is niet altijd mogelijk om smetten te voorkomen. Maar als je weer waar je op moet letten, kun je ze wel tijdig behandelen om te voorkomen dat de klachten erger worden.

Inhoudsopgave

Smetten (medische naam: intertrigo) zijn rode plekken in een huidplooi. Je herkent ze aan een gespiegelde rode plek met de huidplooi in het midden. Het komt vooral voor in de liezen, bilnaad, buikplooi en onder de borsten. Smetten zijn pijnlijk, ze kunnen jeuken en vies gaan ruiken. Door de oorzaken te herkennen en tijdig de juiste maatregelen te treffen, kun je erger voorkomen.

Oorzaken van smetten

Smetten ontstaan door warmte, vocht en huid-op-huid contact. Als de warmte tussen de huidlagen oploopt, gaat de huid zweten. Daardoor gaat de huid verweken: het verandert van structuur. Je kunt je een gezonde huid het beste voorstellen als een muur van bakstenen, waar cement tussen zit. Bij een verweekte huid ontstaat er ruimte tussen cellen (de bakstenen). Wanneer er bacteriën en schimmels tussen deze ruimtes komen, worden er schimmelinfecties veroorzaakt.

Smetten zijn een vorm van vochtletsel: een aandoening die ontstaat door verweking van de huid door vocht. Mensen die veel zweten hebben er ook daarom vaker last van. Maar ook wanneer je je niet goed afdroogt na het douchen, heb je een grotere kans op smetten. We merken dat dit vooral bij oudere mensen gebeurt, wanneer zij zich niet meer goed kunnen afdrogen.

Hoe herken je smetten?

Smetten bevinden zich vaak in of aan weerszijden van een huidplooi. Ze zijn herkenbaar aan de kleur: van lichtrood tot felrood, en met scherpe randen. Soms veroorzaken de smetten kleine vlekjes, korstjes of scheurtjes. Verder zijn smetten doorgaans klam of vochtig. De huid kan gaan glanzen of jeuken, of het geeft een branderig gevoel. Als een smet vlekjes heeft aan de rand, of onaangenaam ruikt, dan is er mogelijk ook sprake van een schimmelinfectie.

Smetten komen in verschillende gevallen voor. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Er zijn enkele factoren die de kans op smetten vergroot. We zien vaker mensen met klachten die:

  • Obesitas hebben
  • Een verminderde mobiliteit hebben
  • Diabetes hebben
  • Een verminderde weerstand hebben
  • Eerder last hebben gehad van smetten
  • Een verminderde persoonlijke hygiëne erop nahouden
  • Beperkingen hebben in de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), dus die zichzelf bijvoorbeeld minder goed kunnen wassen

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Smetten voorkomen en behandelen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je last krijgt van smetten. Dit doe je door huid-op-huidcontact te vermijden. Het helpt door de huid met pH-neutrale producten te wassen. Bijvoorbeeld de Verzorgend Wassen washandjes van Abena. Deze zijn zacht en geven zo min mogelijk wrijving. Let wel op dat je de huid in de huidplooi droog dept.

Mocht je al last hebben van smetten, dan is het zaak om te zorgen dat de klachten niet verergeren. Dit doe je door zinkspray te gebruiken op de wondplekken. Deze blijft zichtbaar op de huid en hoeft niet verwijderd te worden. Zinkcrème kan ook, maar deze bedekt de huid en de huid is eronder niet zichtbaar, daarnaast moet het verwijderd worden als je nieuwe zinkcrème aanbrengt. Hiervoor moet je de kwetsbare huid weer wrijven, waardoor het probleem weer kan verergeren.

Het is van belang dat je ademende materialen gebruikt, zodat je niet gaat zweten. Daardoor kunnen smetten ontstaan. Ook het gebruik van scheurlinnen of Engels Pluksel in incontinentiemateriaal is af te raden: deze stoffen absorberen vocht, waardoor de plek nat blijft. Dit kan gaan schuren en de klachten verergeren. De Abena Abri-Let Super Airlaid is voorzien van een speciale TopDry-laag  en maximaal ademende folie die zorgen dat de huid niet gaat verweken. Het inlegverband zorgt voor extra absorptie, waardoor de huidlagen droog blijven.

Schimmelinfectie of niet-intacte huid

Wanneer de huid niet meer intact is, of er mogelijk sprake is van een schimmelinfectie, is het belangrijk een arts of zorgprofessional te raadplegen.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen