De kwetsbare oudere huid

De kwetsbare oudere huid

Naarmate je ouder wordt, wordt de huid kwetsbaarder. Je kunt sneller te maken krijgen met bijvoorbeeld jeuk, uitdroging, verkleuring, smetplekken en wondjes. Zeker als je last hebt van incontinentie. Hoe houd je de huid zo gezond mogelijk? Op deze pagina lees je over de kwetsbare oudere huid en geven we je tips.

Inhoudsopgave

Oorzaken van een kwetsbare oudere huid

Na het dertigste levensjaar begint de huid geleidelijk te verouderen. Het aantal cellagen in de opperhuid neemt af, waardoor de huid dunner wordt. Dat maakt de huid kwetsbaarder voor scheuren (skin tears). Omdat de huid dunner wordt, zie je de bloedvaten beter. Het aantal haarvaten neemt met het ouder worden af en de doorbloeding vermindert. Dit is ook aan de buitenkant te zien. Zo hebben oudere mensen vaak een lichtere huid. 

De talgklieren en elastinevezels nemen ook in aantal af. Door de vermindering van talgklieren wordt de huid droger. Het afbrokkelen van elastinevezels vermindert de elasticiteit. Dat zorgt ervoor dat de huid rimpels krijgt. Doordat het aantal zweetklieren ook afneemt, transpireer je minder. Hierdoor kun je slechter tegen de warmte: het lichaam raakt de warmte niet kwijt. Verder wordt de huid meer basisch (wat inhoudt dat de pH-waarde van de huid stijgt) en is de huid gevoeliger voor infecties. Al deze factoren zorgen ervoor dat de huid gemakkelijker beschadigt en minder snel herstelt.

Veroudering van de huid gebeurt bij iedereen en hoeft niet direct tot problemen te leiden, maar extra verzorging helpt wel bij het voorkomen daarvan. Echter, wanneer droge plekken zorgen voor overmatige jeuk, of er wondjes ontstaan door bijvoorbeeld incontinentie, is het belangrijk om dit niet te negeren. 

Symptomen van een kwetsbare oudere huid

Als de huid geïrriteerd is, kan dit zich uitten in verschillende symptomen zoals:

  • Roodheid
  • Schilferingen
  • Jeuk
  • Smetplekken
  • Droogheid
  • Blaasjes
  • Ontvellingen

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Gevolgen voor een kwetsbare oudere huid

Omdat een oudere huid kwetsbaarder is, kunnen irritaties en wondjes sneller verergeren. De dunne huid kan bijvoorbeeld sneller beschadigen, door het krabben bij jeuk. Door verminderde elasticiteit wordt de huid slapper. Op moeilijk bereikbare plekken, zoals de rug, geven rimpels en plooien meer kans op smetplekken. 

Bij vochtletsel door bijvoorbeeld ongewild urine- en/of ontlastingsverlies kan er snel huidirritatie ontstaan. Roodheid kan dan omslaan naar bijvoorbeeld blaasjes of ontvellingen. Een beschadigde huid is pijnlijk en al helemaal als het steeds opnieuw in aanraking komt met urine of ontlasting. Als dit niet wordt behandeld kan het zelfs leiden tot ontstekingen en schimmelinfecties. 

Behandeling van een kwetsbare oudere huid

Elke huid is anders. De ene huid reageert sterker op invloeden van buitenaf dan de andere. Als de huid geïrriteerd of beschadigd is, is het extra belangrijk om de aangedane huid goed te verzorgen. Probeer indien mogelijk ook om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Niet alleen voor de juiste behandeling van de klachten, maar ook om verergering of uitbreiding van de klachten te voorkomen. Als huidklachten langer aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een (huis)arts te raadplegen. 

De volgende verzorgingstips helpen de oudere kwetsbare huid zo goed mogelijk te beschermen en om verergering van klachten tegen te gaan.

Verzorgingstips

  • Smeer de huid geregeld in met een hydraterende crème. Kies daarbij voor een hoog percentage vet, zodat de huid soepel blijft en het vocht in de huid blijft zitten.
  • Als de oudere huid broos is, kan wrijven met een hele vettige crème zorgen voor letsel. In dat geval is het gebruik van een minder vette crème of olie die gemakkelijk uitsmeert aan te raden.
  • Zorg voor een goede bescherming tegen de zon met een hoge beschermingsfactor.
  • Reinig de huid zo mild mogelijk. De huid heeft een pH-waarde van tussen de 4,5 en 5,5. Kies daarom voor een douchezeep en/of shampoo met een vergelijkbare pH-waarde.
  • Douche niet te warm en bij voorkeur tussen de vijf en tien minuten.
  • Douche niet te vaak. Twee of drie keer in de week is voldoende.
  • In plaats van wrijven, dep je huid droog of laat je huid drogen aan de lucht.
  • Drink voldoende. Het voorkomt uitdroging van je huid.
  • Wanneer er sprake is van incontinentie: smeer de huid op de billen en perianale gebied preventief in met een barrièrecrème om de huid te beschermen tegen urine en/of ontlasting. 
  • Gebruik zo min mogelijk geparfumeerde producten. Parfum kan huidirritaties veroorzaken.

Huidverzorgingsproducten van Abena

Abena heeft verschillende huidverzorgingsproducten speciaal voor mensen met een kwetsbare oudere huid. Alle huidverzorgingsproducten zijn bijzonder geschikt voor mensen met verlies van urine en/of ontlasting, en allergieën. De producten van Abena zijn uitgebreid dermatologisch getest en een groot aantal crèmes, shampoos en sprays mag bovendien het Asthma Allergy Nordic-label dragen – de garantie dat producten géén parfum, kleurstoffen, formaldehyde, optische witmakers, hars en andere onnodige ingrediënten bevatten. Daarnaast is de pH-waarde van onze producten afgesteld op de pH-waarde van de huid. 

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Verzorging van een rode huid

Lees meer

Huidverzorging bij dementie

Lees meer
Abena huidproblemen bij incontinentie

Huidproblemen bij incontinentie

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Aanbevolen producten

Geen producten in je winkelwagen